Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 367

Kcal / portion: 1985

GBR (GI) / port: 12
Recept: 11911 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 27%
Kolhydrater: 28%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Deg:
Vetemjöl 500.0 gram 15%
eller 8.3 dl %
Smör kallt 500.0 gram 31%
Vatten 2.0 dl 0%
Äggula 3.0 styck 1%
Salt 1.0 tsk 0%
Citronjuice 2.0 tsk 0%
Alternativ:
Kräm:
Mjölk 5.0 dl 3%
Strösocker 1.4 dl 4%
Vaniljstång 2.0 styck 0%
Majsstärkelse 5.0 msk 1%
Smör 50.0 gram 3%
Äggula 2.0 styck 1%
Fyllning:
Vispgrädde 10.0 dl 30%
Hallonsylt 0.5 dl 1%
Garnering:
Florsocker 300.0 gram 10%
Vatten 0.5 dl 0%
Kockskolan:
Om smördegar > Äts ej
Om smördegsbakelser > Äts ej
Brödnagg > Äts ej
Så vispas grädde > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Om laminerade degar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Johan" under bilden ovan.
- Enkel smördeg: Arbeta ihop med handen smör, mjöl och salt. Tillsätt vatten, äggulor och juice. Inte så noga, små smörklumpar i degen är bara bra. Plasta in och lägg i kylskåp cirka 15 minuter.
- 3-slag: Kavla ut degen i rektangel 1:3, ½-cm tjock och vik den 3-dubbelt ("3-slag", läs mer > Om smördegar). Kavla ut 1:3 igen från viksidan och gör nytt 3-slag. Borta bort mjöl från varje veck. Plasta in och lägg i kylskåp cirka 15 minuter.
- Ta ut och gör allt detta en gång till (2 stycken 3-slag). Plasta in och lägg i kylskåp 15 minuter eller längre.
- Förvärm ugnen på 210°C.
- Kavla ut degen tunt (~2 mm) lagom stor till en ugnsplåt. Skär kanterna raka. Nagga degen med en brödnagg eller gaffel (många hål).
- Grädda tills gyllenbruna och genomgräddade. Det kan ta 20 minuter. Ta ut och dela kakan på längden i tre lika stora delar.
- Vaniljkräm: Blanda ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Låt kallna. Läs mer > Om vaniljsås, vaniljkräm.
- Grädde: Vispa grädde till fast skum. Blanda florsocker med lite vatten till rinnig glasyr.
- Montering: Bred ut eller spritsa ett tjockt lager vaniljkräm på den ena kakan. Jämna till. Lägg på en kaka och bred/spritsa på ett tjockt lager vispgrädde. Jämna till. Bred på hallonsylt på den sista kakans undersida och lägg den på grädden. Strigla över sockerglasyr. Skär tårtan försiktigt med brödkniv i portionsbitar.
- Servering: Bakelsen äts bäst med kniv och gaffel.
Kockens kommentar
Napoleonbakelse tillreds bäst på enkel smördeg kallad blixtsmördeg, på franska pâte demi-feuillitée och på engelska flanky pastry. Sådan deg blir inte lika uppblåst som "riktig" smördeg. Läs mer > Om smördegar.Napoleonbakelse skapades andra hälften av 1800-talet av konditorn Johan Broqvist i sitt gesällprov efter förebild Mille-feuille (fr. "tusenblad", se dito recept). Namnet är sannolikt en feltolkning av franskans "napolitain" (= från Neapel). En Napolitain i Frankrike är dock en sockerkakstårta (se recept > Gâteau Napolitain). Emellertid finns det ett franskt bakverk till Napoléons ära benämnt Gâteau russe Napoléon (se dito recept).
Fler recept inom Smördegssbakelser ¤
Liknande recept som Svensk Napoleonbakelse
-
Pâte feuilletée, fransk smördeg
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk smördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Blixtsmördeg, pâte demi-feuilletée, flaky pastry, amerikansk smördeg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pain aux raisin, frasiga romrussinbullar
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Puits d´amour, kärlekens brunn
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Eccles cakes, engelska korintkakor
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Banbury Cakes, engelska smördegskakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jalousie d´armande, jalusi med mandelkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kouign-Amann, krispigt normandiskt smördegsbakelse
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Skarpskyttar
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan