Smulpajsdeg - Pâte crumble

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Smulpajsdeg - Pâte crumble

Lägg till ingredienser

Satser: 1

Deg smulpaj:

 

Vetemjöl

2.0 

dl

Havregryn

1.0 

dl

Strösocker

4.0 

msk

Smör el. margarin

125.0 

gram

Pajform (22-25 cm) >

 

 

 

Kockskolan:

 

Om söt pajdeg >

 

 

Om smulpaj >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 497

Kcal / portion: 1668

GBR (GI) / port: 36

Recept: 1668 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 31%

Kolhydrater: 49%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 336 gram)

Ingredienser

Visa:
Deg smulpaj:

Vetemjöl 2.0 dl 25%

Havregryn 1.0 dl 8%

Strösocker 4.0 msk 14%

Smör el. margarin 125.0 gram 55%

Pajform (22-25 cm) > Äts ej

 

Kockskolan:

Om söt pajdeg > Äts ej

Om smulpaj > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Deg: Blanda mjöl, gryn och socker i en bunke. Tillsätt smör och blanda med händerna till en grynig massa. I matberedare används kniven och kallt smör. Låt degen ligga i kylskåp i avvaktan på användning.
  2. Fyllning: Vanligtvis används bär eller frukt, till exempel äppelklyftor, som fyllning i smulpaj. Fyllningen läggs i botten på en smörad ugnssäker form och smulpajsdegen strös över.
  3. Grädda 20-30 minuter mitt i ugn på 200-225°C tills smuldegen fått fin färg.

Kockens kommentar

Sockermängden varieras enligt egen smak och beroende på fyllningen. Fördelning havregryn/vetemjöl kan ökas till lika delar (1,5/1,5 dl). Smulpajsdeg kan också tillredas utan havregryn, som då ersätts med vetemjöl eller andra mjölsorter. Smulpaj med havregryn är lite av en svensk specialitet, eftersom havre främst odlas i nordligare trakter. I Frankrike består en Pâte crumble vanligen av 3 dl vetemjöl, ofta med inblandning av mandelmjöl, 100 gram smör och 1 dl strösocker. Läs mer > Om smulpaj.

Alternativ

Vaniljsås

Smulpaj - grundrecept

Smulpaj med rabarber

Smulpaj med bär

Fler recept inom Smulpajer

Liknande recept som Smulpajsdeg - Pâte crumble