Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 268

Kcal / portion: 77

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1855 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 18%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vatten 1.2 dl 0%
Mjölk 1.2 dl 4%
Smör 80.0 gram 31%
Vetemjöl 2.5 dl 28%
Ägg 3.0 styck 10%
Hårdost finriven 125.0 gram 24%
Muskot 0%
Sprits och tyll > Äts ej
Kockskolan:
Om chouxbakelser > Äts ej
Om chouxdeg > Äts ej
Om kuvertbröd > Äts ej
Om kuvertdukning > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Hervé Cuisine" under bilden.
- Förvärm ugnen på 190-200°C. Riv ost.
- Chouxdeg: Koka upp mjölk, vatten, smör och socker i en kastrull tills smöret löst sig. Tillsätt allt mjöl och rör om hela tiden tills degen inte längre fäster i kastrullkanten. Lägg över i en bunke och låt svalna i 3-5 minuter. Rör ner ett ägg i taget tills ordentligt utrört innan nästa ägg tillsätts (se recept via länk nedan > Pâte ā choux). Rör ner ost, lite nymalt peppar och riven muskot.
- Forma: Lägg bakplåtspapper på smord ugnsplåt (så ligger pappret still). Bäst är att spritsa ut deg, men kan också klickas ut i små eller stora högar.
- Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Öppna inte ugnsluckan under avbakningen för bakverken sjunker ihop av kall luft. Låt kallna på galler.
- Servera som tilltuggs- eller aperitifbröd. I Bourgogne förekommer de som tilltugg vid vinprovning.
Kockens kommentar
Kuvertbröd är ett samlingsnamn för små portionsbröd som serveras till mat. I finare sammanhang på "assiett", det vill säga på en liten tallrik vid sidan om mattallriken. Läs mer om hur man dukar bord till stor fest se > kuvertdukning.Gougčres är petit chouer med inblandning av riven ost av Gruyčre, Comté, Emmentaler eller enligt eget önskemål. Andra ingredienser som finhackad svamp, fläsk och kött kan också ingå. Man kan också skära av toppen och fylla med allehanda godsaker. Läs mer > Om chouxbakelser.
Alternativ
Fler recept inom Chouxbakelser petit choux ¤
Liknande recept som Gougčres, franska ostpuffar, kuvertbröd
-
Pâte ā choux, petit chouxdeg, branddeg - grundrecept
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Choux ā la crčme, petits chouer med grädde (profiteroles)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Chouquettes, små chouxbakelser med pärlsocker
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gougčres, franska ostpuffar, kuvertbröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Éclairs ā la vanille, vaniljeclairer
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Walesbröd (sicksackbröd), chouxdeg på vetebrödsplatta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Mariabollar, mördegsklädd chouxdeg med vaniljkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Frasknyten, chouxdeg i smördegspaket
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Paris-Brest, franskt cykelbakverk
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan