Smulpaj - grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Smulpaj - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal bitar (6/paj): 6

Deg smulpaj:

 

Vetemjöl

2.0 

dl

Havregryn

1.0 

dl

Strösocker

4.0 

msk

Smör el. margarin

125.0 

gram

Pajform (22-25 cm) >

 

 

 

Fyllning:

 

Frukt eller bär

500.0 

gram

Strösocker

0.5 

dl

Potatismjöl

0.5 

msk

 

Tillbehör:

 

Vaniljsås färdig

6.0 

dl

el. vispgrädde

 

 

 

Kockskolan:

 

Om söt pajdeg >

 

 

Om mördeg >

 

 

Om smulpaj >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 241

Kcal / portion: 541

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3247 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 14%

Kolhydrater: 24%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 225 gram)

Ingredienser

Visa:
Deg smulpaj:

Vetemjöl 2.0 dl 13%

Havregryn 1.0 dl 4%

Strösocker 4.0 msk 7%

Smör el. margarin 125.0 gram 28%

Pajform (22-25 cm) > Äts ej

 

Fyllning:

Frukt eller bär 500.0 gram 7%

Strösocker 0.5 dl 6%

Potatismjöl 0.5 msk 1%

 

Tillbehör:

Vaniljsås färdig 6.0 dl 59%

el. vispgrädde 0%

 

Kockskolan:

Om söt pajdeg > Äts ej

Om mördeg > Äts ej

Om smulpaj > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Deg: Blanda mjöl, gryn och socker i en bunke. Tillsätt smör och blanda med händerna till en grynig massa. I matberedare används kniven och kallt smör. Låt degen ligga i kylskåp i avvaktan på användning.
  2. Sätt ugnen på 200-225°C.
  3. Fyllning: Frukt skalas och skivas. Blanda frukten eller bären med socker och potatismjöl. Öka mängden potatismjöl om fyllningen är fuktig, särskilt om frysta bär används.
  4. Förgrädda: Fyllningen kan förgräddas 5-10 minuter i pajform för att mjuka upp frukt eller för att torka ut extra blöt fyllning.
  5. Paj: Lägg fyllningen i smörad ugnssäker form. Strö pajdegen över. Man kan också lägga en del av smuldegen i botten eller blanda frukt med deg.
  6. Grädda mitt i ugn, tills smuldegen fått fin färg. 25-30 minuter i 200°C, eller 20-25 minuter 225°C.
  7. Servera pajen varm eller kall, gärna med vispad grädde eller vaniljsås till. Hemlagad vaniljsås är godare och lätt att tillaga. Se recept via länk nedan.

Kockens kommentar

Sockermängden varieras enligt egen smak och beroende på fyllningen. Smulpajsdeg kan tillredas utan havregryn, som då ersätts med vetemjöl eller andra mjölsorter. Man kan blanda smuldegen med fyllningen, eller trycka ut degen i formen och lägga bären ovanpå, vilket är det vanliga sättet när man gör en traditionell bärpaj med pajdeg. Potatismjöl behövs för saftiga bär för att torka ur fukten. Läs mer > Om smulpaj.

Alternativ

Smulpaj med rabarber

Smulpaj med bär

Smulpaj med äpple

Hemlagad vaniljkräm

Fler recept inom Smulpajer

Liknande recept som Smulpaj - grundrecept