Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 459

Kcal / portion: 64

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2549 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 27%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vatten 2.0 dl 0%
Standardmjölk (röd) 2.0 dl 5%
Smör 135.0 gram 39%
Strösocker 2.0 tsk 1%
Vetemjöl 4.5 dl 37%
Ägg 5.0 styck 12%
Sprits och tyll > Äts ej
Frityrolja till fritering Äts ej
Garnering:
Florsocker 2.0 msk 4%
Kockskolan:
Vattenreduktion -4.0 dl -0%
Om vattenförändringar > Äts ej
Så friterar man > Äts ej
Om glasyr, glasering > Äts ej
Glasering bakverk > Äts ej
Om chouxdeg > Äts ej
Om chouxbakelser > Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Anna Olson" under bilden.
- Deg: Sikta mjölet i en bunke. Skär smör i bitar.
- Lägg i tjockbottnad kastrull, vatten, mjölk, smör och socker. Smält smöret försiktigt på svag värme. När smöret löst upp sig helt, koka upp blandningen.
- Häll allt mjöl ner i kastrullen och rör om kraftigt till en jämn och slät smet. Ta av från värmen. Låt svalna något (< 60°C) så att äggen inte stelnar(koagulerar) när de tillsätts.
- Tillsätt två ägg och rör om ordentligt. Tillsätt sedan övriga ägg ett i taget under omrörning. Nu är det en kladdig ganska lös smet. Smeten skall inte knådas eller ställas i kylen, utan skall användas direkt.
- Crullers: Fyll en spritspåse med bred tandad tyll. Klipp fyrkantiga pappersbitar 10x10 centimeter. Spritsa ut ringar 6-8 centimeter breda på smörpapperna.
- Hetta upp olja till (175-) 190°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Doppa hålsleven i olja (så fastnar inte degen på sleven). Vänd crullern upp och ner på hålsveven och ta av pappret. Sänk ner i oljan. Fritera ett par stycken åt gången tills gyllenbruna, cirka 2,5 minuter på var sida. Ta upp med hålslev och lägg på galler.
- Garnera: Pudra florsocker över. Servera snarast.
Kockens kommentar
Bakverken kan glaseras på olika sätt, till exempel sockergaseras. Vanligt till crullers är därvid att tillsätta lite honung. Läs mer > Om glasyr.
Vattenreduktion: Drygt 60% av vattnet i receptet (inklusive vatten i mjölk och ägg) dunstar bort vid fritering. Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (vikt%). Utan vattenreduktion blir till exempel andelen fett 15%. Läs mer > Om vattenförändring).
Fettupptag: Normalt tar varor som friteras upp frityrfett. I detta fall obetydlig på grund av redan hög fetthalt i degen (läs mer > Om fettupptag).
Alternativ
Fler recept inom Friterade kakor, bakverk
Liknande recept som Crullers, Cruller donuts-doughnuts, Germain crullers, French crullers
-
Donuts, doughnuts, munkar, flottyrkransar - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cronut = croissant + dougnut
Tid: 2 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags pösmunkar i munkjärn
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredriks Fika
-
Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner Pfannkuchen
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknyten
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crullers, Cruller donuts-doughnuts, Germain crullers, French crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Spritzkuchen (spritskaka), tyska munkar, German crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Koreanska chapssal doughnuts, munkar med söt bönfyllning
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Churros, friterade munkar på spanskt vis (standardrecept)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spanska churros
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan