Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknyten

Foto: CookingAREA

Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknyten

Lägg till ingredienser

Satser (ā 60 styck): 2

Deg:

 

Mjölk

2.5 

dl

Jäst röd färsk till söt deg

20.0 

gram

Vetemjöl

8.3 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Salt

1.0 

krm

Vaniljsocker

2.0 

tsk

Smör rumsvarmt

50.0 

gram

Ägg

2.0 

styck

Skal av citron

1.0 

styck

Frityrolja till fritering

 

 

Fettupptag vid fritering

1.5 

dl

Om fettupptag >

 

 

 

Garnering:

 

Strösocker

2.0 

msk

el. florsocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras bröd >

 

 

Vattenreduktion

-2.0 

dl

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 444

Kcal / portion: 2074

GBR (GI) / port: 89

Recept: 4148 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 22%

Kolhydrater: 54%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 467 gram)

Ingredienser

Visa:
Deg:

Mjölk 2.5 dl 4%

Jäst röd färsk till söt deg 20.0 gram 1%

Vetemjöl 8.3 dl 42%

Strösocker 1.0 dl 9%

Salt 1.0 krm 0%

Vaniljsocker 2.0 tsk 1%

Smör rumsvarmt 50.0 gram 9%

Ägg 2.0 styck 3%

Skal av citron 1.0 styck 0%

Frityrolja till fritering Äts ej

Fettupptag vid fritering 1.5 dl 29%

Om fettupptag > Äts ej

 

Garnering:

Strösocker 2.0 msk 3%

el. florsocker 0%

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras bröd > Äts ej

Vattenreduktion -2.0 dl -0%

Om vattenförändringar > Äts ej

Tillagning (30 min + 45 min )

Se film, klicka på "CookingAREA" under bilden.

  1. Smula jäst i en bunke. Värm mjölk fingervarmt (37°C) och häll det över jästen. Rör om. Låt stå i 5 minuter.
  2. Deg: Sikta mjölet i en stor bunke. Blanda med socker, salt och vaniljsocker. Gör en grop i mjölet och tillsätt jästmjölken, smör och ägg. riv över gult citronskal. Blanda till jämn och slät deg. Täck och ställ kallt i 30-45 minuter.
  3. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den samman. Kavla ut degen till 1 centimeters tjocklek. Skär i små rektanglar (2x3 cm). Låt vila i 5 minuter.
  4. Värm oljan till 170°C. Läs mer > Så friterar man.
  5. Fritera (läs mer > Så friterar man): Degbitarna friteras i omgångar i några minuter tills uppsvällda och gyllenbruna. Rör om och vänds så att de får färg på båda sidor.
  6. Ta ur med hålslev och lägg dem på galler eller hushållspapper för fettavrinning. Vänd dem i socker eller pudra med florsocker.

Kockens kommentar

Schmalzkuchen är klassiskt bakverk till jul. Läs mer > Så friteras finbröd.

Fettupptag av frityrolja i munkarna är betydande, 28% av energin (läs mer > Om fettupptag).

Vattenupptag: Drygt 60% av vattnet i mjölk och ägg dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vatten­förändring). Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (%-andelar).

Fler recept inom Friterade kakor, bakverk

Liknande recept som Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknyten