Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 319

Kcal / portion: 1119

GBR (GI) / port: 114
Recept: 1119 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 9%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Vetemjöl Special 250.0 gram 79%
eller 4.2 dl %
Vatten ljummet 1.2 dl 0%
Matolja neutral (ej oliv) 2.0 msk 21%
Salt 0.5 tsk 0%
Tillval:
Ägg 0%
Ättika 12% 0%
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Så görs glutenprov > Äts ej
Om inbakning > Äts ej
Om filodeg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 30 min )
- Blanda alla ingredienser i en bunke till en kladdig deg.
- Rundriv (knåda) degen väl till en elastisk och smidig deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Forma till en rund boll. Pensla med olja och täck eller packa in med plastfilm. Ställ i kylskåp i 30 minuter eller längre.
- Kavla: Ta ut degen och lägg på en lätt mjölad stor kökshandduk. Kavla ut degen tunt till ett stort flak cirka 45 cm bred. Gör gärna ett glutenprov för att kontrollera elasticiteten (läs mer > Så görs glutenprov).
- Tänj degen: Ta upp degen försiktig så att den vilar på båda händernas knogar (inga fingrar mot degen). Flytta degen runt på knogarna i luften ett par varv, så att degen tänjs ut tills genomskinlig och 60 cm bred eller mer. Ju tunnare desto bättre (halv deg är lättare att hantera). Spricker degen är den inte tillräckligt knådad. Lägg på handduken och tänj ut kanterna till en fyrkant.
- Nu är degen klar att fyllas på olika sätt, rullas ihop med hjälp av handduken och bakas i het ugn. Degen kan förvaras i kylskåp inrullad i handduken en kortare stund, eller i plastfilm en dag eller två. Den är känslig för uttorkning.
Kockens kommentar
Strudeldeg fungerar som inbakningsdeg och kan fyllas på olika sätt efter behag och serveras som maträtt eller bakverk. Klassiskt är en fyllning med äpple eller körsbär, se recept Apfelstrudel. Andra strudeldegar är
- Topfenteig (ty. Quakteig, kvargdeg) = 200g mjöl, 200g kvarg, 180g smör, salt.
- Erdäpfelteig (ty. Kartoffelteig, potatisdeg) = 500g mjölig potatis kokt och passerad, 250g mjöl, 2 äggulor, salt och peppar. Används bland annat till Blutwurststrudel (blodkorvsstrudel).
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Strudelteig, österikisk fin pajdeg
-
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Tid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Strudelteig, österikisk fin pajdeg
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Formbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från Wien
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på enkelt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan