Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 213
 
    
                Kcal / portion: 483
 
    
                GBR (GI) / port: 2
Recept: 2897 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 13%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Deg smulpaj:
Vetemjöl 1.5 dl 11%
Havregryn 1.5 dl 7%
Strösocker 2.0 msk 4%
Smör el. margarin 100.0 gram 25%
Pajform (22-25 cm) > Äts ej
Fyllning:
Bär färska 500.0 gram 7%
Strösocker 0.5 dl 7%
Potatismjöl 0.5 msk 1%
Tillbehör:
Vaniljsås färdig 6.0 dl 66%
Kockskolan:
Om smulpaj > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Deg: Blanda mjöl, gryn och socker i en bunke. Tillsätt smör skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa med händerna. I matberedare används kniven och kallt smör. Låt degen ligga i kylskåp i avvaktan på användning.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Fyllning: Blanda bären med socker och potatismjöl. Tredubbla mängden potatismjöl om frysta bär används. Utelämna socker om de frysta bären är sockrade.
- Paj: Lägg fyllningen i smörad ugnssäker form. Strö pajdegen över.
- Grädda 15-20 minuter mitt i ugn, tills smuldegen fått fin färg.
- Servera pajen varm eller kall, gärna med vispad grädde eller vaniljsås till. Hemlagad vaniljsås är godare och lätt att tillaga. Se recept via länk nedan.
Kockens kommentar
Bäralternativ: Blåbär, blåbär + hallon, vinbär, halvmogna krusbär, krusbär + jordgubbar, mogna björnbär med mera. Potatismjölet suger upp vätskan från bären så att pajen blir fastare. Ju lösare, saftigare bär desto mer potatismjöl.
Alternativ
Fler recept inom Smulpajer
Liknande recept som Smulpaj med bär
- 
                
                    Smulpajsdeg - Pâte crumbleTid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Smulpaj - grundreceptTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Smulpaj med bärTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Smulpaj med äppleTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Smulpaj med rabarberTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Äppelsmulpaj med hasselnötterTid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    GranolapajTid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Carina 
- 
                
                    Saffransdoftande smulpaj med äppleTid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              