Svensk smördeg

Svensk smördeg

Lägg till ingredienser

Sats: 1

Vetemjöl

500.0 

gram

eller

8.3 

dl

Vatten kallt

4.0 

dl

Äggula

40.0 

gram

eller

2.5 

styck

Salt

1.5 

tsk

Smör kallt

500.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om smördegar >

 

 

Om laminerade degar >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 433

Kcal / portion: 5523

GBR (GI) / port: 125

Recept: 5523 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 34%

Kolhydrater: 29%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 1276 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 500.0 gram 32%

eller 8.3 dl %

Vatten kallt 4.0 dl 0%

Äggula 40.0 gram 2%

eller 2.5 styck %

Salt 1.5 tsk 0%

Smör kallt 500.0 gram 66%

 

Kockskolan:

Om smördegar > Äts ej

Om laminerade degar > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

Tillagning

  1. Deg: Blanda alla ingredienser utom smör till en deg, som inte skall "rivas", knådas särskilt mycket. Forma degen till en stor platt fyrkant. Plasta in och låt vila i kylen i 1 timme.
  2. Kavla: Ta ut deg och smör ur kylskåpet. Arbeta på mjölat bakbord och mjöla emellanåt deg och bord så att den inte fastnar och spricker. Kavla ut degen till en platta tre gånger lång än bred och cirka 1 cm tjock.
  3. Smördeg: Forma kallt smör till en fyrkant nästan lika bred som degen. Deg och smör bör ha samma konsistens. Lägg smöret mitt på degen. Vik först över den ena degsidan, sedan den andra så att tre lager bildas. Se till att alla smörsidor täcks av deg och nyp ihop kanterna. 
  4. Första kavlingen: Se till att bordet är mjölat så att degen inte fastnar. Klappa eller tryck till degen försiktigt med kaveln så att ett vågmönster bildas. Kavla ut degen långsamt och försiktigt till en tunn platta tre gånger längre än bred och cirka 1 centimeter tjock. Jämna till degen försiktigt till raka och vinkelrätta kanter. Vik en tredjedel av degen upp på degen och sedan den andra tredjedelen ovanpå ("3-slag") så att det bildar en kvadrat Borsta bort mjöl från degen inför varje vikning.
  5. Andra kavlingen: Vrid degen ett kvarts varv så att degskarven ligger rakt upp. Kavla ut på nytt som ovan och gör 3-slag. Plasta in degen och låt vila i kylen minst en ½-timme gärna längre.
  6. Tredje kavlingen: Kavla ut och gör 3-slag som ovan (summa tre stycken 3-slag = 27 skikt).
  7. Fjärde kavlingen: Samma sak igen (summa 81 skikt). Lägg i kylen i minst en ½-timme.
  8. Femte och sjätte kavlingen: Degen kan användas efter fyra kavlingar, men blir ännu frasigare om den kavlas ytterligare en eller två gånger som ovan (= 243 eller 729 skikt). Lägg i kylen i minst en ½-timme.
  9. Avbakning: Kall deg kavlas ut mycket tunt och formas till önskat bakverk. Ugnsvärme (180-240°C) och tid (10-30 minuter) beroende på önskat bakverk.  
  10. Förvaring deg: Färdig utkavlad deg kan förvaras inplastad i kylskåp upp till 4 dagar, eller frysas i 2-3 månader. Utkavlad kan den skäras i bitar och frysas. Restbitar kan inte knådas på nytt för då förstörs laminaten. Fryst deg tinas lätt till kylskåpskall. Färdigformade frysta bakverk kan bakas direkt, men tidsåtgången blir lite längre. Degen skall alltid hanteras så kall som möjligt.

 

Kockens kommentar

Detta recept enligt Sveriges bageriförening. Tillreds som fransk smördeg (se dito recept). Skillnaden är att svensk smördeg innehåller äggulor och är en mjukare deg med lägre andel mjöl (vilket dock kan variera i andra recept). Läs mer > Om smördegar.

En sats är oftast för mycket för normal­hushållet. Dock bör man inte tillreda vare sig större eller mindre sats. En större sats är svår att hantera och en mindre sats riskerar att förstöras i lamineringen. Överskott sparas enligt ovan. Läs mer > Om smördegar.

Hål i degen kan inte nypas ihop med fingrarna. I stället penslas brottet med mjukt smör och pudras rikligt med mjöl.

Laminerade degar: Smördeg är en så kallad laminerad deg (laminat = tunna skikt i flera lager). Det finns olika varianter smördeg, till exempel svensk smördeg och blixtsmördeg. Ibland ingår jäst och socker i degen som i wienerdeg och croissantdeg. Läs mer > Om laminerade degar.

Fler recept inom Smördegssbakelser ¤

Liknande recept som Svensk smördeg