 
         
          (spritsa 1. spritspåse 2. tyll, tyllar, krustyll, rundtyll, stjärntyll, rostyll, plattyll, bladtyll, krustyll, korgtyll, fresh-tip, kaksprits, pipsprits, glasyrsprits)
                 piping 1. pastery bag, piping bag 2. pipe, piping bag nozzles
                piping 1. pastery bag, piping bag 2. pipe, piping bag nozzles
              
                 décorer de crème avec douille 1. poche à douille 2. douilles patisserie
                décorer de crème avec douille 1. poche à douille 2. douilles patisserie
              
                 mettere crema con la stringa 1. tasca da pasticciere 2. boquillas pasteleras
                mettere crema con la stringa 1. tasca da pasticciere 2. boquillas pasteleras
              
                 sprizen 1. Spritzbeutel 2. Tüllen
                sprizen 1. Spritzbeutel 2. Tüllen
              
                 1. manga pastelera 2. beccucci
                1. manga pastelera 2. beccucci
              
Spritsa (från tyskans spritzen = spruta) sker enligt Svenska Akademien "medelst kontrollerat tryck pressa fram vätska eller uppslammat mjukt ämne genom hål till en fin sträng". Se recept med spritsverktyg > klicka på "recept" till höger om bilden.
Spritsverktyg används vid dekoration och formgivning av tårtor, cupcakes och andra bakverk. Verktyget består vanligen av en spritspåse med ett spritsmunstycke (tyll) som sitter i påsens nedre strutliknande ände. Spritspåsen fylls med grädde, smörkräm, kristyr, marängsmet, potatismos med mera, varefter man vrider om påsens överdel och kramar påsen (spritsar) för att få ut innehållet. För kakor finns särskild kaksprits.
SÅ SPRITSAR MAN
Påsen fylls och påsens översida vrids om allteftersom för att trycka ut innehållet. Med viss händighet kan man vackert dekorera tårtor, spritsa blommor med mera (se recept > Spritsning av cupcakes). Se filmer via länkar nedan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01