Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 213

Kcal / portion: 483

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2897 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 13%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Deg smulpaj:
Vetemjöl 1.5 dl 11%
Havregryn 1.5 dl 7%
Strösocker 2.0 msk 4%
Smör el. margarin 100.0 gram 25%
Pajform (22-25 cm) > Äts ej
Fyllning:
Bär färska 500.0 gram 7%
Strösocker 0.5 dl 7%
Potatismjöl 0.5 msk 1%
Tillbehör:
Vaniljsås färdig 6.0 dl 66%
Kockskolan:
Om smulpaj > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Deg: Blanda mjöl, gryn och socker i en bunke. Tillsätt smör skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa med händerna. I matberedare används kniven och kallt smör. Låt degen ligga i kylskåp i avvaktan på användning.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Fyllning: Blanda bären med socker och potatismjöl. Tredubbla mängden potatismjöl om frysta bär används. Utelämna socker om de frysta bären är sockrade.
- Paj: Lägg fyllningen i smörad ugnssäker form. Strö pajdegen över.
- Grädda 15-20 minuter mitt i ugn, tills smuldegen fått fin färg.
- Servera pajen varm eller kall, gärna med vispad grädde eller vaniljsås till. Hemlagad vaniljsås är godare och lätt att tillaga. Se recept via länk nedan.
Kockens kommentar
Bäralternativ: Blåbär, blåbär + hallon, vinbär, halvmogna krusbär, krusbär + jordgubbar, mogna björnbär med mera. Potatismjölet suger upp vätskan från bären så att pajen blir fastare. Ju lösare, saftigare bär desto mer potatismjöl.
Alternativ
Fler recept inom Smulpajer
Liknande recept som Smulpaj med bär
-
Smulpajsdeg - Pâte crumble
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smulpaj - grundrecept
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smulpaj med bär
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smulpaj med äpple
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smulpaj med rabarber
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Äppelsmulpaj med hasselnötter
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Granolapaj
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Carina
-
Saffransdoftande smulpaj med äpple
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan