Koreanska chapssal doughnuts, munkar med söt bönfyllning

Foto: Maangchi, doughnuts

Koreanska chapssal doughnuts, munkar med söt bönfyllning

Lägg till ingredienser

bollar: 10

Deg:

 

Rismjöl

3.0 

dl

Vetemjöl

1.0 

msk

Bakpulver

1.5 

krm

Salt

1.0 

krm

Strösocker

1.0 

msk

Smör smält

1.0 

msk

Vatten hett

1.0 

dl

Frityrolja till fritering

 

 

Fettupptag vid fritering

0.5 

dl

Om fettupptag >

 

 

 

Fyllning:

 

Adzukibönor torkade

1.5 

dl

Vatten till kokning

5.0 

dl

Vatten kallt

4.0 

dl

Sirap

2.0 

msk

Strösocker

2.0 

msk

Salt

1.0 

krm

Vaniljextrakt konc.

0.5 

tsk

 

Garnering:

 

Strösocker

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras bröd >

 

 

Om frityrkransar >

 

 

Vattenreduktion

-0.6 

dl

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 337

Kcal / portion: 187

GBR (GI) / port: 4

Recept: 1871 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 11%

Kolhydrater: 52%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 56 gram)

Ingredienser

Visa:
Deg:

Rismjöl 3.0 dl 28%

Vetemjöl 1.0 msk 2%

Bakpulver 1.5 krm 0%

Salt 1.0 krm 0%

Strösocker 1.0 msk 3%

Smör smält 1.0 msk 5%

Vatten hett 1.0 dl 0%

Frityrolja till fritering Äts ej

Fettupptag vid fritering 0.5 dl 21%

Om fettupptag > Äts ej

 

Fyllning:

Adzukibönor torkade 1.5 dl 22%

Vatten till kokning 5.0 dl Äts ej

Vatten kallt 4.0 dl Äts ej

Sirap 2.0 msk 7%

Strösocker 2.0 msk 6%

Salt 1.0 krm 0%

Vaniljextrakt konc. 0.5 tsk %

 

Garnering:

Strösocker 2.0 msk 6%

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras bröd > Äts ej

Om frityrkransar > Äts ej

Vattenreduktion -0.6 dl -0%

Om vattenförändringar > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim 30 min )

Se film, klicka på "Maangchi" under bilden.

  1. Koka: Skölj bönorna i kallt vatten. Häll i tjockbottnad kastrull. Häll på tredubbel mängd vatten. Koka upp och låt småkoka i 30 minuter under lock. Stäng av värmen och låt stå i ytterligare 30 minuter. Sätt på värmen igen och låt småkoka på nytt i 60 minuter.
  2. Deg: Smält smör lite lätt. Koka upp vatten. Häll i en bunke mjöl, bakpulver, salt, socker, smör och hett vatten. Blanda och knåda samman ordentligt med handen till en jämn fast deg. Ställ åt sidan övertäckt.
  3. Sila: Mosa de kokta bönorna ordentligt med potatisstöt. Tillsätt kallt vatten och rör om. Sila avkoket genom trådsil ner i en bunke för att avlägsna bönskalen. Pressa ut allt vätska. Sila på nytt genom silduk eller handduk för att bli av med vatten. Vrid om silduken och krama ut så mycket vatten som möjligt. Kvar finns nu lerliknade bönmassa.
  4. Fyllning: Lägg massan i kastrull. Tillsätt socker, salt och vaniljextrakt. Sätt på medelhög värme och låt småkoka i 6-7 minuter under omrörning, tills massan följer med sleven runt i kastrullen. Ta av från värmen.
  5. Rulla pingpongstora bollar (~20 gram). Använd våg så blir de färdiga bollarna jämnstora.
  6. Deghölje: Ta fram degen och dela den i lika antal delar som fyllningen (~28 gram). Rulla bollar. Platta ut degen till runda plattor ett par millimeter tjock. Lägg en fyllningsboll på plattan och omslut med degen. Nyp till i toppen så att degen binds ihop. Rulla sedan runda fina bollar.
  7. Av restdeg kan man göra en blomma. Platta till en cirkel, klipp löv, dekorera med sesamfrön i mitten, fritera. Se filmen.
  8. Värm oljan till 150°C. Läs mer > Så friterar man.
  9. Fritera bullarna i omgångar, tills gyllenbruna med knaprig skorpa (~6 minuter).
  10. Ta ur med hålslev och låt svalna något. Rulla bollarna i socker. Bör ätas nygräddade.

Kockens kommentar

Vidta försiktighet vid fritering, läs mer > Så friterar man. Läs mer om doughnuts och se andra film > Om munkar.

Fettupptag av frityrolja i munkarna är betydande, 21% av energin. Läs mer > Om fettupptag.

Vattenreduktion: Drygt 60% av vattnet dunstar bort vid fritering. Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (vikt%). Läs mer > Om vatten­förändring.

Fler recept inom Friterade kakor, bakverk

Liknande recept som Koreanska chapssal doughnuts, munkar med söt bönfyllning