Jalousie d´armande, jalusi med mandelkräm

Foto: Film: Prez K Facile, jalousie

Jalousie d´armande, jalusi med mandelkräm

Lägg till ingredienser

Portioner: 5

Smördeg färsk färdig

1.0 

förp.

eller...

 

Smördegsplattor fryst

 

 

Smördeg hemlagad

 

 

 

Fyllning:

 

Smör mjukt

50.0 

gram

Strösocker

0.5 

dl

Ägg

1.0 

styck

Mandelmjöl

1.0 

dl

Vetemjöl

0.5 

dl

Vaniljextrakt konc.

0.5 

tsk

el. vanillinsocker

1.0 

tsk

Marmelad

5.0 

msk

 

Alternativ:

 

Guava

 

 

Äpple syrligt

 

 

Russin

 

 

Kanel

 

 

 

Garnering:

 

Äggula

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om smördegar >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

Om laminerade degar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 394

Kcal / portion: 443

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2214 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 25%

Kolhydrater: 36%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 112 gram)

Ingredienser

Visa:

Smördeg färsk färdig 1.0 förp. 45%

eller... 

Smördegsplattor fryst 0%

Smördeg hemlagad 0%

 

Fyllning:

Smör mjukt 50.0 gram 16%

Strösocker 0.5 dl 9%

Ägg 1.0 styck 3%

Mandelmjöl 1.0 dl 11%

Vetemjöl 0.5 dl 5%

Vaniljextrakt konc. 0.5 tsk %

el. vanillinsocker 1.0 tsk Äts ej

Marmelad 5.0 msk 9%

 

Alternativ:

Guava 0%

Äpple syrligt 0%

Russin 0%

Kanel 0%

 

Garnering:

Äggula 1.0 styck 2%

 

Kockskolan:

Om smördegar > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

Om laminerade degar > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Se film, klicka på "Prez K Facile" under bilden ovan.

  1. Fyllning: Rör/vispa samman mjukt smör och socker. Tillsätt ägg, mjöl och vanilj under vispning till en slät och ganska fyllig smet.
  2. Smördeg: Färsk färdig smördeg 20x40 cm passar till detta recept. Annan smördeg kavlas ut 2-3 mm tjock. Skär degen i 5 remsor cirka 8x20 cm.
  3. Fyllning: Bred ut mandelsmet på halva remsans yta. Lägg på valfri marmelad som inte bör vara för lös (i filmen av gyava). Finhackat äpple med lite russin och kanel är ett alternativ.
  4. Forma: Vik den andra halvan över fyllningen. Tryck ihop kanten runt om. Skär sneda snitt på ovansidan med vass kniv. Ställ in i kylen i 15 minuter.
  5. Förvärm ugnen på 180°C.
  6. Grädda bakelserna i cirka 25 minuter.

Kockens kommentar

Receptet kallas jalusi för att snitten i bakverket anses likna ett sådant (solskydd i fönster). Kan bakas på smördeg, croissantdeg eller blixtsmördeg. Läs mer > Om smördegar.

Alternativ

Apfelstrudel

Smördeg hemlagad

Croissantdeg

Blixsmördeg

Fler recept inom Smördegssbakelser ¤

Liknande recept som Jalousie d´armande, jalusi med mandelkräm