Spritzkuchen (spritskaka), tyska munkar, German crullers

Foto: Film: Ostdeutsch Kochen, Spritzkuchen

Spritzkuchen (spritskaka), tyska munkar, German crullers

Lägg till ingredienser

Antal enkla ringar: 12

Vetemjöl

2.0 

dl

Smör

75.0 

gram

Ägg

3.0 

styck

Vatten

2.5 

dl

Frityrolja till fritering

 

 

Sprits och tyll >

 

 

Bakplåtspapper

 

 

 

Tillval:

 

Vaniljsocker

1.0 

tsk

 

Garnering:

 

Florsocker

150.0 

gram

Vatten

 

 

 

Kockskolan:

 

Om frityrkransar >

 

 

Så friterar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 288

Kcal / portion: 148

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1775 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 12%

Kolhydrater: 39%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 51 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 2.0 dl 24%

Smör 75.0 gram 31%

Ägg 3.0 styck 11%

Vatten 2.5 dl 0%

Frityrolja till fritering Äts ej

Sprits och tyll > Äts ej

Bakplåtspapper Äts ej

 

Tillval:

Vaniljsocker 1.0 tsk 1%

 

Garnering:

Florsocker 150.0 gram 34%

Vatten 0%

 

Kockskolan:

Om frityrkransar > Äts ej

Så friterar man > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Ostdeutsch Kochen" under bilden.

  1. Deg: Koka upp smör och vatten i en kastrull. Tillsätt mjöl när smöret smält och rör om till en tjock kladdig klump.
  2. Smet: Lägg över i degblandare eller bunke. Tillsätt ägg och blanda till jämn ganska tjock smet.
  3. Fetta in bitar av bakplåtspapper (12x12 cm) med matolja. Hetta upp frityrolja till 175°C.
  4. Spritsa: Använd en bred stjärntyll. Fyll påsen och spritsa ut en rund ring på smörpappret (~8 cm bred). Tryck till lite mot slutet så att ändarna fäster i varandra. Alternativt  fortsätt ett varv till med en ring ovanpå ringen.
  5. Fritera: Vänd ner kakorna i frityroljan och lossa från pappret. Fritera en eller två i taget. Låt fritera en minut eller så på var sida till gyllenbrun yta. Ta ur och låt rinna av på hushållspapper.
  6. Garnera: Blanda florsocker med några droppar vatten eller mjölk till en kladdig smet. Häll lite på varje kaka. Servera.

Kockens kommentar

Spritzkuchen är munkar på tyskt vis. Ingrediens­mängderna kan varieras en del, huvudsaken är att man får till en lagom fast smet som kan spritsas. Läs mer > Om munkar.

Fler recept inom Friterade kakor, bakverk

Liknande recept som Spritzkuchen (spritskaka), tyska munkar, German crullers