Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 366

Kcal / portion: 204

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2446 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 15%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Mjölk 1.0 dl 2%
Jäst röd färsk till söt deg 25.0 gram 1%
Strösocker 2.0 msk 5%
Vetemjöl 4.5 dl 39%
Ägg 1.0 styck 3%
Smör 50.0 gram 15%
Kardemumma krossad 1.0 tsk 0%
Salt 0.5 krm 0%
Frityrolja till fritering Äts ej
Fettupptag vid fritering 0.5 dl 16%
Fyllning:
Sylt 1.5 dl 13%
el. äppelmos 0%
Garnering:
Pudersocker 0.5 dl 5%
Kockskolan:
Om frityrkransar > Äts ej
Så friterar man > Äts ej
Så friteras bröd > Äts ej
Spritsverktyg > Äts ej
Munkplåt > Äts ej
Munkjärn > Äts ej
Om chouxdeg > Äts ej
Vattenreduktion -0.9 dl -0%
Om vattenförändringar > Äts ej
Om äppelmos > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Kochkino" under bilden.
- Deg: Värm mjölk till 37°C (fingervarmt).
- Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt socker. Häll på mjölken och rör tills jästen är upplöst.
- Blanda i 1/3-del av mjölet till en lös smet.
- Rör ner smör, ägg, kardemumma, salt och resten av mjölet. Låt jäsa övertäckt med duk i cirka 30 minuter.
- Lägg degen på arbetsbänk och knåda den. Forma till en längd och dela i jämnstora bitar. Rulla dem till runda bullar och platta till dem något. Alternativt kavla ut degen och tryck ut cirklar med ett dricksglas. Jäs dem under bakduk cirka 30 minuter.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Lägg i munkar, några åt gången. Fritera dem 3-4 minuter. Vänd den efter halva tiden. Låt rinna av på hushållspapper.
- Spritsa in äppelmos i munkarna. Pudra med florsocker. Munkar bör ätas nybakade.
Kockens kommentar
Berlinermunkar kan tillagas i ugn, men då behövs en munkplåt, en plåt med halvmåndegropar. Ett munkjärn kan också fungera om man råkar ha en sådan. Det finns så kallad pipsprits som underlättat insprutning av sylten (se filmen), eller så använder man en tyll (läs mer > Spritsverktyg). Munkdeg är en variant av chouxdeg (läs mer > Om chouxdeg).Berlinermunkar har sitt ursprung från tyska Berliner Phannekuchen ("pannkakor från Berlin"), eller kort och gott bara Berliner. Att de kallas pannkakor beror på att de lagas av en pannkaksliknande smet. Svenska "munkar" var från början kopior av dessa berlinare, det vill säga munkar utan hål i mitten (se recept > Gammeldags munkar). Munkar med hål härstammar från USA (se recept > Daughnuts). Läs mer > Om munkar.
Fettupptag av frityrolja i munkarna är betydande, 16% av energin (läs mer > Om fettupptag).
Vattenreduktion: Drygt 60% av vattnet i mjölk och ägg dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vattenförändring). Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (%-andelar).
Alternativ
Fler recept inom Friterade kakor, bakverk
Liknande recept som Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner Pfannkuchen
-
Donuts, doughnuts, munkar, flottyrkransar - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Cronut = croissant + dougnut
Tid: 2 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Gammaldags pösmunkar i munkjärn
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredriks Fika
-
Berlinermunkar, Äppelmunkar, Berliner Pfannkuchen
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schmalzkuchen, Schmalzgreben, Mutzen - friterade degknyten
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crullers, Cruller donuts-doughnuts, Germain crullers, French crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Spritzkuchen (spritskaka), tyska munkar, German crullers
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Koreanska chapssal doughnuts, munkar med söt bönfyllning
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Churros, friterade munkar på spanskt vis (standardrecept)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spanska churros
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan