Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner Pfannkuchen

Foto: Kochkino

Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner Pfannkuchen

Lägg till ingredienser

Antal styck: 12

Mjölk

1.0 

dl

Jäst röd färsk till söt deg

25.0 

gram

Strösocker

2.0 

msk

Vetemjöl

4.5 

dl

Ägg

1.0 

styck

Smör

50.0 

gram

Kardemumma krossad

1.0 

tsk

Salt

0.5 

krm

Frityrolja till fritering

 

 

Fettupptag vid fritering

0.5 

dl

 

Fyllning:

 

Sylt

1.5 

dl

el. äppelmos

 

 

 

Garnering:

 

Pudersocker

0.5 

dl

 

Kockskolan:

 

Om frityrkransar >

 

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras bröd >

 

 

Spritsverktyg >

 

 

Munkplåt >

 

 

Munkjärn >

 

 

Om chouxdeg >

 

 

Vattenreduktion

-0.9 

dl

Om vattenförändringar >

 

 

Om äppelmos >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 366

Kcal / portion: 204

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2446 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 15%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 56 gram)

Ingredienser

Visa:

Mjölk 1.0 dl 2%

Jäst röd färsk till söt deg 25.0 gram 1%

Strösocker 2.0 msk 5%

Vetemjöl 4.5 dl 39%

Ägg 1.0 styck 3%

Smör 50.0 gram 15%

Kardemumma krossad 1.0 tsk 0%

Salt 0.5 krm 0%

Frityrolja till fritering Äts ej

Fettupptag vid fritering 0.5 dl 16%

 

Fyllning:

Sylt 1.5 dl 13%

el. äppelmos 0%

 

Garnering:

Pudersocker 0.5 dl 5%

 

Kockskolan:

Om frityrkransar > Äts ej

Så friterar man > Äts ej

Så friteras bröd > Äts ej

Spritsverktyg > Äts ej

Munkplåt > Äts ej

Munkjärn > Äts ej

Om chouxdeg > Äts ej

Vattenreduktion -0.9 dl -0%

Om vattenförändringar > Äts ej

Om äppelmos > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim )

Se film, klicka på "Kochkino" under bilden.

  1. Deg: Värm mjölk till 37°C (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt socker. Häll på mjölken och rör tills jästen är upplöst.
  3. Blanda i 1/3-del av mjölet till en lös smet.
  4. Rör ner smör, ägg, kardemumma, salt och resten av mjölet. Låt jäsa övertäckt med duk i cirka 30 minuter.
  5. Lägg degen på arbetsbänk och knåda den. Forma till en längd och dela i jämnstora bitar. Rulla dem till runda bullar och platta till dem något. Alternativt kavla ut degen och tryck ut cirklar med ett dricksglas. Jäs dem under bakduk cirka 30 minuter.
  6. Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  7. Fritera: Lägg i munkar, några åt gången. Fritera dem 3-4 minuter. Vänd den efter halva tiden. Låt rinna av på hushållspapper.
  8. Spritsa in äppelmos i munkarna. Pudra med florsocker. Munkar bör ätas nybakade.

Kockens kommentar

Berlinermunkar kan tillagas i ugn, men då behövs en munkplåt, en plåt med halvmåndegropar. Ett munkjärn kan också fungera om man råkar ha en sådan. Det finns så kallad pipsprits som underlättat insprutning av sylten (se filmen), eller så använder man en tyll (läs mer > Spritsverktyg). Munkdeg är en variant av chouxdeg (läs mer > Om chouxdeg).

Berlinermunkar har sitt ursprung från tyska Berliner Phannekuchen ("pannkakor från Berlin"), eller kort och gott bara Berliner. Att de kallas pannkakor beror på att de lagas av en pannkaksliknande smet. Svenska "munkar" var från början kopior av dessa berlinare, det vill säga munkar utan hål i mitten (se recept > Gammeldags munkar). Munkar med hål härstammar från USA (se recept > Daughnuts). Läs mer > Om munkar.

Fettupptag av frityrolja i munkarna är betydande, 16% av energin (läs mer > Om fettupptag).

Vattenreduktion: Drygt 60% av vattnet i mjölk och ägg dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vatten­förändring). Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (%-andelar).

Alternativ

Doughnuts

Gammeldags munkar

Fler recept inom Friterade kakor, bakverk

Liknande recept som Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner Pfannkuchen