Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 345

Kcal / portion: 284

GBR (GI) / port: 1
Recept: 4265 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 26%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Mördeg:
Vetemjöl 2.0 dl 10%
Smör kallt 75.0 gram 13%
Strösocker 3.0 msk 4%
Chouxdeg:
Vatten 3.0 dl 0%
Smör el. margarin 100.0 gram 17%
Vetemjöl 2.0 dl 10%
Ägg 3.0 styck 4%
Vaniljkrämsfyllning:
Grädde 3.0 dl 25%
Vispgrädde 1.0 dl 8%
Äggula 2.0 styck 2%
Potatismjöl 1.0 msk 1%
Strösocker 1.0 msk 1%
Vaniljsocker 1.0 msk 1%
Sprits och tyll > Äts ej
Florsocker 2.0 msk 2%
Kockskolan:
Om mördeg > Äts ej
Om chouxdeg > Äts ej
Om chouxbakelser > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Mördeg: Häll vetemjöl och socker i en bunke. Tillsätt smöret skuret i små bitar. Mosa, blanda med händerna snabbt ihop till en smidig deg. Plasta in och ställ i kylskåpet.
- Chouxdeg: Koka upp mjölk, vatten, smör och socker i en kastrull tills smöret löst sig. Tillsätt allt mjöl och rör om hela tiden tills degen inte längre fäster i kastrullkanten. Lägg över i en bunke och låt svalna i 3-5 minuter. Rör ner ett ägg i taget tills ordentligt utrört innan nästa ägg tillsätts. Se recept via länk nedan > Pâte ā choux.
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Forma: Spritsa, klicka ut med sked chouxdeg stora som pingpongbollar. Lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Kavla ut mördegen till ett par millimeters tjocklek på mjölat bord. Stansa ut rundlar cirka 6 cm breda. Lägg en rundel på varje chouxdeg.
- Grädda mitt i ugn cirka 25 minuter. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen. Kall luft kan få bakverket att falla ihop. Ta ut och låt kallna helt.
- Vaniljkräm: Blanda i en tjockbottnad kastrull grädde (den större mängden), gulor, potatismjöl och socker. Sjud upp under omrörning. Låt svalna och rör i vaniljsocker.
- Vispa upp grädde (den mindre mängden) till hårt skum och rör ner detta i krämen.
- Spritsa: Lägg krämen i spritspåse med en mindre tyll. Gör ett hål på undersidan av bakelsen och spritsa i vaniljkrämen. Sikta florsocker över.
Kockens kommentar
Vi kan inte hitta någon bakomliggande historia om detta bakverk, varken i gamla kokböcker eller på internet. Läs mer > Om chouxbakelser.Tillhörande recept
Fler recept inom Chouxbakelser petit choux ¤
Liknande recept som Mariabollar, mördegsklädd chouxdeg med vaniljkräm
-
Pâte ā choux, petit chouxdeg, branddeg - grundrecept
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Choux ā la crčme, petits chouer med grädde (profiteroles)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Chouquettes, små chouxbakelser med pärlsocker
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gougčres, franska ostpuffar, kuvertbröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Éclairs ā la vanille, vaniljeclairer
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Walesbröd (sicksackbröd), chouxdeg på vetebrödsplatta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Mariabollar, mördegsklädd chouxdeg med vaniljkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Frasknyten, chouxdeg i smördegspaket
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Paris-Brest, franskt cykelbakverk
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan