 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Spritsverktyg, spritsning
(spritsa 1. spritspåse 2. tyll, tyllar, krustyll, rundtyll, stjärntyll, rostyll, plattyll, bladtyll, krustyll, korgtyll, fresh-tip, kaksprits, pipsprits, glasyrsprits)
                 piping 1. pastery bag, piping bag 2. pipe, piping bag nozzles
                piping 1. pastery bag, piping bag 2. pipe, piping bag nozzles
              
                 décorer de crème avec douille 1. poche à douille 2. douilles patisserie
                décorer de crème avec douille 1. poche à douille 2. douilles patisserie
              
                 mettere crema con la stringa 1. tasca da pasticciere 2. boquillas pasteleras
                mettere crema con la stringa 1. tasca da pasticciere 2. boquillas pasteleras
              
                 sprizen 1. Spritzbeutel 2. Tüllen
                sprizen 1. Spritzbeutel 2. Tüllen
              
                 1. manga pastelera 2. beccucci
                1. manga pastelera 2. beccucci
              
                Grupper inom
                Bakredskap:
              
              
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Spritsa (från tyskans spritzen = spruta) sker enligt Svenska Akademien "medelst kontrollerat tryck pressa fram vätska eller uppslammat mjukt ämne genom hål till en fin sträng". Se recept med spritsverktyg > klicka på "recept" till höger om bilden.
Spritsverktyg används vid dekoration och formgivning av tårtor, cupcakes och andra bakverk. Verktyget består vanligen av en spritspåse med ett spritsmunstycke (tyll) som sitter i påsens nedre strutliknande ände. Spritspåsen fylls med grädde, smörkräm, kristyr, marängsmet, potatismos med mera, varefter man vrider om påsens överdel och kramar påsen (spritsar) för att få ut innehållet. För kakor finns särskild kaksprits.
- Spritspåsar: Den vanligaste varianten är en återanvändningsbar plaststrut i vilken man stoppar tyllen som fastnar i hålet på påsens botten. En bättre variant är en påse på vilken tyllen skruvas fast. Består av påse, kon, tyll och ring. Fördelen är, dels att låsningen håller tätt ordentligt, dels att man lätt kan byta tyll utan att behöva spruta ut allt man har i spritspåsen. Engångspåsar finns också. Saknar man något av detta kan man fylla en plastpåse med det som skall spritsas, klippa av ett lagom stort hål i påsens ena hörn och sedan vrida ihop påsen. 
- Tyllar (munstycken): Det finns många olika slags munstycken för olika ändamål. Säljs i set med upp till ett 25-tal varianter som ger olika tjocklek och mönster, till exempel rundtyll, stjärntyll (rostyll), plattyllar t.ex. bladtyll (tillplattad mynning), krustyll, korgtyll, french-tip (taggad kant) med flera. 
 Tyllar med större öppning används till potatismos, chouxdeg, grädde och marängsmet. Mindre används till kristyr och smörkräm.
- Kaksprits: Även småkakor kan spritsas. Problemet brukar därvid vara att kaksmet är ganska fast och därmed svårsprutad med spritspåse. För ändamålet finns därför så kallad kaksprits av metal eller hållfast hårdplast med tillsats av tyllar eller olika hålskivor.
- Pipsprits är en tryckspruta med pip som används till att spruta in sylt eller kräm i till exempel munkar och eclairer.
SÅ SPRITSAR MAN
Påsen fylls och påsens översida vrids om allteftersom för att trycka ut innehållet. Med viss händighet kan man vackert dekorera tårtor, spritsa blommor med mera (se recept > Spritsning av cupcakes). Se filmer via länkar nedan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01
Läs mer
Film: 6 olika tyllar. munstycken
Film: Lär dig spritsa med Camilla Hamid
Film: Spritsa cupcakes/muffins
Film: Spritsa maräng med Roy Fares
Film: Spritsa maräng med Moa Brink
Film: Ett annat sätt att spritsa
Recept med Spritsverktyg, spritsning
Det finns 54 recept med Spritsverktyg, spritsning
- 
                
                    Macarons (makroner) på franskt visTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Franska churros, krispiga bakverkTid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Spröd marängbotten av fransk marängTid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Spritzkuchen (spritskaka), tyska munkar, German crullersTid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner PfannkuchenTid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Paris-Brest, franskt cykelbakverkTid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Dacquoise-anslag, Palois-anslag marängmandelbottenTid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kristyr (sockerglasyr) med äggvitaTid: 10 min (+ 3 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Plankstek, en 1900-tals klassikerTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Crullers, Cruller donuts-doughnuts, Germain crullers, French crullersTid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara