
Foto: Film: The Pastry Nerd, Jaconde
Jaconde-anslag, sockerkaksbotten eller tårta på mandel och maräng
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 327

Kcal / portion: 685

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2054 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 23%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Smet:
Mandelmjöl 5.0 dl 59%
Vetemjöl 4.0 msk 6%
Florsocker 5.0 gram 1%
Ägg 4.0 styck 12%
Smör 20.0 gram 7%
Marängsmet:
Äggvita 4.0 styck 3%
Strösocker 0.5 dl 9%
Citronjuice 1.0 tsk 0%
Utrustning:
Rostfri stålbunke > Äts ej
Gummiskrapa > Äts ej
Bakplåtspapper Äts ej
Tårtpalett > Äts ej
Kockskolan:
Så vispas ägg > Äts ej
Så vänder man ner > Äts ej
Om tårtbottnar > Äts ej
Om sockerkakor > Äts ej
Om tårtor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "Pastry Nerd" under bilden ovan.
- Förbered: Rumstemperera ägg och övriga ingredienser. Förvärm ugnen på 200°C. Separera gula och vita till marängsmeten. Ingen gula får medfölja. Bunke och visp bör vara av rostfritt stå och skall vara väl rengjorda inklusive gummiskrapa. Smält smör och låt svalna. Lägg smörpapper på en smörad långpanna (så ligger pappret still). Klä gärna in sidorna med papper så lossar kakan lättare. Alternativt smöra och ströbröa. I filmen används en silikonduk.
- Äggsmet: Vispa äggulor med florsocker ordentligt tills smeten vitnat och är pösig, krämig.
- Marängsmet: Vispa äggvitan med lite citronjuice långsamt tills den börjar skumma. Öka sedan hastigheten och tillsätt socker i omgångar. Fortsätt vispa till hårt skum (läs mer > Så vispas ägg).
- Blanda: Sikta mandel- och vetemjöl ner i äggsmeten. Tillsätt eventuella smaksättare till exempel vaniljsocker. Rör om försiktigt, inte särskilt mycket, till en jämn smet. Vänd ner först 1/3-del av marängsmeten, sedan resten (läs mer > Så vänder man ner).
- Smör: Tillsätt inte smöret i smeten, utan rör samman ett par slevar av smeten i smörskålen. Vänd sedan ner detta i den kvarvarande smeten i bunken.
- Forma: Häll ut smeten på ugnsplåten och bred försiktigt ut smeten med en tårtpalett.
- Grädda i nedre delen av ugnen tills gyllenbrun i 5-7 minuter.
- Ta ut kakan och låt svalna något. Lossa kakan från plåtkanten. Lägg på bakplåtspapper och en annan plåt ovanpå. Vänd uppochner på kakan. Lyft av ugnsplåten, dra ner kakan på bordet och lossa försiktigt bakplåtspappret. Låt kakan kallna innan den används till tårta eller rulltårta. Kan frysas i tre månader.
Kockens kommentar
Jaconde är en variant av så kallad sponge-cake ("tvättsvampskaka") med mandelsmak som konditorn använder sig av till "anslag" med vilket han menar tårtbotten. Läs mer > Om tårtbottnar.Jaconde är det franska namnet på Leonardo da Vincis tavla Mona Lisa. Symboliken med namnet är att kakan är ett mästerverk motsvarande tavlan.
Alternativ
Fler recept inom Tårtbottnar ¤
Liknande recept som Jaconde-anslag, sockerkaksbotten eller tårta på mandel och maräng
-
Vanlig svensk sockerkaksbotten, rulltårtebotten
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Genoise-anslag, sockerkaksbotten på varmvispade ägg
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chiffon-anslag, Chiffon cake, sockerkaka på vispad gula och vita
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Jaconde-anslag, sockerkaksbotten eller tårta på mandel och maräng
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Choklatårtbotten
Tid: 20 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Spröd marängbotten av fransk maräng
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Seg marängbotten av schweizisk maräng
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Dacquoise-anslag, Palois-anslag marängmandelbotten
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparkaksströ (smaksättare)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef