
Foto: Film: Michael Lim, chiffon cake
Chiffon-anslag, Chiffon cake, sockerkaka på vispad gula och vita
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 320

Kcal / portion: 621

GBR (GI) / port: 9
Recept: 3103 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 16%
Kolhydrater: 37%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smet:
Vetemjöl 220.0 gram 25%
eller 3.7 dl %
Strösocker 1.0 dl 12%
Vanillinsocker 1.5 tsk 1%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Salt 0.5 tsk 0%
Äggula 6.0 styck 10%
Standardmjölk (röd) 1.8 dl 3%
Matolja neutral (ej oliv) 1.3 dl 33%
Marängsmet:
Äggvita 6.0 styck 3%
Vitvinsvinäger 1.0 tsk 0%
Strösocker 1.0 dl 12%
Utrustning:
Tube pan sockerkasform> Äts ej
Bunke > Äts ej
Rostfri stålbunke > Äts ej
Ballongvisp > Äts ej
Degskrapa > Äts ej
Tårtpalett > Äts ej
Kockskolan:
Så vispas ägg > Äts ej
Så vänder man ner > Äts ej
Om sockerkakor > Äts ej
Om tårtbottnar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
Se film, klicka på "Michael" under bilden. I filmen visas olika varianter av kakan tillagad i olika temperaturer.
- Form: Klassisk chiffonkaka är en luftig hög sockerkaka bakad i en stor form, i filmen med löstagbar botten (eng. tube pan, läs mer, klicka på ingrediensen). På klassiskt vis smöras och bröas inte formen för att få skrovlig yta (se kommentar). Bakas kakan i vanlig sockerkaksform eller i rund form till tårtbottnar, halveras ingrediensmängderna och formen bör smörbröas. Till äggvita bör en rostfri bunke användas, en ballong- eller elvisp och en degskrapa. Dessa verktyg skall vara absolut rena (läs mer > Så vispas ägg).
- Förvärm ugnen på 150°C (alternativ, se filmen).
- Dela äggulor från äggvitan (i stålbunken). Ingen gula får medfölja vitan.
- Smet: Sikta och blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt äggulor, mjölk och matolja. Blanda samman till jämn smet.
- Marängsmet: Vispa äggvita. När vitan börjar skumma tillsätts socker, lite i taget. Vispa vitan hård (raka toppar, läs mer > Så vispas ägg).
- Vänd försiktigt ner vitan i smeten (läs mer > Så vänder man ner).
- Grädda i 70-75 minuter tills genombakad och torrgräddad. Halverad sats cirka 60 minuter. Testa med trästicka som skall vara torr.
- Ställ formen uppochner en stund. Lossa sedan kanten med en tårtpalett eller liknade. Ta ur kakan med bottenplattan och lossa kakan från plattan med paletten. Servera som kaka eller skär upp som tårtbottnar.
Kockens kommentar
Chiffon är ett luftigt bakverk, en variant av "sponge cake". Det finns olika varianter. Olja i smeten bevarar luften bättre i uppvispad äggvita än smör. Sådan kaka bevarar också fukten bättre och torkar inte ut lika lätt som en vanlig sockerkaka. Passar bättre i kalla, kylda eller frysta bakverk eftersom olja inte stelnar i kyla som smör. Smör gör dock sockerkakor smakrikare. Läs mer > Om tårtbottnar.Chiffon cake skall ha skapats i Kalifornien av Harry Baker i början på 1900-talet. Klassiskt är att inte smöra och bröa formen. Detta medför att degen fastnar i formen vilket gör att kakan reser sig aningens mer och det slutliga resultatet får en skrovlig ojämn yta. Därav namnet chiffon/-g efter tyget med samma namn som kakan ansågs likna (= ett tunt, transparent tyg av silke eller rayon, fr. chiffon = trasa). Läs mer > Om sockerkakor.
Anslag säger konditorn när han menar tårtbotten.
Alternativ
Fler recept inom Tårtbottnar ¤
Liknande recept som Chiffon-anslag, Chiffon cake, sockerkaka på vispad gula och vita
-
Vanlig svensk sockerkaksbotten, rulltårtebotten
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Genoise-anslag, sockerkaksbotten på varmvispade ägg
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chiffon-anslag, Chiffon cake, sockerkaka på vispad gula och vita
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Jaconde-anslag, sockerkaksbotten eller tårta på mandel och maräng
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Choklatårtbotten
Tid: 20 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Spröd marängbotten av fransk maräng
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Seg marängbotten av schweizisk maräng
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Dacquoise-anslag, Palois-anslag marängmandelbotten
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparkaksströ (smaksättare)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef