Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 497

Kcal / portion: 1668

GBR (GI) / port: 36
Recept: 1668 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 31%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Deg smulpaj:
Vetemjöl 2.0 dl 25%
Havregryn 1.0 dl 8%
Strösocker 4.0 msk 14%
Smör el. margarin 125.0 gram 55%
Pajform (22-25 cm) > Äts ej
Kockskolan:
Om söt pajdeg > Äts ej
Om smulpaj > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (45 min )
- Deg: Blanda mjöl, gryn och socker i en bunke. Tillsätt smör och blanda med händerna till en grynig massa. I matberedare används kniven och kallt smör. Låt degen ligga i kylskåp i avvaktan på användning.
- Fyllning: Vanligtvis används bär eller frukt, till exempel äppelklyftor, som fyllning i smulpaj. Fyllningen läggs i botten på en smörad ugnssäker form och smulpajsdegen strös över.
- Grädda 20-30 minuter mitt i ugn på 200-225°C tills smuldegen fått fin färg.
Kockens kommentar
Sockermängden varieras enligt egen smak och beroende på fyllningen. Fördelning havregryn/vetemjöl kan ökas till lika delar (1,5/1,5 dl). Smulpajsdeg kan också tillredas utan havregryn, som då ersätts med vetemjöl eller andra mjölsorter. Smulpaj med havregryn är lite av en svensk specialitet, eftersom havre främst odlas i nordligare trakter. I Frankrike består en Pâte crumble vanligen av 3 dl vetemjöl, ofta med inblandning av mandelmjöl, 100 gram smör och 1 dl strösocker. Läs mer > Om smulpaj.
Alternativ
Fler recept inom Smulpajer
Liknande recept som Smulpajsdeg - Pâte crumble
-
Smulpajsdeg - Pâte crumble
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smulpaj - grundrecept
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smulpaj med bär
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smulpaj med äpple
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smulpaj med rabarber
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Äppelsmulpaj med hasselnötter
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Granolapaj
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Carina
-
Saffransdoftande smulpaj med äpple
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan