Lägg till ingredienser

Strutar: 20

Smördeg

760.0 

gram

Smördeg färsk färdig

 

 

 

Garnering:

 

Ägg

1.0 

styck

Pärlsocker

1.0 

dl

 

Fyllning:

 

Vispgrädde

3.0 

dl

Vanillinsocker

2.0 

tsk

 

Tillbehör:

 

Bakplåtspapper

 

 

Aluminiumfolie

 

 

Degsporre >

 

 

Sprits och tyll >

 

 

 

Kockskolan:

 

Om smördegar >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

Om laminerade degar >

 

 

Så vispas grädde >

 

 

Degsporre >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 383

Kcal / portion: 225

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4493 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 28%

Kolhydrater: 29%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 59 gram)

Ingredienser

Visa:

Smördeg 760.0 gram 67%

Smördeg färsk färdig 0%

 

Garnering:

Ägg 1.0 styck 1%

Pärlsocker 1.0 dl 7%

 

Fyllning:

Vispgrädde 3.0 dl 24%

Vanillinsocker 2.0 tsk 1%

 

Tillbehör:

Bakplåtspapper Äts ej

Aluminiumfolie Äts ej

Degsporre > Äts ej

Sprits och tyll > Äts ej

 

Kockskolan:

Om smördegar > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

Om laminerade degar > Äts ej

Så vispas grädde > Äts ej

Degsporre > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Smördeg: Tillred smördeg enligt recept Smördeg i 729 skikt (extra tidsåtgång 10 timmar), eller använd färdig smördeg, helst färsk i rulle. Fryst smördeg tinas lätt. Degen skall vara kylskåpskall vid beredning och helst också innan gräddning. 
  2. Strutformar:  Skär bakplåtspapper 16x22 cm till varje skarpskytt. Rulla ihop till en strut och fästes ihop. Fyll dem med hopknycklad aluminium­­­­­folie.
  3. Förvärm ugnen på 225°C.
  4. Forma: Kavla ut smördegen till en ½ cm tjock rektangel. Sporra eller skär ut med vass kniv 2 centimeter breda remsor.
  5. Linda remsor runt strutformen. Börja i spetsen och se till att varje varv täcker det föregående. Lägg gärna strutarna allteftersom i kylskåpet inför gräddning.
  6. Garnera: Lägg strutarna med skarven ner på plåt med bakplåtspapper. Pensla strutarna med uppvispat ägg. Strö på lite pärlsocker. Alternativt pudra med florsocker när de är färdigbakade.
  7. Grädda strutarna mitt i ugnen i 10-12 minuter.
  8. Låt strutarna svalna något. Lossa dem från pappersstrutarna och låt dem svalna på galler.
  9. Servering: Vispa grädde med vaniljsocker strax före servering och fyll strutarna. Enklast är att spritsa i grädden.
  10. Förvaring: Ofyllda strutar förvaras torrt och svalt 1-3 dagar. Kan frysas i 3 månader.

Kockens kommentar

Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.

Skarpskytt är en soldat som besitter mycket god skjutförmåga på långa avstånd. En skarpskytt i svenska armén är därför, utöver sin Ak 5:a, utrustad med prickskyttegeväret PSG 90 vars kikarsikte har tio gångers förstoring. Bakelsen har fått sitt namn för att degen förr lindades runt bleckrör som också kallades skarpskyttar.

Alternativ

Blixtsmördeg

Fler recept inom Smördegssbakelser ¤

Liknande recept som Skarpskyttar