Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 444

Kcal / portion: 2074

GBR (GI) / port: 89
Recept: 4148 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 22%
Kolhydrater: 54%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Deg:
Mjölk 2.5 dl 4%
Jäst röd färsk till söt deg 20.0 gram 1%
Vetemjöl 8.3 dl 42%
Strösocker 1.0 dl 9%
Salt 1.0 krm 0%
Vaniljsocker 2.0 tsk 1%
Smör rumsvarmt 50.0 gram 9%
Ägg 2.0 styck 3%
Skal av citron 1.0 styck 0%
Frityrolja till fritering Äts ej
Fettupptag vid fritering 1.5 dl 29%
Om fettupptag > Äts ej
Garnering:
Strösocker 2.0 msk 3%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras bröd > Äts ej
Vattenreduktion -2.0 dl -0%
Om vattenförändringar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 45 min )
Se film, klicka på "CookingAREA" under bilden.
- Smula jäst i en bunke. Värm mjölk fingervarmt (37°C) och häll det över jästen. Rör om. Låt stå i 5 minuter.
- Deg: Sikta mjölet i en stor bunke. Blanda med socker, salt och vaniljsocker. Gör en grop i mjölet och tillsätt jästmjölken, smör och ägg. riv över gult citronskal. Blanda till jämn och slät deg. Täck och ställ kallt i 30-45 minuter.
- Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den samman. Kavla ut degen till 1 centimeters tjocklek. Skär i små rektanglar (2x3 cm). Låt vila i 5 minuter.
- Värm oljan till 170°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera (läs mer > Så friterar man): Degbitarna friteras i omgångar i några minuter tills uppsvällda och gyllenbruna. Rör om och vänds så att de får färg på båda sidor.
- Ta ur med hålslev och lägg dem på galler eller hushållspapper för fettavrinning. Vänd dem i socker eller pudra med florsocker.
Kockens kommentar
Schmalzkuchen är klassiskt bakverk till jul. Läs mer > Så friteras finbröd.Fettupptag av frityrolja i munkarna är betydande, 28% av energin (läs mer > Om fettupptag).
Vattenupptag: Drygt 60% av vattnet i mjölk och ägg dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vattenförändring). Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (%-andelar).
Fler recept inom Friterade kakor, bakverk
Liknande recept som Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknyten
-
Donuts, doughnuts, munkar, flottyrkransar - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cronut = croissant + dougnut
Tid: 2 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags pösmunkar i munkjärn
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredriks Fika
-
Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner Pfannkuchen
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknyten
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crullers, Cruller donuts-doughnuts, Germain crullers, French crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Spritzkuchen (spritskaka), tyska munkar, German crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Koreanska chapssal doughnuts, munkar med söt bönfyllning
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Churros, friterade munkar på spanskt vis (standardrecept)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spanska churros
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan