Quiche lorraine, klassisk fransk fläskpaj

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Quiche lorraine, klassisk fransk fläskpaj

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Pajdeg:

 

Vetemjöl

4.2 

dl

Smör normalsaltat

125.0 

gram

Äggula

1.0 

styck

Vatten

4.0 

msk

Plastfilm

 

 

Stor pajform (25-33 cm)

 

 

 

Fyllning:

 

Sidfläsk rökt

200.0 

gram

Skinka kokt i bit

150.0 

gram

Ägg

4.0 

styck

Creme fraiche

4.0 

dl

Hårdost riven

200.0 

gram

Muskot riven

2.0 

krm

Salt och vitpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Baguette, bagett

1.0 

styck

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Réserve de la Condamine

Smakrikt rött vin
Pris: 69 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 346

Kcal / portion: 1466

GBR (GI) / port: 11

Recept: 5862 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 24%

Kolhydrater: 20%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 424 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Vetemjöl 4.2 dl 15%

Smör normalsaltat 125.0 gram 16%

Äggula 1.0 styck 1%

Vatten 4.0 msk 0%

Plastfilm Äts ej

Stor pajform (25-33 cm) Äts ej

 

Fyllning:

Sidfläsk rökt 200.0 gram 13%

Skinka kokt i bit 150.0 gram 3%

Ägg 4.0 styck 4%

Creme fraiche 4.0 dl 22%

Hårdost riven 200.0 gram 12%

Muskot riven 2.0 krm 0%

Salt och vitpeppar 0%

 

Tillbehör:

Baguette, bagett 1.0 styck 12%

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Pajdeg: Tillred en pâte brisée (fransk pajdeg). Se recept via länk nedan. Sammanfattning: Massera ihop kallt smör skuret i tärningar med mjöl till en smulig massa. Blanda med ägg och hälften av vattnet. Degtesta. Tillsätt mer vatten vid behov. Linda in i plastfilm och lägg 1 timme i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 180°C.
  3. Fyllning: Finhacka fläsk och skinka. Lättstek fläsket på medelhög värme i en panna tills det börjar ta lite färg. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Vispa ägg med crème fraiche. Krydda med muskot och peppar.
  5. Kavla ut degen och täck en form (enligt pâte brisée).
  6. Fördela fläsk och skinka i pajformen. Häll över äggblandningen. Riv hårdost över pajen.
  7. Grädda mitt i ugn cirka 40 minuter. Servera pajen varm.

Kockens kommentar

Lorraine ligger i nordöstra Frankrike intill Champagne och Alsace. Rättens namn efter distriktet och sägs ha skapats av en bagare i Nancy någon gång på 1500- talet. Orginalet är med rökt sidfläsk och utan ost (som smugit sig in senare).

Pajdegsalternativ

Pâte brisée

Klassisk svensk pajdeg

Proffsets frasiga pajskal

Fler recept inom Köttpajer

Liknande recept som Quiche lorraine, klassisk fransk fläskpaj