Lägg till ingredienser

Antal bitar (6/paj): 6

Deg smulpaj:

 

Vetemjöl

1.5 

dl

Havregryn

1.5 

dl

Strösocker

2.0 

msk

Smör el. margarin

100.0 

gram

Pajform (22-25 cm) >

 

 

 

Fyllning:

 

Bär färska

500.0 

gram

Strösocker

0.5 

dl

Potatismjöl

0.5 

msk

 

Tillbehör:

 

Vaniljsås färdig

6.0 

dl

el. vispgrädde

 

 

 

Kockskolan:

 

Om smulpaj >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 213

Kcal / portion: 483

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2897 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 13%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 227 gram)

Ingredienser

Visa:
Deg smulpaj:

Vetemjöl 1.5 dl 11%

Havregryn 1.5 dl 7%

Strösocker 2.0 msk 4%

Smör el. margarin 100.0 gram 25%

Pajform (22-25 cm) > Äts ej

 

Fyllning:

Bär färska 500.0 gram 7%

Strösocker 0.5 dl 7%

Potatismjöl 0.5 msk 1%

 

Tillbehör:

Vaniljsås färdig 6.0 dl 66%

el. vispgrädde 0%

 

Kockskolan:

Om smulpaj > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Deg: Blanda mjöl, gryn och socker i en bunke. Tillsätt smör skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa med händerna. I matberedare används kniven och kallt smör. Låt degen ligga i kylskåp i avvaktan på användning.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Fyllning: Blanda bären med socker och potatismjöl. Tredubbla mängden potatismjöl om frysta bär används. Utelämna socker om de frysta bären är sockrade.
  4. Paj: Lägg fyllningen i smörad ugnssäker form. Strö pajdegen över.
  5. Grädda 15-20 minuter mitt i ugn, tills smuldegen fått fin färg.
  6. Servera pajen varm eller kall, gärna med vispad grädde eller vaniljsås till. Hemlagad vaniljsås är godare och lätt att tillaga. Se recept via länk nedan.

 

Kockens kommentar

Bäralternativ: Blåbär, blåbär + hallon, vinbär, halvmogna krusbär, krusbär + jordgubbar, mogna björnbär med mera. Potatismjölet suger upp vätskan från bären så att pajen blir fastare. Ju lösare, saftigare bär desto mer potatismjöl.

Alternativ

Hemlagad vaniljsås

Smulpaj med rabarber

Smulpaj med äpple

Fler recept inom Smulpajer

Liknande recept som Smulpaj med bär