Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 325

Kcal / portion: 116

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3486 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 23%
Kolhydrater: 25%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör 80.0 gram 17%
Vatten 1.5 dl 0%
Standardmjölk (röd) 1.5 dl 3%
Vaniljstång 0%
Råsocker 1.0 msk 1%
Kanel 1.0 tsk 0%
Vetemjöl 3.0 dl 18%
Ägg 3.0 styck 5%
Sprits och tyll > Äts ej
Frityrolja till fritering Äts ej
Sås:
Vispgrädde 3.0 dl 31%
Vaniljstång 0.5 styck 0%
Råsocker 5.0 msk 7%
Kakaopulver 1.0 msk 1%
Snabbkaffe (pulver) 1.0 tsk 0%
Salt 1.0 krm 0%
Mörk choklad 70% 100.0 gram 16%
Tillbehör:
Råsocker 0%
Kanel 0%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så smälts choklad > Äts ej
Om chouxdeg > Äts ej
Om chouxbakelser > Äts ej
Vattenreduktion -1.8 dl Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Bon Apppétit" under bilden.
- Chokladsås: Lägg alla ingredienser utom choklad i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta av från värmen. Smält chokladen i såsen.
- Chouxdeg (läs mer > Om chouxdeg): Skär smör i mindre bitar, lägg i kastrull. Tillsätt vatten, mjölk, socker, kanel och vanilj.
- Smält försiktigt smöret på svag värme. När det väl löst sig i vätskan, kokas den snabbt upp. Sänk eller stäng av värmen. Rör ner degen till slät och mjuk deg. Låt svalna något (< 60°C) så att inte äggen koagulerar vid inbladning.
- Blanda in ett ägg i taget och rör ut ordentligt. Fyll smeten i spritspåse med tyll.
- Fritera: Hetta upp olja i kastrull till 180°C. Vidta försiktighetsåtgärder, läs mer > Så friterar man. Fritera i omgångar.
- Spruta/spritsa ut ungefär 15 centimeter långa strängar ner i oljan. Fritera tills de är gyllenbruna i 6-8 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
- Ta upp med hålslev, doppa dem i sockret.
Kockens kommentar
Det går bra att bara smälta choklad enligt egen smak. Smaksättning likaså av deg och socker likaså. I stället för vaniljstång kan vaniljsocker användas. Churro är ett spanskt-portugisiskt bakverk som vanligen tillreds på enklare sätt. Se recept > Spanska churros. Läs mer om churro och andra chouxbakelser > Om chouxbakelser..Fettupptag av frityrolja i churrosen är ringa, på grund av redan hög fetthalt i smeten (läs mer > Om fettupptag).
Vattenupptag: Drygt 60% av vattnet (inkl. i mjölk) dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vattenförändring).
Alternativ
Fler recept inom Friterade kakor, bakverk
Liknande recept som Franska churros, krispiga bakverk
-
Donuts, doughnuts, munkar, flottyrkransar - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cronut = croissant + dougnut
Tid: 2 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags pösmunkar i munkjärn
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredriks Fika
-
Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner Pfannkuchen
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknyten
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crullers, Cruller donuts-doughnuts, Germain crullers, French crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Spritzkuchen (spritskaka), tyska munkar, German crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Koreanska chapssal doughnuts, munkar med söt bönfyllning
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Churros, friterade munkar på spanskt vis (standardrecept)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spanska churros
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan