Gâteau Napolitain, sockerkakstårta med ganache

Foto: Film: JustIn Cooking, Galette des Rois

Gâteau Napolitain, sockerkakstårta med ganache

Lägg till ingredienser

Portioner: 12

Ägg

4.0 

styck

Strösocker

2.0 

dl

Vatten

2.0 

msk

Creme fraiche

4.0 

msk

Mjölk

6.0 

msk

Smör

150.0 

gram

Vetemjöl

4.0 

dl

Bakpulver

3.0 

tsk

Vaniljsocker

3.0 

tsk

Brödform (1-liters) >

 

 

 

Garnering:

 

Mörk choklad

200.0 

gram

Vispgrädde

2.0 

dl

 

Glasyr:

 

Florsocker

5.0 

dl

Äggvita

1.0 

styck

Citronjuice

1.0 

tsk

 

Kockskolan:

 

Om sockerkakor >

 

 

Så bakas sockerkaka >

 

 

Så vispas ägg >

 

 

Så vänder man ner >

 

 

Ganache, chokladkräm >

 

 

Så smälts choklad >

 

 

Om glasyr, glasering >

 

 

Glasering bakverk >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 378

Kcal / portion: 527

GBR (GI) / port: 7

Recept: 6320 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 18%

Kolhydrater: 49%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 139 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 4.0 styck 4%

Strösocker 2.0 dl 12%

Vatten 2.0 msk 0%

Creme fraiche 4.0 msk 3%

Mjölk 6.0 msk 1%

Smör 150.0 gram 17%

Vetemjöl 4.0 dl 13%

Bakpulver 3.0 tsk 0%

Vaniljsocker 3.0 tsk 1%

Brödform (1-liters) > Äts ej

 

Garnering:

Mörk choklad 200.0 gram 17%

Vispgrädde 2.0 dl 11%

 

Glasyr:

Florsocker 5.0 dl 19%

Äggvita 1.0 styck 0%

Citronjuice 1.0 tsk 0%

 

Kockskolan:

Om sockerkakor > %

Så bakas sockerkaka > Äts ej

Så vispas ägg > %

Så vänder man ner > Äts ej

Ganache, chokladkräm > Äts ej

Så smälts choklad > Äts ej

Om glasyr, glasering > Äts ej

Glasering bakverk > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min + 1 tim )

Se film, klicka på "Justin" under bilden ovan.

  1. Garnering (ganache): Koka upp grädde. Ta av från värmen och låt svalna något. Grovhacka chokladen. Häll grädden over chokladen och låt stå 5-10 minuter utan att röra om. Blanda till krämig smet. Ställ i kylskåp 2 timmar.
  2. Förvärm ugnen till 170°C.
  3. Smet: Smält smör och låt det svalna. Separera äggula och äggvita i två bunkar.
  4. Tillsätt socker, vatten och crème fraiche till äggulorna. Vispa samman tills smeten bleknat (5 minuter med elvisp). Rör ner mjölk och sedan smält smör. Sikta ner vetemjöl och bakpulver. Vispa samman till jämn smet.
  5. Vispa äggvitan till fast skum (läs mer > Så vispas ägg). Vänd ner vitan i smeten (läs mer > Så vänder man ner).
  6. Häll 1/3-del av smeten i en annan skål. Rör ner vaniljsockret i den större smeten och sikta ner kakao i den mindre smeten.
  7. Form: Smöra och ströbröa tre vanliga bröd­formar, eller baka i omgångar. Häll hälften av vaniljsmeten i varsin brödform och chokladsmeten i den tredje formen. Jämna till ytan. Vaniljsmeten kan bakas i 1 form och sedan halveras.
  8. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter tills genomgräddat. Testa med sticka som skall vara torr utan smet. Ta ut och låt svalna. Skär av toppen på kakorna så att ytan blir slät.
  9. Tårta: Ta ut chokladkrämen ur kylen och rör om. Bred ett tjockt lager smet på den ena vanilj­sockerkakan. Lägg på chokladsockerkakan och bred chokladkräm över. Toppa med den andra vaniljsockerkakan. Ställ i kylen i 1 timme.
  10. Ta ut tårtan och rakskär sidorna försiktigt med en brödkniv till ett perfekt rätblock (bild ovan).
  11. Glasyr: Blanda florsocker med mjölk till en tjockflytande smet. Lägg ett lager överst på tårtan. Garnera med chokladströssel eller annan strössel. Låt glasyren stelna. Tårtan förvaras i kylskåp.

Kockens kommentar

Ganache är en chokladglasyr bestående av (mörk) choklad som smälts med varm vispgrädde och som sedan får stelna. Benämns ibland chokladtryffel i Sverige. Mängd grädde i förhållande till mängd choklad avgör om konsistensen blir fast, tjock smet eller lös kräm. Läs mer, klicka på Ganache, chokladkräm i ingredienslistan.

Napolitain har inget med Napoleon att göra. Napolitain = från Neapel. Jämför > Napoleontårta.

Alternativ

Napoelonbakelse

Fler recept inom Mjuka sockerkakor

Liknande recept som Gâteau Napolitain, sockerkakstårta med ganache