Éclairs ā la vanille, vaniljeclairer

Foto: Home Cooking Adventure, čclaires

Éclairs ā la vanille, vaniljeclairer

Lägg till ingredienser

Antal styck: 24

Kräm:

 

Äggula

4.0 

styck

Strösocker

0.7 

dl

Majsstärkelse

4.0 

msk

Mjölk

5.0 

dl

Vaniljextrakt konc.

2.0 

tsk

el. vaniljpulver

 

 

Smör rumsvarmt

1.0 

msk

 

Deg:

 

Mjölk

1.0 

dl

Vatten till bröddeg

1.0 

dl

Strösocker

2.0 

tsk

Smör

80.0 

gram

Vetemjöl

2.0 

dl

Ägg

4.0 

styck

Florsocker

 

 

Sprits och tyll >

 

 

 

Glasyr:

 

Mörk choklad

60.0 

gram

Vispgrädde

1.5 

dl

 

Kockskolan:

 

Om chouxbakelser >

 

 

Om chouxdeg >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Ganache, chokladkräm >

 

 

Om Caręme >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 232

Kcal / portion: 135

GBR (GI) / port: 0

Recept: 3241 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 15%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 58 gram)

Ingredienser

Visa:
Kräm:

Äggula 4.0 styck 6%

Strösocker 0.7 dl 9%

Majsstärkelse 4.0 msk 3%

Mjölk 5.0 dl 9%

Vaniljextrakt konc. 2.0 tsk %

el. vaniljpulver 0%

Smör rumsvarmt 1.0 msk 3%

 

Deg:

Mjölk 1.0 dl 2%

Vatten till bröddeg 1.0 dl 0%

Strösocker 2.0 tsk 1%

Smör 80.0 gram 18%

Vetemjöl 2.0 dl 13%

Ägg 4.0 styck 8%

Florsocker 0%

Sprits och tyll > Äts ej

 

Glasyr:

Mörk choklad 60.0 gram 10%

Vispgrädde 1.5 dl 17%

 

Kockskolan:

Om chouxbakelser > Äts ej

Om chouxdeg > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Ganache, chokladkräm > Äts ej

Om Caręme > %

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film, klicka på "Home Cooking" under bilden.

  1. Äggkräm (fr. créme pâtissičre): Separera gulor från vita. Vispa samman äggulor med socker väl i en bunke. Tillsätt majsstärkelse.
  2. Häll mjölk i en kastrull. Koka upp, ta av från plattan. Vispa ner 1/3-del i äggsockret till jämn smet. Häll över i mjölkkastrullen. Vispa samman.
  3. Ställ kastrullen på värmen och koka upp under omrörning tills smeten tjocknat till krämig konsistens. Rör ner vanilj. Häll upp i skål och låt svalna i 10 minuter. Rör ner smör tills det löst upp sig i smeten. Ställ åt sidan.
  4. Chouxdeg: Koka upp mjölk, vatten, smör och socker i en kastrull tills smöret löst sig. Tillsätt allt mjöl och rör om hela tiden tills degen inte längre fäster i kastrullkanten. Lägg över i en bunke och låt svalna i 3-5 minuter. Rör ner ett ägg i taget tills ordentligt utrört innan nästa ägg tillsätts. Se recept > Pâte ā choux.
  5. Förvärm ugnen på 180°C.
  6. Forma: Lägg bakplåtspapper på bakplåt. Fyll en spritspåse med en 1- centimeters rund tyll och spritsa ut korvbrödslånga remsor på plåten. Sikta/ströa över florsocker (ej nödvändigt).
  7. Grädda: Sätt in mitt i ugnen. Efter 10 minuter ställs luckan på glänt någon centimeter med hjälp av skaftet på en träslev för att släppa ut ånga. Baka vidare i cirka 30 minter till gyllne bröd.
  8. Ta ut brödet och lägg på galler att svalna. Stick ett hål i änden med trästicka för urluftning. Stick tre hål i botten på varje med en 5 mm tyll.
  9. Fyllning kräm: Rör om fyllningssmeten och häll den i spritspåse med en 5 mm tyll. Spritsa in kräm i de nyss gjorda hålen. Skrapa bort överskott.
  10. Garnityr (ganache): Finhacka choklad. Lägg över i bunke. Värm upp grädde i en kastrull. Häll den varma grädden över chokladen. Rör om så att chokladen löser upp sig grädden. Doppa eclairernas ovansida i choklad. Vänd och låt chokladen stelna.  

Kockens kommentar

Variera eclairerna med annan fyllning till exempel äppelmos eller annan fruktkräm. Äggkrämen kan smaksättas med kaffe i stället för vanilj och så vidare. Läs mer om créme pâtissičre > Om vaniljsås/-kräm.

Eclairer liksom petit choux tillagas av chouxdeg, som ger bröd med hålrum (läs mer > Om chouxbakelser). Bakverket skapades på 1800-talet i Frankrike och begreppet omtalas i skrift 1860. Innan dess kallades bakverket "pain ā la Duchesse" eller "petit duchesse". Det spekuleras i om det var Marie Antoine Caręme (se dito) som skapade bakverket, men han dog 1833.

Alternativ

Pâte ā choux grundrecept

Fler recept inom Chouxbakelser petit choux ¤

Liknande recept som Éclairs ā la vanille, vaniljeclairer