Puits d´amour, kärlekens brunn

Foto: Grazia, Puits d´amour

Puits d´amour, kärlekens brunn

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Smördeg

400.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Mjölk el. vatten

1.0 

msk

Bakplåtspapper

 

 

 

Fyllning:

 

Äggula

2.0 

styck

Strösocker

2.0 

msk

Majsstärkelse Maizena

2.5 

msk

Vaniljpulver

0.5 

tsk

el. vanillinsocker

 

 

Mjölk

2.0 

dl

 

Garnering:

 

Vinbärsgelé

3.0 

msk

Florsocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Om vol-au-vent >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 286

Kcal / portion: 278

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2224 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 17%

Kolhydrater: 29%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 97 gram)

Ingredienser

Visa:

Smördeg 400.0 gram 71%

Ägg 1.0 styck 3%

Mjölk el. vatten 1.0 msk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Fyllning:

Äggula 2.0 styck 5%

Strösocker 2.0 msk 5%

Majsstärkelse Maizena 2.5 msk 3%

Vaniljpulver 0.5 tsk 0%

el. vanillinsocker 0%

Mjölk 2.0 dl 5%

 

Garnering:

Vinbärsgelé 3.0 msk 8%

Florsocker 0%

 

Kockskolan:

Om vol-au-vent > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

Tillagning (30 min + 45 min )

  1. Fyllning vaniljkräm: Blanda äggulor med socker, vanilj och mjöl i en bunke.
  2. Värm upp mjölk i en kastrull. Tillsätt mjölk lite i taget i äggblandningen under kraftig vispning till en slät smet.
  3. Häll över smeten i kastrullen och värm upp på medelvärme. Rör om hela tiden tills smeten börjar tjockna. Ställ i kylskåpet.
  4. Bouchées (vol-au-vents): Baka små vol-au-vent enligt recept > Hembakad vol-au-vent, men gör dem 5 cm breda. Det tar cirka 45 minuter.
  5. Montering: Värm upp gelen tills rinnig. Fyll bägarna med vaniljkräm. Toppa med ett tunt lager gelé. Servera.

Kockens kommentar

Det finns många varianter av bakelsen Puits d´amour, de flesta utan likhet med originalet. Ursprungligen en vol-au-vent fylld med vinbärsgelé eller vaniljkräm. Ofta förenklad till en smördegsbotten med fyllning ovanpå eller så används en krustad eller smördegsform.

Originalet: Puits d´amour (fr. kärlekens brunn) omtalas 1735 i Vincent de la Chapelles kokbok Det moderna köket. Det var en stor vol-au-vent toppad med ett handtag för att likna en vattenspann och fylld med vinbärsgelé. På 1700-talet orsakade bakverket skandal på grund av dess namn och form som anspelade på det kvinnliga könsorganet. Bakverket var mycket populärt i Louis XV:s hov vid intima middagar. Nicholas Strohrer, konditor till den förvisade polska kungen Stanislas som i slutet på 1700-talet bodde i Paris, bytte ut vinbärs­gelén i originalreceptet till vaniljkräm vilket gjorde bakverket mindre ekivokt.

Tillhörande recept

Hembakade vol-au-vent

Fler recept inom Smördegssbakelser ¤

Liknande recept som Puits d´amour, kärlekens brunn