Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 380

Kcal / portion: 292

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2916 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 23%
Kolhydrater: 38%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smördeg färdig 500.0 gram 68%
Bakplåtspapper Äts ej
Fyllning:
Smör 50.0 gram 12%
Honung 1.0 msk 2%
Muskot riven 0.5 tsk 0%
Kanel mald 0.5 tsk 0%
Korinter 100.0 gram 10%
Kanderade apelsinskal 50.0 gram 5%
Smaksättningsalternativ:
Ingefära 0%
Citronjuice 0%
Russin 0%
Mincemeat 0%
Garnering:
Äggvita 1.0 styck 1%
Farinsocker 1.5 msk 2%
Kockskolan:
Om smördegar > Äts ej
Om engelsk kokkonst > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Mr Paul´s Pantry" under bilden ovan. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept.- Fyllning: Blanda smör med honung, muskot och kanel. Tillsätt korinter och suckat. I filmen används ingefära, citronjuice, russin och suckat (se filmen). En annan användbar ingrediens är mincemeat (läs mer, klicka på ingrediensen).
- Förvärm ugnen på 180°C (med fläkt 160°C).
- Deg: Kavla ut kall smördeg på lätt mjölat bakbord några millimeter tjockt ("hälften så tjock som £1-mynt"). Skär ut kvadrater 10x10 centimeter stora.
- Forma: Fördela fyllningen på degrutorna. Nyp ihop degkanterna över fyllningen till ett långsträckt paket. Vänd upp och ner. Platta ut kakan lite grann till en oval kalka, försiktigt så att fyllningen inte trycks ut. Lägg kakorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla med äggvita och strö över socker.
- Grädda: Sätt in i ugn 25-30 minuter tills degen är gyllenbrun och frasig. Ta ut och låt svalna på galler.
- Servera gärna med lite salt smör till afternoon tea (läs mer > Engelsk kokkonst).
Kockens kommentar
Banbury cake är uppkallad efter staden med samma namn där den är känd sedan slutet av 1500-talet. Då bakad på "flanky pastry" med ister i stället för smör vilket ger en plattare kaka (läs mer > Om smördegar). Drottning Victoria fick banburykakor på sin resa till Balmoral varje augusti. En variant av kakan är Eccleskakor. Se dito recept.2023-06
Alternativ
Fler recept inom Smördegssbakelser ¤
Liknande recept som Banbury Cakes, engelska smördegskakor
-
Pâte feuilletée, fransk smördeg
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk smördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Blixtsmördeg, pâte demi-feuilletée, flaky pastry, amerikansk smördeg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pain aux raisin, frasiga romrussinbullar
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Puits d´amour, kärlekens brunn
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Eccles cakes, engelska korintkakor
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Banbury Cakes, engelska smördegskakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jalousie d´armande, jalusi med mandelkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kouign-Amann, krispigt normandiskt smördegsbakelse
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Skarpskyttar
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan