
Foto: Film: Cristelle, Il était une fois la pâtisserie, dacquoise
Dacquoise-anslag, Palois-anslag marängmandelbotten
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 345

Kcal / portion: 959

GBR (GI) / port: 13
Recept: 959 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 17%
Kolhydrater: 35%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Äggvita 3.0 styck 5%
Strösocker 20.0 gram 8%
eller 0.2 dl Äts ej
Florsocker 70.0 gram 30%
eller 1.2 dl Äts ej
Mandelmjöl 90.0 gram 57%
eller 2.2 dl Äts ej
Bakplåtspapper Äts ej
Sprits och tyll > Äts ej
Tillval:
Vanillinsocker 1.0 tsk Äts ej
Kockskolan:
Så vispas ägg > Äts ej
Så vänder man ner > Äts ej
Om tårtbottnar > Äts ej
Om maräng > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Christelle" under bilden ovan.
- Använd skålar och visp av rostfritt stål och de måste vara absolut rena. Dela äggvita från gula. Ingen gula får medfölja vitan.
- Förvärm ugnen på 180°C.
- Vispa äggvita. Först långsamt sedan på högre hastighet. När den vitan börjat skumma tillsätts strösocker. Vispa till en fast smet. Läs mer > Så vispas ägg.
- Sikta genast ner florsocker och mandelmjöl. Vänd om blandningen till en jämn smet. Läs mer > Så vänder man ner.
- Spritsa: Fäst bakplåtspapper på en plåt med en klick smet i varje hörn. Fyll sprits med rund tyll och spritsa i cirklar en rund tårtbotten.
- Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter tills marängen fått gyllene färg och är helt torr. Ta ut och låt kallna på galler.
Kockens kommentar
Anslag säger konditorn när han menar tårtbotten (läs mer > Om tårtbottnar). Strö- och florsockermängderna kan vara klart större än i detta recept, vilket bland annat Sveriges Bagare & Konditorier anger i sin bok Konditori.Dacquoise-tårta (Palois-tårta) är en sydfransk tårta med marängmandelbotten i två eller tre lager med vispad grädde, fransk smörkräm eller annat som fyllning och dekor. Det finns lite olika varianter. Dacquoise = invånarna i Dax, Palois = de som bor i Pau.
Alternativ
Fler recept inom Tårtbottnar ¤
Liknande recept som Dacquoise-anslag, Palois-anslag marängmandelbotten
-
Vanlig svensk sockerkaksbotten, rulltårtebotten
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Genoise-anslag, sockerkaksbotten på varmvispade ägg
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chiffon-anslag, Chiffon cake, sockerkaka på vispad gula och vita
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Jaconde-anslag, sockerkaksbotten eller tårta på mandel och maräng
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Choklatårtbotten
Tid: 20 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Spröd marängbotten av fransk maräng
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Seg marängbotten av schweizisk maräng
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Dacquoise-anslag, Palois-anslag marängmandelbotten
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparkaksströ (smaksättare)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef