(spritsa 1. spritspåse 2. tyll, tyllar, krustyll, rundtyll, stjärntyll, rostyll, plattyll, bladtyll, krustyll, korgtyll, fresh-tip, kaksprits, pipsprits, glasyrsprits)
piping 1. pastery bag, piping bag 2. pipe, piping bag nozzles
décorer de crème avec douille 1. poche à douille 2. douilles patisserie
mettere crema con la stringa 1. tasca da pasticciere 2. boquillas pasteleras
sprizen 1. Spritzbeutel 2. Tüllen
1. manga pastelera 2. beccucci
Spritsa (från tyskans spritzen = spruta) sker enligt Svenska Akademien "medelst kontrollerat tryck pressa fram vätska eller uppslammat mjukt ämne genom hål till en fin sträng". Se recept med spritsverktyg > klicka på "recept" till höger om bilden.
Spritsverktyg används vid dekoration och formgivning av tårtor, cupcakes och andra bakverk. Verktyget består vanligen av en spritspåse med ett spritsmunstycke (tyll) som sitter i påsens nedre strutliknande ände. Spritspåsen fylls med grädde, smörkräm, kristyr, marängsmet, potatismos med mera, varefter man vrider om påsens överdel och kramar påsen (spritsar) för att få ut innehållet. För kakor finns särskild kaksprits.
SÅ SPRITSAR MAN
Påsen fylls och påsens översida vrids om allteftersom för att trycka ut innehållet. Med viss händighet kan man vackert dekorera tårtor, spritsa blommor med mera (se recept > Spritsning av cupcakes). Se filmer via länkar nedan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01