Mariabollar, mördegsklädd chouxdeg med vaniljkräm

Foto: Snillekök

Mariabollar, mördegsklädd chouxdeg med vaniljkräm

Lägg till ingredienser

Antal styck: 15

Mördeg:

 

Vetemjöl

2.0 

dl

Smör kallt

75.0 

gram

Strösocker

3.0 

msk

 

Chouxdeg:

 

Vatten

3.0 

dl

Smör el. margarin

100.0 

gram

Vetemjöl

2.0 

dl

Ägg

3.0 

styck

 

Vaniljkrämsfyllning:

 

Grädde

3.0 

dl

Vispgrädde

1.0 

dl

Äggula

2.0 

styck

Potatismjöl

1.0 

msk

Strösocker

1.0 

msk

Vaniljsocker

1.0 

msk

Sprits och tyll >

 

 

Florsocker

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om mördeg >

 

 

Om chouxdeg >

 

 

Om chouxbakelser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 345

Kcal / portion: 284

GBR (GI) / port: 1

Recept: 4265 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 26%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 83 gram)

Ingredienser

Visa:
Mördeg:

Vetemjöl 2.0 dl 10%

Smör kallt 75.0 gram 13%

Strösocker 3.0 msk 4%

 

Chouxdeg:

Vatten 3.0 dl 0%

Smör el. margarin 100.0 gram 17%

Vetemjöl 2.0 dl 10%

Ägg 3.0 styck 4%

 

Vaniljkrämsfyllning:

Grädde 3.0 dl 25%

Vispgrädde 1.0 dl 8%

Äggula 2.0 styck 2%

Potatismjöl 1.0 msk 1%

Strösocker 1.0 msk 1%

Vaniljsocker 1.0 msk 1%

Sprits och tyll > Äts ej

Florsocker 2.0 msk 2%

 

Kockskolan:

Om mördeg > Äts ej

Om chouxdeg > Äts ej

Om chouxbakelser > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Mördeg: Häll vetemjöl och socker i en bunke. Tillsätt smöret skuret i små bitar. Mosa, blanda med händerna snabbt ihop till en smidig deg. Plasta in och ställ i kylskåpet.
  2. Chouxdeg: Koka upp mjölk, vatten, smör och socker i en kastrull tills smöret löst sig. Tillsätt allt mjöl och rör om hela tiden tills degen inte längre fäster i kastrullkanten. Lägg över i en bunke och låt svalna i 3-5 minuter. Rör ner ett ägg i taget tills ordentligt utrört innan nästa ägg tillsätts. Se recept via länk nedan > Pâte ā choux.
  3. Förvärm ugnen på 200°C.
  4. Forma: Spritsa, klicka  ut med sked chouxdeg stora som pingpongbollar. Lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper.
  5. Kavla ut mördegen till ett par millimeters tjocklek på mjölat bord. Stansa ut rundlar cirka 6 cm breda. Lägg en rundel på varje chouxdeg.
  6. Grädda mitt i ugn cirka 25 minuter. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen. Kall luft kan få bakverket att falla ihop. Ta ut och låt kallna helt.
  7. Vaniljkräm: Blanda i en tjockbottnad kastrull grädde (den större mängden), gulor, potatismjöl och socker. Sjud upp under omrörning. Låt svalna och rör i vaniljsocker.
  8. Vispa upp grädde (den mindre mängden) till hårt skum och rör ner detta i krämen.
  9. Spritsa: Lägg krämen i spritspåse med en mindre tyll. Gör ett hål på undersidan av bakelsen och spritsa i vaniljkrämen. Sikta florsocker över.

Kockens kommentar

Vi kan inte hitta någon bakomliggande historia om detta bakverk, varken i gamla kokböcker eller på internet. Läs mer > Om chouxbakelser.

Tillhörande recept

Pate a choux grundrecept

Fler recept inom Chouxbakelser petit choux ¤

Liknande recept som Mariabollar, mördegsklädd chouxdeg med vaniljkräm