Mandelkakor

Foto: Arla ¤

Mandelkakor

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 25

Sötmandel hela

2.0 

dl

el. mandelmjöl

100.0 

gram

Strösocker

2.0 

dl

Vaniljsocker

1.0 

tsk

Äggvita

2.0 

styck

Citronjuice

0.5 

tsk

Bakplåtspapper

 

 

Sprits och tyll >

 

 

 

Tillvalsalternativ:

 

Bittermandel

1.0 

msk

Bittermandelolja

 

 

Florsocker

2.0 

dl

 

Garnering:

 

Pistagenötter

0.5 

dl

 

Kockskolan:

 

Om mandelkakor >

 

 

Så vispas ägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 409

Kcal / portion: 63

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1578 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 17%

Kolhydrater: 54%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 15 gram)

Ingredienser

Visa:

Sötmandel hela 2.0 dl 43%

el. mandelmjöl 100.0 gram Äts ej

Strösocker 2.0 dl 48%

Vaniljsocker 1.0 tsk 1%

Äggvita 2.0 styck 2%

Citronjuice 0.5 tsk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

Sprits och tyll > Äts ej

 

Tillvalsalternativ:

Bittermandel 1.0 msk Äts ej

Bittermandelolja Äts ej

Florsocker 2.0 dl Äts ej

 

Garnering:

Pistagenötter 0.5 dl 6%

 

Kockskolan:

Om mandelkakor > Äts ej

Så vispas ägg > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Förvärm ugnen på 175°C.
  2. Förbered: Finhacka pistagenötter. Mal mandel i mandelkvarn, eller finhacka den till fint pulver i matberedare med knivvinge. Sikta gärna hacket och det som blir kvar i silen hackas en gång till. Enklast är att använda mandelmjöl. Önskas bitter smak tillsätt några bittermandlar eller några droppar bittermandelolja.
  3. Blanda mandelmjölet med socker, vaniljsocker, äggvita och citronjuice till en smet. Vispa eventuellt äggvitan först (se kommentar).
  4. Forma: Sprita eller klicka ut smeten glest i små högar på smord ugnsplåt eller på plåt med bakplåtspapper. Garnera med hackad pistage.
  5. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Ta ut och låt svalna, helst på galler.

Kockens kommentar

Dessa kakor blir ganska kompakta och platta. Önskas luftigare kakor modell italienska Amaretti (se dito recept), vispar man först äggvitan med lite citron till hårt skum (läs mer > Så vispas ägg) och med florsocker som tillsätts mot slutet.

Mandelkaka brukar vanligtvis avse mjuk mandelkaka (se dito recept). Sägs i stället "mandelkakor" brukar småkakor avses. Läs mer > Om mandelkakor.

Alternativ

Amaretti

Mandelbiskvier

Fler recept inom Klickkakor, flarn

Liknande recept som Mandelkakor