Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 285

Kcal / portion: 386

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4631 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 15%
Kolhydrater: 32%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Deg:
Mjölk 2.0 dl 3%
Smör 25.0 gram 4%
Jäst röd färsk till söt deg 25.0 gram 1%
el. torrjäst 0%
Strösocker 0.5 dl 4%
Ägg 1.0 styck 1%
Vetemjöl 6.5 dl 30%
Salt 2.0 krm 0%
Smör mjukt 200.0 gram 31%
Vetemjöl 2.0 msk 1%
Frityrolja (rapsolja) Äts ej
Utstickare (matring) Äts ej
Sprits och tyll > Äts ej
Vaniljkräm:
Standardmjölk (röd) 5.0 dl 6%
Vaniljstång 1.0 styck 0%
Äggula 6.0 styck 7%
Majsstärkelse Maizena 2.0 msk 1%
Glasyr:
Florsocker 2.0 dl 10%
Citronjuice 2.0 msk 0%
Kockskolan:
Om frityrkransar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim + 3 tim )
Se film, klicka på "Bruno" under bilden. Detta recept inte identiskt med nedanstående recept (lite enklare).
- Deg steg 1: Smält smör, tillsätt mjölk och låt det bli fingervarmt.
- Smula jästen i en bunke (i filmreceptet används torrjäst). Tillsätt smörmjölken och rör om så att jästen löses upp. Tillsätt socker och ägg (i filmen används äggvita).
- Tillsätt mjöl med salt och arbeta samman till en smidig deg. Arbeta inte för länge för då blir den elastisk och svår att kavla ut. Forma till en boll. Skär ett kors i toppen så blir den enklare att kavla ut senare. Plasta in/över, lägg i kyl 1-1½ timme.
- I filmreceptet får den färdiga degen vila övertäckt i 1½ timme för att jäsa till nästan 3-dubbel storlek. Sedan trycks gaserna ut (knådas) innan den läggs i kylen.
- Vaniljkräm: Dela vaniljstång på längden och skrapa ut märgen. Värm upp mjölken med stång och märg till kokpunkten. Akta så att det inte kokar över. Ta ur vaniljstången.
- Vispa samman äggulor, socker och majsmjöl. Tillsätt vaniljmjölken under omrörning. Häll över i kastrullen och värm på under omrörning tills det tjocknar. Låt svalna och ställ in i kylen för att bli kall och fast.
- Deg steg 2: Låt smöret bli rumsvarmt.
- Kavla ut degen till en rektangel cirka 30x40 centimeter.
- 3-slag: Bred ut hälften av smöret på mitten av degen (= 1/3-del av degen). Gör ett 3-slag, det vill säga vik den ena sidan över smördelen och den andra sidan ovanpå så att det blir tre lager deg. Plasta in och låt vila i kylen i ½-1 timme.
- 3-slag: Upprepa proceduren en gång till med resten av smöret (i filmen används allt smör i den första 3-slaget). Låt vila i kylen i 1 timme.
- Forma: Ta ut degen och kavla ut till en rektangel 20x50 cm. Stansa ut ringar med utstickare (8-9 cm breda) och hål i mitten (2 cm).
- Vila: Låt jäsa övertäckt tills de är 3-4 cm höga, vilket tar 1-1½ timme. Ställ sedan in i kylen i avvaktan på fritering.
- Fritera: Hetta upp frityrolja till cirka 175-180°C. Fritera munkarna i omgångar till fin brun färg, runt 1½ minut på var sida. Fritera även de utstuckna hålen. Ta ur och låt rinna av och svalna på papper.
- Fyllning: Ta ut vaniljkrämen och rör om i smeten. Fyll en spritspåse med smal tyll med kräm. Gör fyra hål i ringarna med en grillpinne. Spritsa in kräm.
- Garnering: Pressa citronjuice. Blanda florsocker med juice till en halvfast smet och ringla detta över munkarna. Låt stena. Servera.
Kockens kommentar
Cronut (croissant+donut) är en variant av munkar (donuts) tillredd på en enklare variant av croissantdeg med krämfyllning. Cronuts är ett luftigare bakverk än donuts. Receptet skapat av den fransk-amerikanske konditorn Dominique Ansel i New York 2013. Originalet tar tre dagar att tillreda. En bloggare ansluten till New York magazine skrev om bakverket på premiärdagen, vilket resulterade i en kö på över hundra kunder dag tre och framgången var ett faktum. Konditorn vart då snabb att namnskydda begreppet (trademark). Läs mer > Om frityrkransar.Alternativ
Fler recept inom Friterade kakor, bakverk
Liknande recept som Cronut = croissant + dougnut
-
Donuts, doughnuts, munkar, flottyrkransar - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cronut = croissant + dougnut
Tid: 2 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags pösmunkar i munkjärn
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredriks Fika
-
Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner Pfannkuchen
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknyten
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crullers, Cruller donuts-doughnuts, Germain crullers, French crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Spritzkuchen (spritskaka), tyska munkar, German crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Koreanska chapssal doughnuts, munkar med söt bönfyllning
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Churros, friterade munkar på spanskt vis (standardrecept)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spanska churros
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan