Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Pajdeg:

 

Fullkornsvetemjöl

2.0 

dl

Vetemjöl

2.0 

dl

Smör kallt

200.0 

gram

Vatten

3.0 

msk

Äggvita

1.0 

styck

Pajform (22-25 cm) >

1.0 

styck

 

Fyllning:

 

Nötfärs

600.0 

gram

Gul lök

1.0 

st stor

Vitlök torkad

3.0 

klyftor

Paprika röd

1.5 

styck

Timjan färsk

0.5 

kruka

Rosmarin färskhackad

1.5 

tsk

Creme fraiche

3.5 

dl

Tomatpuré konserv

3.0 

msk

Ägg

1.0 

styck

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas matpajer >

 

 

Pajdeg osötad

 

 

Om ugnslagad köttfärs >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Santa Carolina Barrica Selection Reserve

Smakrikt rött vin
Pris: 89 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 276

Kcal / portion: 1189

GBR (GI) / port: 2

Recept: 4754 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 21%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 431 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Fullkornsvetemjöl 2.0 dl 8%

Vetemjöl 2.0 dl 9%

Smör kallt 200.0 gram 31%

Vatten 3.0 msk 0%

Äggvita 1.0 styck 0%

Pajform (22-25 cm) > 1.0 styck Äts ej

 

Fyllning:

Nötfärs 600.0 gram 23%

Gul lök 1.0 st stor 1%

Vitlök torkad 3.0 klyftor 1%

Paprika röd 1.5 styck 1%

Timjan färsk 0.5 kruka 0%

Rosmarin färskhackad 1.5 tsk 0%

Creme fraiche 3.5 dl 24%

Tomatpuré konserv 3.0 msk 0%

Ägg 1.0 styck 1%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas matpajer > %

Pajdeg osötad Äts ej

Om ugnslagad köttfärs > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Pajdeg: Blanda kylskåpskallt tärnat smör med mjöl till en smulig massa. Blanda med iskallt vatten. Tryck ut degen i en pajform. Picka många hål med gaffel. Ställ pajformen i kylskåp minst 30 minuter. För frasig pajskal, se via länk nedan > Proffsets frasiga pajskal.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Förgrädda pajskalet cirka 15 minuter. Tag ut och pensla med äggvita. Låt svalna.
  4. Fyllning: Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka paprikan, hacka även timjan och rosmarin. Blanda allt i en skål.
  5. Hetta upp matfett i stekpanna. Finfördela och stek färsen några minuter i lite matfett på medelhög värme tills genomstekt. Smaka av med salt och peppar.
  6. Tillsätt hacket och stek ytterligare några minuter. Rör ner créme fraiche och tomatpuré. Låt svalna något. Fyll pajskalet med färsen.
  7. Pajlock: Kavla ut resterande deg. Skär cirka 2 cm breda remsor. Lägg dem som ett galler över fyllningen. Pensla remsorna med uppvispat ägg.
  8. Grädda mitt i ugn i 30 minuter.

Kockens kommentar

Pajskalet skall helst vara krispigt och bör tillagas på proffsets vis. Tillagningstid 45 minuter plus minst 1,5 timmars extra vilotid. Se recept via länk nedan. Läs mer > Så lagas matpajer.

Alternativ

Proffsets frasiga pajskal

Klassisk svensk pajdeg

Pâte brisée - fransk pajdeg

Fler recept inom Köttpajer

Liknande recept som Köttfärspaj