Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 337

Kcal / portion: 187

GBR (GI) / port: 4
Recept: 1871 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 11%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Deg:
Rismjöl 3.0 dl 28%
Vetemjöl 1.0 msk 2%
Bakpulver 1.5 krm 0%
Salt 1.0 krm 0%
Strösocker 1.0 msk 3%
Smör smält 1.0 msk 5%
Vatten hett 1.0 dl 0%
Frityrolja till fritering Äts ej
Fettupptag vid fritering 0.5 dl 21%
Om fettupptag > Äts ej
Fyllning:
Adzukibönor torkade 1.5 dl 22%
Vatten till kokning 5.0 dl Äts ej
Vatten kallt 4.0 dl Äts ej
Sirap 2.0 msk 7%
Strösocker 2.0 msk 6%
Salt 1.0 krm 0%
Vaniljextrakt konc. 0.5 tsk %
Garnering:
Strösocker 2.0 msk 6%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras bröd > Äts ej
Om frityrkransar > Äts ej
Vattenreduktion -0.6 dl -0%
Om vattenförändringar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim 30 min )
Se film, klicka på "Maangchi" under bilden.
- Koka: Skölj bönorna i kallt vatten. Häll i tjockbottnad kastrull. Häll på tredubbel mängd vatten. Koka upp och låt småkoka i 30 minuter under lock. Stäng av värmen och låt stå i ytterligare 30 minuter. Sätt på värmen igen och låt småkoka på nytt i 60 minuter.
- Deg: Smält smör lite lätt. Koka upp vatten. Häll i en bunke mjöl, bakpulver, salt, socker, smör och hett vatten. Blanda och knåda samman ordentligt med handen till en jämn fast deg. Ställ åt sidan övertäckt.
- Sila: Mosa de kokta bönorna ordentligt med potatisstöt. Tillsätt kallt vatten och rör om. Sila avkoket genom trådsil ner i en bunke för att avlägsna bönskalen. Pressa ut allt vätska. Sila på nytt genom silduk eller handduk för att bli av med vatten. Vrid om silduken och krama ut så mycket vatten som möjligt. Kvar finns nu lerliknade bönmassa.
- Fyllning: Lägg massan i kastrull. Tillsätt socker, salt och vaniljextrakt. Sätt på medelhög värme och låt småkoka i 6-7 minuter under omrörning, tills massan följer med sleven runt i kastrullen. Ta av från värmen.
- Rulla pingpongstora bollar (~20 gram). Använd våg så blir de färdiga bollarna jämnstora.
- Deghölje: Ta fram degen och dela den i lika antal delar som fyllningen (~28 gram). Rulla bollar. Platta ut degen till runda plattor ett par millimeter tjock. Lägg en fyllningsboll på plattan och omslut med degen. Nyp till i toppen så att degen binds ihop. Rulla sedan runda fina bollar.
- Av restdeg kan man göra en blomma. Platta till en cirkel, klipp löv, dekorera med sesamfrön i mitten, fritera. Se filmen.
- Värm oljan till 150°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera bullarna i omgångar, tills gyllenbruna med knaprig skorpa (~6 minuter).
- Ta ur med hålslev och låt svalna något. Rulla bollarna i socker. Bör ätas nygräddade.
Kockens kommentar
Vidta försiktighet vid fritering, läs mer > Så friterar man. Läs mer om doughnuts och se andra film > Om munkar.Fettupptag av frityrolja i munkarna är betydande, 21% av energin. Läs mer > Om fettupptag.
Vattenreduktion: Drygt 60% av vattnet dunstar bort vid fritering. Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (vikt%). Läs mer > Om vattenförändring.
Fler recept inom Friterade kakor, bakverk
Liknande recept som Koreanska chapssal doughnuts, munkar med söt bönfyllning
-
Donuts, doughnuts, munkar, flottyrkransar - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cronut = croissant + dougnut
Tid: 2 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags pösmunkar i munkjärn
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredriks Fika
-
Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner Pfannkuchen
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknyten
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crullers, Cruller donuts-doughnuts, Germain crullers, French crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Spritzkuchen (spritskaka), tyska munkar, German crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Koreanska chapssal doughnuts, munkar med söt bönfyllning
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Churros, friterade munkar på spanskt vis (standardrecept)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spanska churros
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan