Gammaldags pösmunkar i munkjärn

Foto: Fredriks Fika ¤

Gammaldags pösmunkar i munkjärn

Lägg till ingredienser

Portioner: 25

Smet:

 

Vetemjöl

3.0 

dl

Bakpulver

1.5 

tsk

Vaniljsocker

0.5 

msk

Ägg

2.0 

styck

Mjölk

1.2 

dl

Smör till stekning

 

 

Fettupptag vid stekning

100.0 

gram

Om fettupptag >

 

 

 

Garnering:

 

Strösocker

1.5 

dl

Kanel

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Munkjärn >

 

 

Om frityrkransar >

 

 

Munkplåt >

 

 

Vattenreduktion

-1.3 

dl

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 433

Kcal / portion: 88

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2194 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 20%

Kolhydrater: 57%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 20 gram)

Ingredienser

Visa:
Smet:

Vetemjöl 3.0 dl 29%

Bakpulver 1.5 tsk 1%

Vaniljsocker 0.5 msk 1%

Ägg 2.0 styck 6%

Mjölk 1.2 dl 3%

Smör till stekning 0%

Fettupptag vid stekning 100.0 gram 33%

Om fettupptag > Äts ej

 

Garnering:

Strösocker 1.5 dl 26%

Kanel 1.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Munkjärn > Äts ej

Om frityrkransar > Äts ej

Munkplåt > Äts ej

Vattenreduktion -1.3 dl -0%

Om vattenförändringar > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Smet: Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker väl. Tillsätt ägg och mjölk. Vispa ihop till tjock smet.
  2. Värm upp munkjärnet på medelvärme.
  3. Blanda socker och kanel i en skål. 
  4. Grädda: Klicka i lite smör i kopparna och låt det fräsa. Pensla runt i koppen. Fyll upp med smet till 3/4-del av koppen.
  5. När munkarna börjar lossna från kanten skall de vändas. Använd gaffel och sked eller två skedar.
  6. Servera: Rulla bollarna i kanelsockret. Serveras direkt!

Kockens kommentar

Munkjärn ställs på spisens största platta. Man kan också grädda i ugn om järnet är eldfast, eller om man har en munkplåt. Det finns också elektriska munkjärn. Läs mer > Om munkar. Pösmunk kallades också person som var högdragen, dryg, uppblåst.

Näring: Drygt 60% av vattnet i mjölk och ägg dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vattenförändring). Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (%-andelar). Fettupptaget av smör i munkarna är visserligen bara 4 gram per munk, men det har stor inverkan på fettandelen som ökar till 23%. Om fettupptaget inte medräknas är fettandelen 4% (läs mer > Om fettupptag).

Alternativ

Doughnuts

Berlinermunkar

Fler recept inom Friterade kakor, bakverk

Liknande recept som Gammaldags pösmunkar i munkjärn