Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 394

Kcal / portion: 443

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2214 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 25%
Kolhydrater: 36%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smördeg färsk färdig 1.0 förp. 45%
eller...
Fyllning:
Smör mjukt 50.0 gram 16%
Strösocker 0.5 dl 9%
Ägg 1.0 styck 3%
Mandelmjöl 1.0 dl 11%
Vetemjöl 0.5 dl 5%
Vaniljextrakt konc. 0.5 tsk %
el. vanillinsocker 1.0 tsk Äts ej
Marmelad 5.0 msk 9%
Alternativ:
Guava 0%
Russin 0%
Kanel 0%
Garnering:
Äggula 1.0 styck 2%
Kockskolan:
Om smördegar > Äts ej
Om smördegsbakelser > Äts ej
Om laminerade degar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Prez K Facile" under bilden ovan.
- Fyllning: Rör/vispa samman mjukt smör och socker. Tillsätt ägg, mjöl och vanilj under vispning till en slät och ganska fyllig smet.
- Smördeg: Färsk färdig smördeg 20x40 cm passar till detta recept. Annan smördeg kavlas ut 2-3 mm tjock. Skär degen i 5 remsor cirka 8x20 cm.
- Fyllning: Bred ut mandelsmet på halva remsans yta. Lägg på valfri marmelad som inte bör vara för lös (i filmen av gyava). Finhackat äpple med lite russin och kanel är ett alternativ.
- Forma: Vik den andra halvan över fyllningen. Tryck ihop kanten runt om. Skär sneda snitt på ovansidan med vass kniv. Ställ in i kylen i 15 minuter.
- Förvärm ugnen på 180°C.
- Grädda bakelserna i cirka 25 minuter.
Kockens kommentar
Receptet kallas jalusi för att snitten i bakverket anses likna ett sådant (solskydd i fönster). Kan bakas på smördeg, croissantdeg eller blixtsmördeg. Läs mer > Om smördegar.Alternativ
Fler recept inom Smördegssbakelser ¤
Liknande recept som Jalousie d´armande, jalusi med mandelkräm
-
Pâte feuilletée, fransk smördeg
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk smördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Blixtsmördeg, pâte demi-feuilletée, flaky pastry, amerikansk smördeg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pain aux raisin, frasiga romrussinbullar
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Puits d´amour, kärlekens brunn
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Eccles cakes, engelska korintkakor
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Banbury Cakes, engelska smördegskakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jalousie d´armande, jalusi med mandelkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kouign-Amann, krispigt normandiskt smördegsbakelse
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Skarpskyttar
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan