
Foto: Film: Ostdeutsch Kochen, Spritzkuchen
Spritzkuchen (spritskaka), tyska munkar, German crullers
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 288

Kcal / portion: 148

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1775 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 12%
Kolhydrater: 39%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vetemjöl 2.0 dl 24%
Smör 75.0 gram 31%
Ägg 3.0 styck 11%
Vatten 2.5 dl 0%
Frityrolja till fritering Äts ej
Sprits och tyll > Äts ej
Bakplåtspapper Äts ej
Tillval:
Vaniljsocker 1.0 tsk 1%
Garnering:
Florsocker 150.0 gram 34%
Vatten 0%
Kockskolan:
Om frityrkransar > Äts ej
Så friterar man > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Ostdeutsch Kochen" under bilden.
- Deg: Koka upp smör och vatten i en kastrull. Tillsätt mjöl när smöret smält och rör om till en tjock kladdig klump.
- Smet: Lägg över i degblandare eller bunke. Tillsätt ägg och blanda till jämn ganska tjock smet.
- Fetta in bitar av bakplåtspapper (12x12 cm) med matolja. Hetta upp frityrolja till 175°C.
- Spritsa: Använd en bred stjärntyll. Fyll påsen och spritsa ut en rund ring på smörpappret (~8 cm bred). Tryck till lite mot slutet så att ändarna fäster i varandra. Alternativt fortsätt ett varv till med en ring ovanpå ringen.
- Fritera: Vänd ner kakorna i frityroljan och lossa från pappret. Fritera en eller två i taget. Låt fritera en minut eller så på var sida till gyllenbrun yta. Ta ur och låt rinna av på hushållspapper.
- Garnera: Blanda florsocker med några droppar vatten eller mjölk till en kladdig smet. Häll lite på varje kaka. Servera.
Kockens kommentar
Spritzkuchen är munkar på tyskt vis. Ingrediensmängderna kan varieras en del, huvudsaken är att man får till en lagom fast smet som kan spritsas. Läs mer > Om munkar.Fler recept inom Friterade kakor, bakverk
Liknande recept som Spritzkuchen (spritskaka), tyska munkar, German crullers
-
Donuts, doughnuts, munkar, flottyrkransar - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cronut = croissant + dougnut
Tid: 2 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags pösmunkar i munkjärn
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredriks Fika
-
Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner Pfannkuchen
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknyten
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crullers, Cruller donuts-doughnuts, Germain crullers, French crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Spritzkuchen (spritskaka), tyska munkar, German crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Koreanska chapssal doughnuts, munkar med söt bönfyllning
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Churros, friterade munkar på spanskt vis (standardrecept)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spanska churros
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan