Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 368

Kcal / portion: 211

GBR (GI) / port: 2
Recept: 4226 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 23%
Kolhydrater: 35%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 2.5 dl 12%
Smör kallt 150.0 gram 26%
Vatten 2.0 msk 0%
Chouxdeg:
Smör 100.0 gram 17%
Vatten 1.0 dl 0%
Mjölk 1.0 dl 1%
Strösocker 1.0 tsk 0%
Salt 1.0 krm 0%
Vetemjöl 2.0 dl 10%
Ägg 4.0 styck 6%
Bakplåtspapper Äts ej
Sprits och tyll > Äts ej
Garnering:
Florsocker 3.0 dl 17%
Vatten 2.0 msk 0%
Vinbärsgelé 1.0 msk 1%
Mandelspån rostade 50.0 gram 7%
Tillvalsalternativ:
Vispgrädde 0%
Kockskolan:
Om chouxdeg > Äts ej
Om chouxbakelser > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Pajdeg: Skär kallt smör i tärningar. Massera snabbt ihop smör, mjöl och vatten till en deg. Var inte så noga. Ställ kallt.
- Chouxdeg: Koka upp vatten, mjölk, smör, socker och salt i en kastrull tills smöret löst sig. Tillsätt allt mjöl och rör om hela tiden tills degen inte längre fäster i kastrullkanten. Lägg över i en bunke och låt svalna i 3-5 minuter. Rör ner ett ägg i taget tills ordentligt utrört innan nästa ägg tillsätts. Se recept via länk nedan > Pâte ā choux.
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Forma: Halvera pajdegen (mer hanterbart). Kavla varje del till en rektangel 8x30 centimeter. Lägg över på smord bakplåt eller på plåt med bakplåtspapper. Nagga (picka många hål med gaffel). Spritsa chouxdeg i slingor sicksack på pajdegen.
- Grädda: Sätt in i nedre delen av ugnen tills de är torra och luftiga efter cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna, helst på galler.
- Garnera: Rosta mandelspån i stekpanna utan matfett tills de fått lite färg. Blanda florsocker, vatten och gelé till en glasyr. Bred glasyren på bakverket. Strö över mandel. Skär i portionsbitar när glasyren torkat. Servera med vispad grädde eller vaniljkräm om så önskas.
Kockens kommentar
Bilden är tagen av Maria Kolding som bakat sig igenom alla recept i kakboken Sju sorters kakor, vilket hon kallar sin bakoddyssé från barndomen. Klicka på Bakoddyssén under bilden för att komma till hennes hemsida. Varför bakelsen benämns walesbröd är oss obekant trots efterforskning. Vi hittar ingen engelsk-walesisk motsvarighet. Läs mer > Om chouxbakelser.Tillhörande recept
Fler recept inom Chouxbakelser petit choux ¤
Liknande recept som Walesbröd (sicksackbröd), chouxdeg på vetebrödsplatta
-
Pâte ā choux, petit chouxdeg, branddeg - grundrecept
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Choux ā la crčme, petits chouer med grädde (profiteroles)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Chouquettes, små chouxbakelser med pärlsocker
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gougčres, franska ostpuffar, kuvertbröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Éclairs ā la vanille, vaniljeclairer
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Walesbröd (sicksackbröd), chouxdeg på vetebrödsplatta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Mariabollar, mördegsklädd chouxdeg med vaniljkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Frasknyten, chouxdeg i smördegspaket
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Paris-Brest, franskt cykelbakverk
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan