Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Deg:

 

Vetemjöl

500.0 

gram

eller

8.3 

dl

Smör kallt

500.0 

gram

Vatten

2.0 

dl

Äggula

3.0 

styck

Salt

1.0 

tsk

Citronjuice

2.0 

tsk

 

Alternativ:

 

Smördeg färdig

 

 

 

Kräm:

 

Mjölk

5.0 

dl

Strösocker

1.4 

dl

Vaniljstång

2.0 

styck

Majsstärkelse

5.0 

msk

Smör

50.0 

gram

Äggula

2.0 

styck

 

Fyllning:

 

Vispgrädde

10.0 

dl

Hallonsylt

0.5 

dl

 

Garnering:

 

Florsocker

300.0 

gram

Vatten

0.5 

dl

 

Kockskolan:

 

Om smördegar >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

Brödnagg >

 

 

Så vispas grädde >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Om laminerade degar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 367

Kcal / portion: 1985

GBR (GI) / port: 12

Recept: 11911 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 27%

Kolhydrater: 28%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 541 gram)

Ingredienser

Visa:
Deg:

Vetemjöl 500.0 gram 15%

eller 8.3 dl %

Smör kallt 500.0 gram 31%

Vatten 2.0 dl 0%

Äggula 3.0 styck 1%

Salt 1.0 tsk 0%

Citronjuice 2.0 tsk 0%

 

Alternativ:

Smördeg färdig 0%

 

Kräm:

Mjölk 5.0 dl 3%

Strösocker 1.4 dl 4%

Vaniljstång 2.0 styck 0%

Majsstärkelse 5.0 msk 1%

Smör 50.0 gram 3%

Äggula 2.0 styck 1%

 

Fyllning:

Vispgrädde 10.0 dl 30%

Hallonsylt 0.5 dl 1%

 

Garnering:

Florsocker 300.0 gram 10%

Vatten 0.5 dl 0%

 

Kockskolan:

Om smördegar > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

Brödnagg > Äts ej

Så vispas grädde > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Om laminerade degar > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min + 1 tim )

Se film, klicka på "Johan" under bilden ovan.

  1. Enkel smördeg: Arbeta ihop med handen smör, mjöl och salt. Tillsätt vatten, äggulor och juice. Inte så noga, små smörklumpar i degen är bara bra. Plasta in och lägg i kylskåp cirka 15 minuter.
  2. 3-slag: Kavla ut degen i rektangel 1:3, ½-cm tjock och vik den 3-dubbelt ("3-slag", läs mer > Om smördegar). Kavla ut 1:3 igen från viksidan och gör nytt 3-slag. Borta bort mjöl från varje veck. Plasta in och lägg i kylskåp cirka 15 minuter.
  3. Ta ut och gör allt detta en gång till (2 stycken 3-slag). Plasta in och lägg i kylskåp 15 minuter eller längre.
  4. Förvärm ugnen på 210°C.
  5. Kavla ut degen tunt (~2 mm) lagom stor till en ugnsplåt. Skär kanterna raka. Nagga degen med en brödnagg eller gaffel (många hål).
  6. Grädda tills gyllenbruna och genomgräddade. Det kan ta 20 minuter. Ta ut och dela kakan på längden i tre lika stora delar.
  7. Vaniljkräm: Blanda ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Låt kallna. Läs mer > Om vaniljsås, vaniljkräm.
  8. Grädde: Vispa grädde till fast skum. Blanda florsocker med lite vatten till rinnig glasyr.
  9. Montering: Bred ut eller spritsa ett tjockt lager vaniljkräm på den ena kakan. Jämna till.  Lägg på en kaka och bred/spritsa på ett tjockt lager vispgrädde. Jämna till. Bred på hallonsylt på den sista kakans undersida och lägg den på grädden. Strigla över sockerglasyr. Skär tårtan försiktigt med brödkniv i portionsbitar.
  10. Servering: Bakelsen äts bäst med kniv och gaffel.

Kockens kommentar

Napoleonbakelse tillreds bäst på enkel smördeg kallad blixtsmördeg, på franska pâte demi-feuillitée och på engelska flanky pastry. Sådan deg blir inte lika uppblåst som "riktig" smördeg. Läs mer > Om smördegar.

Napoleonbakelse skapades andra hälften av 1800-talet av konditorn Johan Broqvist i sitt gesällprov efter förebild Mille-feuille (fr. "tusenblad", se dito recept). Namnet är sannolikt en feltolkning av franskans "napolitain" (= från Neapel). En Napolitain i Frankrike är dock en sockerkakstårta (se recept > Gâteau Napolitain). Emellertid finns det ett franskt bakverk till Napoléons ära benämnt Gâteau russe Napoléon (se dito recept). 

Fler recept inom Smördegssbakelser ¤

Liknande recept som Svensk Napoleonbakelse