Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 300

Kcal / portion: 434

GBR (GI) / port: 1
Recept: 5202 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 22%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Nötpasta:
Hasselnötter 1.5 dl 9%
Sötmandel hela 1.5 dl 10%
Strösocker 1.0 dl 7%
Vatten 2.0 msk 0%
Salt 1.0 krm 0%
Chouxdeg:
Vatten 1.0 dl 0%
Mjölk 1.0 dl 1%
Strösocker 2.0 tsk 1%
Smör 80.0 gram 11%
Vetemjöl 2.0 dl 8%
Ägg 4.0 styck 5%
Bakplåtspapper Äts ej
Sprits och tyll > Äts ej
Garnering:
Ägg 1.0 styck 1%
Mandelspån 1.0 dl 5%
Vaniljkräm:
Äggula 4.0 styck 4%
Strösocker 0.8 dl 5%
Majsstärkelse Maizena 4.0 msk 2%
Vetemjöl 2.0 msk 1%
Mjölk 5.0 dl 6%
Smör 15.0 gram 2%
Vaniljextrakt konc. 1.0 tsk %
Fyllning:
Smör mjukt 150.0 gram 21%
Kockskolan:
Så skalas nötter > Äts ej
Om knäck och kola > Äts ej
Om chouxdeg > Äts ej
Om chouxbakelser > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Homecooking" under bilden ovan.
Nötpasta:
- Skala nötterna och mandeln om så önskas, Läs mer > Så skalas nötter.
- Koka socker och lite vatten tills mörkbrunt (150-170°C, läs mer > Om knäck och kola).
- Tillsätt nötterna och en nypa salt. Rör om och häll ut på plåt eller bricka med bakplåtspapper. Låt kallna och stelna.
- Bryt sönder i mindre bitar. Mixa i matberedare med kniv i cirka 10 minuter först tills smuligt och sedan till tjock jämn pasta. Ställ åt sidan.
- Förvärm ugnen på 180°C.
Chouxdeg:
- Häll vatten, mjölk, socker och smör i en kastrull. Värm på tills sjudande och smöret smält.
- Tillsätt allt (siktat) mjöl samtidigt. Rör om med träslev tills degen släpper från kanten och är mjuk utan att vara kladdig (se recept > Pâte ā choux).
- Ta av från värmen och låt svalna 3-5 minuter till under 60°C för att inte äggen skall koagulera vid inblandning.
- Spritsa: Rör ut ett ägg i taget i smeten till en slät smet. Fyll smeten i en spritspåse med en 1 cm rund tyll. Sprita på plåt med bakplåtspapper två cirklar bredvid varandra cirka 20 cm bred och en cirkel ovanpå. Pensla med uppvispad ägg och garnera med flagad mandel.
- Grädda i ugn 45-50 minuter tills uppuffad och gyllenbrun. Stäng av värmen och låt stå kvar i 15 minuter med luckan på glänt med hjälp av en träslev. Ta ut och picka många lufthål med tandpetare. Lägg över på galler för att svalna.
Nötkräm, montering:
- Vaniljkräm: Vispa samma äggulor med socker tills luftigt och ljusgult. Vispa ner stärkelse och vetemjöl.
- Koka upp mjölk till sjudande. Vispa ner 1/3-del i äggsmeten. Häll äggsmeten i mjölkkastrullen. Värm på under omrörning tills smeten börjar tjockna. Tillsätt vanilj och en klick smör. Häll över i bunke och låt svalna.
- Nötkräm: Vispa upp vaniljkrämen och tillsätt nötpastan. Vispa ner rumsvarmt smör.
- Montera: Dela chouxringen horisontellt på mitten. Lägg överdelen åt sidan. Fyll nötkräm i spritspåse med stärntyll. Spritsa ut en sträng runt om i nederdelen och sedan fram och tillbaka ovanpå runt om till ett tjockt lager. Lägg på överdelen. Ställ kallt i minst 1 timme.
- Garnera: Pudra florsocker genom sil på bakverket.
Kockens kommentar
Bakverket är format som ett cykelhjul tillägnat cykeltävlingen Paris-Brest-Paris (PBP), som går tur och retur mellan Paris och Brest i Bretagne. Det är 120 mil långt och arrangeras vart fjärde år. Första gången loppet arrangerades var 1891. Det finns olika uppfattningar om vem som skapat bakverket. 2012 rankades godsaken på plats 15 bland Frankrikes favoritdesserter.Alternativ
Fler recept inom Chouxbakelser petit choux ¤
Liknande recept som Paris-Brest, franskt cykelbakverk
-
Pâte ā choux, petit chouxdeg, branddeg - grundrecept
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Choux ā la crčme, petits chouer med grädde (profiteroles)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Chouquettes, små chouxbakelser med pärlsocker
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gougčres, franska ostpuffar, kuvertbröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Éclairs ā la vanille, vaniljeclairer
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Walesbröd (sicksackbröd), chouxdeg på vetebrödsplatta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Mariabollar, mördegsklädd chouxdeg med vaniljkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Frasknyten, chouxdeg i smördegspaket
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Paris-Brest, franskt cykelbakverk
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan