Pajformar

Pajformar

(låg tårtform, pajfågel, pajskorsten)

Pajformar är runda, fyrkantiga eller rektangulära formar med låg kant som används till mat- och efterrättspajer eller tårtbottnar. De förekommer i olika storlekar (8-33 cm), varav runda 22-25 centimeter breda är normalstorlek. En stor pajform är cirka 33 centimeter bred. Det finns även små portionsformar 8-10 centimeter breda, passande till exempel till crème brulée (jämför med ramekinform, läs mer > Ugnsfast porslin). Det finns metall- och porslinsformar. Även i härdat glas och engångsformar.

  • Plåtformar: Pajformar framställs av aluminium, pressad plåt som förtennats eller non-stick-behandlats. De har vanligen veckad kant och ofta löstagbar botten, vilket är praktiskt. Plåtformar tar snabbt åt sig värme och ger knaprig skorpa (pajdegsskal). Vid längre tillagningstid med torrare ingredienser kan deg och mat närmast plåten bli bränd.
  • Porslinsformar: Pajformar tillverkas också av glaserad keramik (ugnsäkert porslin). De tillverkas av tjockt gods och tar åt sig värme långsamt, som gör att värmen når ända in i mitten utan att skorpan blir bränd.

Pajfågel (pajskorsten): Till överbakade pajer kan man använda en "pajfågel" eller en pajskorsten av porslin. Detta för att hålla upp pajlocket och för att släppa ut ånga i ett hål i näbben så att pajlocket inte blir mjukt. Att det är en småfågel har sin bakgrund i att man förr gärna bakade in småfågel i pajdeg (läs mer > Om pajer).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Om pajer

Ugnsfast porslin

Recept med Pajformar

Det finns 39 recept med Pajformar