Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 235

Kcal / portion: 528

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3167 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 13%
Kolhydrater: 26%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Deg smulpaj:
Vetemjöl 1.5 dl 10%
Havregryn 1.5 dl 6%
Strösocker 2.0 msk 4%
Smör el. margarin 100.0 gram 23%
Pajform (22-25 cm) > Äts ej
Fyllning:
Rabarber skivad 1.0 liter 2%
Strösocker 1.5 dl 18%
Potatismjöl 1.0 msk 1%
Tillbehör:
Vaniljsås färdig 6.0 dl 60%
Kockskolan:
Kaffeservice > Äts ej
Om oxalsyra > Äts ej
Om smulpaj > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Deg: Blanda mjöl, gryn och socker i en bunke. Tillsätt smör skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa med händerna. I matberedare används kniven och kallt smör. Låt degen ligga i kylskåp i avvaktan på användning.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Fyllning: Dra av skalet på grova rabarberstjälkar. Skär i centimeterstora bitar. Strö över socker och potatismjöl. Något mindre sockermängd till späda stjälkar. Strö smuldegen över.
- Paj: Lägg fyllningen i smörad ugnssäker form. Strö pajdegen över.
- Grädda 15-20 minuter mitt i ugn, tills smuldegen fått fin färg.
- Servera pajen varm eller kall, gärna med vispad grädde eller vaniljsås till. Hemlagad vaniljsås är godare och lätt att tillaga. Se recept via länk nedan.
Kockens kommentar
Välj helst späd rabarber. Rabarber innehåller oxalsyra vilket ger besk-syrlig smak. Oxalsyra i rabarber och andra växter är inte giftig för friska människor, men personer med njurproblem rekommenderas att inte äta rabarber. Läs mer > Om oxalsyra.
Alternativ
Fler recept inom Smulpajer
Liknande recept som Smulpaj med rabarber
-
Smulpajsdeg - Pâte crumble
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smulpaj - grundrecept
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smulpaj med bär
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smulpaj med äpple
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smulpaj med rabarber
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Äppelsmulpaj med hasselnötter
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Granolapaj
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Carina
-
Saffransdoftande smulpaj med äpple
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan