Smulpaj med rabarber

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Smulpaj med rabarber

Lägg till ingredienser

Antal bitar (6/tårta): 6

Deg smulpaj:

 

Vetemjöl

1.5 

dl

Havregryn

1.5 

dl

Strösocker

2.0 

msk

Smör el. margarin

100.0 

gram

Pajform (22-25 cm) >

 

 

 

Fyllning:

 

Rabarber skivad

1.0 

liter

Strösocker

1.5 

dl

Potatismjöl

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Vaniljsås färdig

6.0 

dl

el. vispgrädde

 

 

 

Kockskolan:

 

Kaffeservice >

 

 

Om oxalsyra >

 

 

Om smulpaj >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 235

Kcal / portion: 528

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3167 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 13%

Kolhydrater: 26%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 225 gram)

Ingredienser

Visa:
Deg smulpaj:

Vetemjöl 1.5 dl 10%

Havregryn 1.5 dl 6%

Strösocker 2.0 msk 4%

Smör el. margarin 100.0 gram 23%

Pajform (22-25 cm) > Äts ej

 

Fyllning:

Rabarber skivad 1.0 liter 2%

Strösocker 1.5 dl 18%

Potatismjöl 1.0 msk 1%

 

Tillbehör:

Vaniljsås färdig 6.0 dl 60%

el. vispgrädde 0%

 

Kockskolan:

Kaffeservice > Äts ej

Om oxalsyra > Äts ej

Om smulpaj > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (45 min )

  1. Deg: Blanda mjöl, gryn och socker i en bunke. Tillsätt smör skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa med händerna. I matberedare används kniven och kallt smör. Låt degen ligga i kylskåp i avvaktan på användning.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Fyllning: Dra av skalet på grova rabarberstjälkar. Skär i centimeterstora bitar. Strö över socker och potatismjöl. Något mindre sockermängd till späda stjälkar. Strö smuldegen över.
  4. Paj: Lägg fyllningen i smörad ugnssäker form. Strö pajdegen över.
  5. Grädda 15-20 minuter mitt i ugn, tills smuldegen fått fin färg.
  6. Servera pajen varm eller kall, gärna med vispad grädde eller vaniljsås till. Hemlagad vaniljsås är godare och lätt att tillaga. Se recept via länk nedan.

Kockens kommentar

Välj helst späd rabarber. Rabarber innehåller oxalsyra vilket ger besk-syrlig smak. Oxalsyra i rabarber och andra växter är inte giftig för friska människor, men personer med njur­problem rekommenderas att inte äta rabarber. Läs mer > Om oxalsyra.

Alternativ

Hemlagad vaniljsås

Smulpaj med bär

Smulpaj med äpple

Fler recept inom Smulpajer

Liknande recept som Smulpaj med rabarber