Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 433
 
    
                Kcal / portion: 88
 
    
                GBR (GI) / port: 3
Recept: 2194 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 20%
Kolhydrater: 57%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smet:
Vetemjöl 3.0 dl 29%
Bakpulver 1.5 tsk 1%
Vaniljsocker 0.5 msk 1%
Ägg 2.0 styck 6%
Mjölk 1.2 dl 3%
Fettupptag vid stekning 100.0 gram 33%
Om fettupptag > Äts ej
Garnering:
Strösocker 1.5 dl 26%
Kanel 1.0 msk 0%
Kockskolan:
Munkjärn > Äts ej
Om frityrkransar > Äts ej
Munkplåt > Äts ej
Vattenreduktion -1.3 dl -0%
Om vattenförändringar > Äts ej
Kock: Fredriks Fika
Tillagning (30 min )
- Smet: Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker väl. Tillsätt ägg och mjölk. Vispa ihop till tjock smet.
- Värm upp munkjärnet på medelvärme.
- Blanda socker och kanel i en skål.
- Grädda: Klicka i lite smör i kopparna och låt det fräsa. Pensla runt i koppen. Fyll upp med smet till 3/4-del av koppen.
- När munkarna börjar lossna från kanten skall de vändas. Använd gaffel och sked eller två skedar.
- Servera: Rulla bollarna i kanelsockret. Serveras direkt!
Kockens kommentar
Munkjärn ställs på spisens största platta. Man kan också grädda i ugn om järnet är eldfast, eller om man har en munkplåt. Det finns också elektriska munkjärn. Läs mer > Om munkar. Pösmunk kallades också person som var högdragen, dryg, uppblåst.Näring: Drygt 60% av vattnet i mjölk och ägg dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vattenförändring). Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (%-andelar). Fettupptaget av smör i munkarna är visserligen bara 4 gram per munk, men det har stor inverkan på fettandelen som ökar till 23%. Om fettupptaget inte medräknas är fettandelen 4% (läs mer > Om fettupptag).
Alternativ
Fler recept inom Friterade kakor, bakverk
Liknande recept som Gammaldags pösmunkar i munkjärn
- 
                
                    Donuts, doughnuts, munkar, flottyrkransar - grundreceptTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Cronut = croissant + dougnutTid: 2 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Gammaldags pösmunkar i munkjärnTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredriks Fika 
- 
                
                    Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner PfannkuchenTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknytenTid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Crullers, Cruller donuts-doughnuts, Germain crullers, French crullersTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Spritzkuchen (spritskaka), tyska munkar, German crullersTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Koreanska chapssal doughnuts, munkar med söt bönfyllningTid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Churros, friterade munkar på spanskt vis (standardrecept)Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Spanska churrosTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                              