Brödformar till bakning finns i olika utföranden och olika material. Tillverkas av "svartnat" eller förtennat stål, i aluminium och numera i så kallad non-stick-beläggning. Klassisk är den rektangulära formbrödsformen, men det finns andra formar för speciella ändamål baguetteform och briocheform. Bröd kan bakas utan form, men en brödform sätter en gräns för degens expansion och ger ett bröd med tätare konsistens.
- Formbrödsform: 1-liternform (bild överst t.h.) används till normalstort formbröd. Formen rymmer cirka 1,5 liter, men brödet behöver utrymme för att kunna jäsa (~2 cm). Finns också i 2-liters för stora bröd. I Frankrike förekommer sådan form med lock för att baka "pain de mie", det vill säga bröd utan skorpa (läs mer > Om franskbröd).
- Briochform (bild nederst t.h.) är en veckad brödform, som finns alltifrån små för bakelser till stora 200/80 mm stora för bröd. Benämns brioche efter brödet med samma namn (se dito recept).
- Baguetteform (bild nertill t.v.) är en veckad plåt som håller formen för baguettbröd i ugnen.
- Ringform (bild överst t.v.) för runda ringbröd liknande springform fast större (se > Kakformar).
Läs mer > Kakformar, tårtformar. > Pajformar.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10
Läs mer
Recept med Brödformar
Det finns 22 recept med Brödformar
-
Rågsiktsbröd - grundrecept
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Havrelimpa med lingon och valnötter
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Lisa
-
Steak and kidney pie, klassisk engelsk kött- och njurpaj
Tid: 2 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Annes yoghurtlimpa
Tid: 3 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gâteau Napolitain, sockerkakstårta med ganache
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Havresurdegsbröd
Tid: 1 min (+ 16 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Saltå Kvarn
-
Enkel pumpernickel, tyskt kompakt rågbröd
Tid: 30 min (+ 14 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannagrynspudding med hallon
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffransdoftande bröd
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan