Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 273

Kcal / portion: 1974

GBR (GI) / port: 141
Recept: 3947 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 5%
Kolhydrater: 47%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smör el. margarin 50.0 gram 9%
Mjölk till brödbak 6.0 dl 9%
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Salt 1.0 tsk 0%
Vetemjöl 13.0 dl 70%
Mjöl till utbakning 2.0 dl 11%
Brödform (1-liters) > 2.0 styck Äts ej
Vattenreduktion bröd -1.6 dl -0%
Kockskolan:
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om brödbakning > Äts ej
Om vitt matbröd > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 2 tim )
- Degvätska: Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölk. Värm spadet till 37°C (fingervarmt). Smula jäst i en bunke, tillsätt mjölksmöret och rör ut jästen.
- Deg: Tillsätt mjöl och salt, men spar en del av mjölet till utbakningen. Bearbeta degen kraftigt, tills den börjar släppa från bunkens kant. Cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
- Vila: Strö lite mjöl på degen. lägg en duk över och låt jäsa till dubbel storlek i cirka 30 minuter. Smöra och ströbröa en brödform.
- Riv: Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och riv (knåda) degen väl (läs mer > Så knådas, rivs deg).
- Forma degen till limpor. Lägg i form. Låt jäsa cirka 30 minuter under duk.
- Förvärm ugnen på 200-225°C. Den skall vara ordentligt varm när brödet ställs in.
- Grädda bröden i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Stick gärna in en stektermometer ovanför mitten av brödet mot slutet.
- Brödet är klart vid kärntemperatur runt 98°C och skall låta ihåligt om man knackar med knogen på brödets undersida som skall vara torr.
- Låt svalna på galler utan att täcka över om krispig skorpa önskas.
Kockens kommentar
Mjölk och smör (fett) ger fylligt bröd med finporigt inkråm och mjuk skorpa. Bara vatten ger lite segt inkråm och frasig skorpa som på en bagett. Läs mer > Om brödbakning.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd brukar vara runt 37%. Cirka 0,8 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
-
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Tid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Strudelteig, österikisk fin pajdeg
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Formbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från Wien
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på enkelt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan