Crullers, Cruller donuts-doughnuts, Germain crullers, French crullers

Foto: Anna Olson

Crullers, Cruller donuts-doughnuts, Germain crullers, French crullers

Lägg till ingredienser

Antal styck: 40

Vatten

2.0 

dl

Standardmjölk (röd)

2.0 

dl

Smör

135.0 

gram

Strösocker

2.0 

tsk

Vetemjöl

4.5 

dl

Ägg

5.0 

styck

Sprits och tyll >

 

 

Frityrolja till fritering

 

 

 

Garnering:

 

Florsocker

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Vattenreduktion

-4.0 

dl

Om vattenförändringar >

 

 

Så friterar man >

 

 

Om glasyr, glasering >

 

 

Glasering bakverk >

 

 

Om chouxdeg >

 

 

Om chouxbakelser >

 

 

Om fettupptag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 459

Kcal / portion: 64

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2549 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 27%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 14 gram)

Ingredienser

Visa:

Vatten 2.0 dl 0%

Standardmjölk (röd) 2.0 dl 5%

Smör 135.0 gram 39%

Strösocker 2.0 tsk 1%

Vetemjöl 4.5 dl 37%

Ägg 5.0 styck 12%

Sprits och tyll > Äts ej

Frityrolja till fritering Äts ej

 

Garnering:

Florsocker 2.0 msk 4%

 

Kockskolan:

Vattenreduktion -4.0 dl -0%

Om vattenförändringar > Äts ej

Så friterar man > Äts ej

Om glasyr, glasering > Äts ej

Glasering bakverk > Äts ej

Om chouxdeg > Äts ej

Om chouxbakelser > Äts ej

Om fettupptag > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Anna Olson" under bilden.

  1. Deg: Sikta mjölet i en bunke. Skär smör i bitar. 
  2. Lägg i tjockbottnad kastrull, vatten, mjölk, smör och socker. Smält smöret försiktigt på svag värme. När smöret löst upp sig helt, koka upp blandningen.
  3. Häll allt mjöl ner i kastrullen och rör om kraftigt till en jämn och slät smet. Ta av från värmen. Låt svalna något (< 60°C) så att äggen inte stelnar(koagulerar) när de tillsätts.
  4. Tillsätt två ägg och rör om ordentligt. Tillsätt sedan övriga ägg ett i taget under omrörning. Nu är det en kladdig ganska lös smet. Smeten skall inte knådas eller ställas i kylen, utan skall användas direkt.
  5. Crullers: Fyll en spritspåse med bred tandad tyll. Klipp fyrkantiga pappersbitar 10x10 centimeter. Spritsa ut ringar 6-8 centimeter breda på smörpapperna.
  6. Hetta upp olja till (175-) 190°C. Läs mer > Så friterar man.
  7. Fritera: Doppa hålsleven i olja (så fastnar inte degen  på sleven). Vänd crullern upp och ner på hålsveven och ta av pappret. Sänk ner i oljan. Fritera ett par stycken åt gången tills gyllenbruna, cirka 2,5 minuter på var sida. Ta upp med hålslev och lägg på galler.
  8. Garnera: Pudra florsocker över. Servera snarast.

Kockens kommentar

Bakverken kan glaseras på olika sätt, till exempel sockergaseras. Vanligt till crullers är därvid att tillsätta lite honung. Läs mer > Om glasyr.

Vattenreduktion: Drygt 60% av vattnet i receptet (inklusive vatten i mjölk och ägg) dunstar bort vid fritering. Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (vikt%). Utan vattenreduktion blir till exempel andelen fett 15%. Läs mer > Om vattenförändring).

Fettupptag: Normalt tar varor som friteras upp frityrfett. I detta fall obetydlig på grund av redan hög fetthalt i degen (läs mer > Om fettupptag).

Alternativ

Choux ā crčme

Donuts, munkar

Fler recept inom Friterade kakor, bakverk

Liknande recept som Crullers, Cruller donuts-doughnuts, Germain crullers, French crullers