Franska churros, krispiga bakverk

Foto: Bon Appétit, churros

Franska churros, krispiga bakverk

Lägg till ingredienser

Antal styck: 30

Smör

80.0 

gram

Vatten

1.5 

dl

Standardmjölk (röd)

1.5 

dl

Vaniljstång

 

 

Råsocker

1.0 

msk

el. vaniljsocker

 

 

Kanel

1.0 

tsk

Vetemjöl

3.0 

dl

Ägg

3.0 

styck

Sprits och tyll >

 

 

Frityrolja till fritering

 

 

 

Sås:

 

Vispgrädde

3.0 

dl

Vaniljstång

0.5 

styck

Råsocker

5.0 

msk

el. vanillinsocker

 

 

Kakaopulver

1.0 

msk

Snabbkaffe (pulver)

1.0 

tsk

Salt

1.0 

krm

Mörk choklad 70%

100.0 

gram

 

Tillbehör:

 

Råsocker

 

 

Kanel

 

 

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så smälts choklad >

 

 

Om chouxdeg >

 

 

Om chouxbakelser >

 

 

Vattenreduktion

-1.8 

dl

Om vattenförändringar >

 

 

Om fettupptag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 325

Kcal / portion: 116

GBR (GI) / port: 1

Recept: 3486 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 23%

Kolhydrater: 25%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 36 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör 80.0 gram 17%

Vatten 1.5 dl 0%

Standardmjölk (röd) 1.5 dl 3%

Vaniljstång 0%

Råsocker 1.0 msk 1%

el. vaniljsocker 0%

Kanel 1.0 tsk 0%

Vetemjöl 3.0 dl 18%

Ägg 3.0 styck 5%

Sprits och tyll > Äts ej

Frityrolja till fritering Äts ej

 

Sås:

Vispgrädde 3.0 dl 31%

Vaniljstång 0.5 styck 0%

Råsocker 5.0 msk 7%

el. vanillinsocker 0%

Kakaopulver 1.0 msk 1%

Snabbkaffe (pulver) 1.0 tsk 0%

Salt 1.0 krm 0%

Mörk choklad 70% 100.0 gram 16%

 

Tillbehör:

Råsocker 0%

Kanel 0%

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så smälts choklad > Äts ej

Om chouxdeg > Äts ej

Om chouxbakelser > Äts ej

Vattenreduktion -1.8 dl Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Om fettupptag > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Bon Apppétit" under bilden.

  1. Chokladsås: Lägg alla ingredienser utom choklad i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta av från värmen. Smält chokladen i såsen.
  2. Chouxdeg (läs mer > Om chouxdeg): Skär smör i mindre bitar, lägg i kastrull. Tillsätt vatten, mjölk, socker, kanel och vanilj.
  3. Smält försiktigt smöret på svag värme. När det väl löst sig i vätskan, kokas den snabbt upp. Sänk eller stäng av värmen. Rör ner degen till slät och mjuk deg. Låt svalna något (< 60°C) så att inte äggen koagulerar vid inbladning.
  4. Blanda in ett ägg i taget och rör ut ordentligt. Fyll smeten i spritspåse med tyll.
  5. Fritera: Hetta upp olja i kastrull till 180°C. Vidta försiktighetsåtgärder, läs mer > Så friterar man. Fritera i omgångar.
  6. Spruta/spritsa ut ungefär 15 centimeter långa strängar ner i oljan. Fritera tills de är gyllenbruna i 6-8 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
  7. Ta upp med hålslev, doppa dem i sockret.

Kockens kommentar

Det går bra att bara smälta choklad enligt egen smak. Smaksättning likaså av deg och socker likaså. I stället för vaniljstång kan vaniljsocker användas. Churro är ett spanskt-portugisiskt bakverk som vanligen tillreds på enklare sätt. Se recept > Spanska churros. Läs mer om churro och andra chouxbakelser > Om chouxbakelser..

Fettupptag av frityrolja i churrosen är ringa, på grund av redan hög fetthalt i smeten (läs mer > Om fettupptag).

Vattenupptag: Drygt 60% av vattnet (inkl. i mjölk) dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vatten­förändring).

Alternativ

Chouxdeg

Spanska churros

Fler recept inom Friterade kakor, bakverk

Liknande recept som Franska churros, krispiga bakverk