Spanska churros

Foto: Allrecipes, churros

Spanska churros

Lägg till ingredienser

Antal styck: 20

Deg:

 

Vatten

5.0 

dl

Vetemjöl

8.0 

dl

Olivolja

3.0 

tsk

Salt

1.0 

tsk

Bakpulver

3.0 

tsk

Frityrolja till fritering

 

 

Fettupptag vid fritering

1.0 

dl

Om fettupptag >

 

 

 

Tillbehör:

 

Strösocker

 

 

Vaniljpulver

 

 

Kanel

 

 

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Vattenreduktion

-3.0 

dl

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 434

Kcal / portion: 131

GBR (GI) / port: 12

Recept: 2624 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 18%

Kolhydrater: 59%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 30 gram)

Ingredienser

Visa:
Deg:

Vatten 5.0 dl 0%

Vetemjöl 8.0 dl 64%

Olivolja 3.0 tsk 4%

Salt 1.0 tsk 0%

Bakpulver 3.0 tsk 1%

Frityrolja till fritering Äts ej

Fettupptag vid fritering 1.0 dl 30%

Om fettupptag > Äts ej

 

Tillbehör:

Strösocker 0%

Vaniljpulver 0%

Kanel 0%

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Vattenreduktion -3.0 dl -0%

Om vattenförändringar > Äts ej

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "Allrecipes, churro" under bilden.

  1. Deg: Sikta eller häll mjölet i en bunke.
  2. Häll vatten i en kastrull. Tillsätt salt och bakpulver och rör om. Tillsätt olivolja. Koka upp och häll det över mjölet. Blanda väl samman till fast massa (se kommentar). En degblandare är bra hjälpmedel.
  3. Fyll en degspruta med fast massa, eller en sprits med en lösare massa.
  4. Häll ut socker, gärna grovkornig sådan, på ett fat. Blanda med kanelpulver eller vanillin om så önskas.
  5. Fritera: Hetta upp olja i kastrull till 180°C. Vidta försiktighetsåtgärder, läs mer > Så friterar man. Fritera i omgångar.
  6. Spruta/spritsa ut 15-20 centimeter långa strängar ner i oljan. Fritera tills de är gyllenbruna i 5-8 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
  7. Ta upp med hålslev, doppa dem i sockret.

Kockens kommentar

I filmen anges att man skall använda en degpump för att pressa strängar, vilket kan vara svår att hitta i butik. Gör i stället degen lite lösare och spritsa strängar. Fluffigare churros får man med chouxdeg, se recept via länk nedan > Franska churros. Spanjoren doppar gärna churrosen i en kopp varm choklad.

Fettupptag av frityrolja i churros är betydande, 30% av energin (läs mer > Om fettupptag).

Vattenreduktion: Drygt 60% av vattnet dunstar bort vid fritering. Avdunstning höjer övriga näringsämnenas relativa andelar (vikt%), särskilt i vattenrika smeter. Utan reduktion är Kcal/100g = 271 (mot 432 i verkligheten) och andelen kolhydrater 40% (mot 59% i verkligheten) i detta recept. Läs mer > Om vattenförändringar.

Alternativ

Franska churros

Fler recept inom Friterade kakor, bakverk

Liknande recept som Spanska churros