Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 434

Kcal / portion: 131

GBR (GI) / port: 12
Recept: 2624 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 18%
Kolhydrater: 59%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Deg:
Vatten 5.0 dl 0%
Vetemjöl 8.0 dl 64%
Olivolja 3.0 tsk 4%
Salt 1.0 tsk 0%
Bakpulver 3.0 tsk 1%
Frityrolja till fritering Äts ej
Fettupptag vid fritering 1.0 dl 30%
Om fettupptag > Äts ej
Tillbehör:
Strösocker 0%
Vaniljpulver 0%
Kanel 0%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Vattenreduktion -3.0 dl -0%
Om vattenförändringar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Allrecipes, churro" under bilden.
- Deg: Sikta eller häll mjölet i en bunke.
- Häll vatten i en kastrull. Tillsätt salt och bakpulver och rör om. Tillsätt olivolja. Koka upp och häll det över mjölet. Blanda väl samman till fast massa (se kommentar). En degblandare är bra hjälpmedel.
- Fyll en degspruta med fast massa, eller en sprits med en lösare massa.
- Häll ut socker, gärna grovkornig sådan, på ett fat. Blanda med kanelpulver eller vanillin om så önskas.
- Fritera: Hetta upp olja i kastrull till 180°C. Vidta försiktighetsåtgärder, läs mer > Så friterar man. Fritera i omgångar.
- Spruta/spritsa ut 15-20 centimeter långa strängar ner i oljan. Fritera tills de är gyllenbruna i 5-8 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
- Ta upp med hålslev, doppa dem i sockret.
Kockens kommentar
I filmen anges att man skall använda en degpump för att pressa strängar, vilket kan vara svår att hitta i butik. Gör i stället degen lite lösare och spritsa strängar. Fluffigare churros får man med chouxdeg, se recept via länk nedan > Franska churros. Spanjoren doppar gärna churrosen i en kopp varm choklad.Fettupptag av frityrolja i churros är betydande, 30% av energin (läs mer > Om fettupptag).
Vattenreduktion: Drygt 60% av vattnet dunstar bort vid fritering. Avdunstning höjer övriga näringsämnenas relativa andelar (vikt%), särskilt i vattenrika smeter. Utan reduktion är Kcal/100g = 271 (mot 432 i verkligheten) och andelen kolhydrater 40% (mot 59% i verkligheten) i detta recept. Läs mer > Om vattenförändringar.
Alternativ
Fler recept inom Friterade kakor, bakverk
Liknande recept som Spanska churros
-
Donuts, doughnuts, munkar, flottyrkransar - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cronut = croissant + dougnut
Tid: 2 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags pösmunkar i munkjärn
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredriks Fika
-
Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner Pfannkuchen
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknyten
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crullers, Cruller donuts-doughnuts, Germain crullers, French crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Spritzkuchen (spritskaka), tyska munkar, German crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Koreanska chapssal doughnuts, munkar med söt bönfyllning
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Churros, friterade munkar på spanskt vis (standardrecept)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spanska churros
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan