Walesbröd (sicksackbröd), chouxdeg på vetebrödsplatta

Foto: Bakodyssén *

Walesbröd (sicksackbröd), chouxdeg på vetebrödsplatta

Lägg till ingredienser

Antal: 20

Pajdeg:

 

Vetemjöl

2.5 

dl

Smör kallt

150.0 

gram

Vatten

2.0 

msk

 

Chouxdeg:

 

Smör

100.0 

gram

Vatten

1.0 

dl

Mjölk

1.0 

dl

Strösocker

1.0 

tsk

Salt

1.0 

krm

Vetemjöl

2.0 

dl

Ägg

4.0 

styck

Bakplåtspapper

 

 

Sprits och tyll >

 

 

 

Garnering:

 

Florsocker

3.0 

dl

Vatten

2.0 

msk

Vinbärsgelé

1.0 

msk

Mandelspån rostade

50.0 

gram

 

Tillvalsalternativ:

 

Vispgrädde

 

 

Vaniljkräm färdig

 

 

 

Kockskolan:

 

Om chouxdeg >

 

 

Om chouxbakelser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 368

Kcal / portion: 211

GBR (GI) / port: 2

Recept: 4226 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 23%

Kolhydrater: 35%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 57 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Vetemjöl 2.5 dl 12%

Smör kallt 150.0 gram 26%

Vatten 2.0 msk 0%

 

Chouxdeg:

Smör 100.0 gram 17%

Vatten 1.0 dl 0%

Mjölk 1.0 dl 1%

Strösocker 1.0 tsk 0%

Salt 1.0 krm 0%

Vetemjöl 2.0 dl 10%

Ägg 4.0 styck 6%

Bakplåtspapper Äts ej

Sprits och tyll > Äts ej

 

Garnering:

Florsocker 3.0 dl 17%

Vatten 2.0 msk 0%

Vinbärsgelé 1.0 msk 1%

Mandelspån rostade 50.0 gram 7%

 

Tillvalsalternativ:

Vispgrädde 0%

Vaniljkräm färdig 0%

 

Kockskolan:

Om chouxdeg > Äts ej

Om chouxbakelser > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Pajdeg: Skär kallt smör i tärningar. Massera snabbt ihop smör, mjöl och vatten till en deg. Var inte så noga. Ställ kallt.
  2. Chouxdeg: Koka upp vatten, mjölk, smör, socker och salt i en kastrull tills smöret löst sig. Tillsätt allt mjöl och rör om hela tiden tills degen inte längre fäster i kastrullkanten. Lägg över i en bunke och låt svalna i 3-5 minuter. Rör ner ett ägg i taget tills ordentligt utrört innan nästa ägg tillsätts. Se recept via länk nedan > Pâte ā choux.
  3. Förvärm ugnen på 200°C.
  4. Forma: Halvera pajdegen (mer hanterbart). Kavla varje del till en rektangel 8x30 centimeter. Lägg över på smord bakplåt eller på plåt med bakplåts­papper. Nagga (picka många hål med gaffel). Spritsa chouxdeg i slingor sicksack på pajdegen.
  5. Grädda: Sätt in i nedre delen av ugnen tills de är torra och luftiga efter cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna, helst på galler.
  6. Garnera: Rosta mandelspån i stekpanna utan matfett tills de fått lite färg. Blanda florsocker, vatten och gelé till en glasyr. Bred glasyren på bakverket. Strö över mandel. Skär i portionsbitar när glasyren torkat. Servera med vispad grädde eller vaniljkräm om så önskas.

Kockens kommentar

Bilden är tagen av Maria Kolding som bakat sig igenom alla recept i kakboken Sju sorters kakor, vilket hon kallar sin bakoddyssé från barndomen. Klicka på Bakoddyssén under bilden för att komma till hennes hemsida. Varför bakelsen benämns walesbröd är oss obekant trots efterforskning. Vi hittar ingen engelsk-walesisk motsvarighet. Läs mer > Om chouxbakelser.  

Tillhörande recept

Pâte ā choux grundrecept

Fler recept inom Chouxbakelser petit choux ¤

Liknande recept som Walesbröd (sicksackbröd), chouxdeg på vetebrödsplatta