Cronut = croissant + dougnut

Foto: Film: Bruno Albouze, cronut

Cronut = croissant + dougnut

Lägg till ingredienser

Antal: 12

Deg:

 

Mjölk

2.0 

dl

Smör

25.0 

gram

Jäst röd färsk till söt deg

25.0 

gram

el. torrjäst

 

 

Strösocker

0.5 

dl

Ägg

1.0 

styck

Vetemjöl

6.5 

dl

Salt

2.0 

krm

Smör mjukt

200.0 

gram

Vetemjöl

2.0 

msk

Frityrolja (rapsolja)

 

 

Utstickare (matring)

 

 

Sprits och tyll >

 

 

 

Vaniljkräm:

 

Standardmjölk (röd)

5.0 

dl

Vaniljstång

1.0 

styck

Äggula

6.0 

styck

Majsstärkelse Maizena

2.0 

msk

 

Glasyr:

 

Florsocker

2.0 

dl

Citronjuice

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om frityrkransar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 285

Kcal / portion: 386

GBR (GI) / port: 6

Recept: 4631 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 15%

Kolhydrater: 32%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 136 gram)

Ingredienser

Visa:
Deg:

Mjölk 2.0 dl 3%

Smör 25.0 gram 4%

Jäst röd färsk till söt deg 25.0 gram 1%

el. torrjäst 0%

Strösocker 0.5 dl 4%

Ägg 1.0 styck 1%

Vetemjöl 6.5 dl 30%

Salt 2.0 krm 0%

Smör mjukt 200.0 gram 31%

Vetemjöl 2.0 msk 1%

Frityrolja (rapsolja) Äts ej

Utstickare (matring) Äts ej

Sprits och tyll > Äts ej

 

Vaniljkräm:

Standardmjölk (röd) 5.0 dl 6%

Vaniljstång 1.0 styck 0%

Äggula 6.0 styck 7%

Majsstärkelse Maizena 2.0 msk 1%

 

Glasyr:

Florsocker 2.0 dl 10%

Citronjuice 2.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Om frityrkransar > Äts ej

Tillagning (2 tim + 3 tim )

Se film, klicka på "Bruno" under bilden. Detta recept inte identiskt med nedanstående recept (lite enklare).

  1. Deg steg 1: Smält smör, tillsätt mjölk och låt det bli fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke (i filmreceptet används torrjäst). Tillsätt smörmjölken och rör om så att jästen löses upp. Tillsätt socker och ägg (i filmen används äggvita).
  3. Tillsätt mjöl med salt och arbeta samman till en smidig deg. Arbeta inte för länge för då blir den elastisk och svår att kavla ut. Forma till en boll. Skär ett kors i toppen så blir den enklare att kavla ut senare. Plasta in/över, lägg i kyl 1-1½ timme.
  4. I filmreceptet får den färdiga degen vila övertäckt i 1½ timme för att jäsa till nästan 3-dubbel storlek. Sedan trycks gaserna ut (knådas) innan den läggs i kylen.
  5. Vaniljkräm: Dela vaniljstång på längden och skrapa ut märgen. Värm upp mjölken med stång och märg till kokpunkten. Akta så att det inte kokar över. Ta ur vaniljstången.
  6. Vispa samman äggulor, socker och majsmjöl. Tillsätt vaniljmjölken under omrörning. Häll över i kastrullen och värm på under omrörning tills det tjocknar. Låt svalna och ställ in i kylen för att bli kall och fast.
  7. Deg steg 2: Låt smöret bli rumsvarmt.
  8. Kavla ut degen till en rektangel cirka 30x40 centimeter.
  9. 3-slag: Bred ut hälften av smöret på mitten av degen (= 1/3-del av degen). Gör ett 3-slag, det vill säga vik den ena sidan över smördelen och den andra sidan ovanpå så att det blir tre lager deg. Plasta in och låt vila i kylen i ½-1 timme.
  10. 3-slag: Upprepa proceduren en gång till med resten av smöret (i filmen används allt smör i den första 3-slaget). Låt vila i kylen i 1 timme.
  11. Forma: Ta ut degen och kavla ut till en rektangel 20x50 cm. Stansa ut ringar med utstickare (8-9 cm breda) och hål i mitten (2 cm).  
  12. Vila: Låt jäsa övertäckt tills de är 3-4 cm höga, vilket tar 1-1½ timme. Ställ sedan in i kylen i avvaktan på fritering.
  13. Fritera: Hetta upp frityrolja till cirka 175-180°C. Fritera munkarna i omgångar till fin brun färg, runt 1½ minut på var sida. Fritera även de utstuckna hålen. Ta ur och låt rinna av och svalna på papper.
  14. Fyllning: Ta ut vaniljkrämen och rör om i smeten. Fyll en spritspåse med smal tyll med kräm. Gör fyra hål i ringarna med en grillpinne. Spritsa in kräm.
  15. Garnering: Pressa citronjuice. Blanda florsocker med juice till en halvfast smet och ringla detta över munkarna. Låt stena. Servera.

Kockens kommentar

Cronut (croissant+donut) är en variant av munkar (donuts) tillredd på en enklare variant av croissantdeg med krämfyllning. Cronuts är ett luftigare bakverk än donuts. Receptet skapat av den fransk-amerikanske konditorn Dominique Ansel i New York 2013. Originalet tar tre dagar att tillreda. En bloggare ansluten till New York magazine skrev om bakverket på premiärdagen, vilket resulterade i en kö på över hundra kunder dag tre och framgången var ett faktum. Konditorn vart då snabb att namnskydda begreppet (trademark). Läs mer > Om frityrkransar.

Alternativ

Donuts

Croissantdeg

Äkta tjock vaniljkräm

Fler recept inom Friterade kakor, bakverk

Liknande recept som Cronut = croissant + dougnut