Banbury Cakes, engelska smördegskakor

Foto: Film: Mr. Paul´s Pantry

Banbury Cakes, engelska smördegskakor

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 10

Smördeg färdig

500.0 

gram

Mjöl till utbakning

 

 

Bakplåtspapper

 

 

 

Fyllning:

 

Smör

50.0 

gram

Honung

1.0 

msk

Muskot riven

0.5 

tsk

Kanel mald

0.5 

tsk

Korinter

100.0 

gram

Kanderade apelsinskal

50.0 

gram

 

Smaksättningsalternativ:

 

Ingefära

 

 

Citronjuice

 

 

Suckat, kanderad frukt

 

 

Russin

 

 

Maraschinobär rött

 

 

Mincemeat

 

 

 

Garnering:

 

Äggvita

1.0 

styck

Farinsocker

1.5 

msk

 

Kockskolan:

 

Om smördegar >

 

 

Om engelsk kokkonst >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 380

Kcal / portion: 292

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2916 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 23%

Kolhydrater: 38%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 77 gram)

Ingredienser

Visa:

Smördeg färdig 500.0 gram 68%

Mjöl till utbakning 0%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Fyllning:

Smör 50.0 gram 12%

Honung 1.0 msk 2%

Muskot riven 0.5 tsk 0%

Kanel mald 0.5 tsk 0%

Korinter 100.0 gram 10%

Kanderade apelsinskal 50.0 gram 5%

 

Smaksättningsalternativ:

Ingefära 0%

Citronjuice 0%

Suckat, kanderad frukt 0%

Russin 0%

Maraschinobär rött 0%

Mincemeat 0%

 

Garnering:

Äggvita 1.0 styck 1%

Farinsocker 1.5 msk 2%

 

Kockskolan:

Om smördegar > Äts ej

Om engelsk kokkonst > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Se film, klicka på "Mr Paul´s Pantry" under bilden ovan. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept.

  1. Fyllning: Blanda smör med honung, muskot och kanel. Tillsätt korinter och suckat. I filmen används ingefära, citronjuice, russin och suckat (se filmen). En annan användbar ingrediens är mincemeat (läs mer, klicka på ingrediensen). 
  2. Förvärm ugnen på 180°C (med fläkt 160°C).
  3. Deg: Kavla ut kall smördeg på lätt mjölat bakbord några millimeter tjockt ("hälften så tjock som £1-mynt"). Skär ut kvadrater 10x10 centimeter stora.
  4. Forma: Fördela fyllningen på degrutorna. Nyp ihop degkanterna över fyllningen till ett långsträckt paket. Vänd upp och ner. Platta ut kakan lite grann till en oval kalka, försiktigt så att fyllningen inte trycks ut. Lägg kakorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla med äggvita och strö över socker. 
  5. Grädda: Sätt in i ugn 25-30 minuter tills degen är gyllenbrun och frasig. Ta ut och låt svalna på galler.
  6. Servera gärna med lite salt smör till afternoon tea (läs mer > Engelsk kokkonst).

Kockens kommentar

Banbury cake är uppkallad efter staden med samma namn där den är känd sedan slutet av 1500-talet. Då bakad på "flanky pastry" med ister i stället för smör vilket ger en plattare kaka (läs mer > Om smördegar). Drottning Victoria fick banburykakor på sin resa till Balmoral varje augusti. En variant av kakan är Eccleskakor. Se dito recept.

2023-06    

Alternativ

Eccles cakes

Makalösa korintkakor

Mince pie

Chorley cakes

Fler recept inom Smördegssbakelser ¤

Liknande recept som Banbury Cakes, engelska smördegskakor