Frasknyten, chouxdeg i smördegspaket

Foto: Bakodyssén *

Frasknyten, chouxdeg i smördegspaket

Lägg till ingredienser

Antal : 12

Smör

100.0 

gram

Vatten

3.0 

dl

Vetemjöl

2.0 

dl

Ägg

3.0 

styck

Smördegsplattor fryst

3.0 

plattor

Bakplåtspapper

 

 

 

Fyllning:

 

Vispgrädde

3.0 

dl

Citron

1.0 

st liten

 

Garnering:

 

Florsocker

2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om chouxbakelser >

 

 

Om chouxdeg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 306

Kcal / portion: 327

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3919 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 22%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 107 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör 100.0 gram 19%

Vatten 3.0 dl 0%

Vetemjöl 2.0 dl 11%

Ägg 3.0 styck 5%

Smördegsplattor fryst 3.0 plattor 24%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Fyllning:

Vispgrädde 3.0 dl 28%

Citron 1.0 st liten 1%

 

Garnering:

Florsocker 2.0 dl 12%

 

Kockskolan:

Om chouxbakelser > Äts ej

Om chouxdeg > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Chouxdeg: Koka upp mjölk, vatten, smör och socker i en kastrull tills smöret löst sig. Tillsätt allt mjöl och rör om hela tiden tills degen inte längre fäster i kastrullkanten. Lägg över i en bunke och låt svalna i 3-5 minuter. Rör ner ett ägg i taget tills ordentligt utrört innan nästa ägg tillsätts. Se recept via länk nedan > Pâte ā choux.
  2. Förvärm ugnen på 200°C.
  3. Smördeg: Lättina plattorna, de bör vara kalla inför gräddning. Kavla ut varje platta till en fyrkant 18x18 centimeter.
  4. Forma: Lägg plattorna på smord ugnsplåt eller på plåt med bakplåtspapper. Klicka ut en boll i mitten på plattorna och vik upp smördegshörnen som på bilden.
  5. Grädda: Sätt mitt i ugn och grädda bakverken i 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna, helst på galler.
  6. Fyllning: Vispa grädde. Gör ett hål i chouxdegsbrödet och spritsa in vispgrädde. Alternativt skär upp bullen och fyll med grädde.
  7. Garnera: Blanda florsocker med citronjuice och garnera bullarna med detta.

Kockens kommentar

"Frasknyten, ästan som ett gesällprov" säger Carin som tagit bilden ovan. Hon har gjort prestationen att baka sig igenom 293 av recepten i kakboken Sju sorters kakor på 365 dagar, vilket hon kallar sin bakododyssé (lång och äventyrlig resa). Well done! Klicka på Bagodyssén under bilden för att komma till hennes hemsida. Någon bakomliggande historia till detta bakverk hittar vi inte varken i gamla kokböcker eller på internet.

Tillhörande recept

Pâte ā choux grundrecept

Fler recept inom Chouxbakelser petit choux ¤

Liknande recept som Frasknyten, chouxdeg i smördegspaket