Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 346

Kcal / portion: 1466

GBR (GI) / port: 11
Recept: 5862 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 24%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 4.2 dl 15%
Smör normalsaltat 125.0 gram 16%
Äggula 1.0 styck 1%
Vatten 4.0 msk 0%
Plastfilm Äts ej
Stor pajform (25-33 cm) Äts ej
Fyllning:
Sidfläsk rökt 200.0 gram 13%
Skinka kokt i bit 150.0 gram 3%
Ägg 4.0 styck 4%
Creme fraiche 4.0 dl 22%
Hårdost riven 200.0 gram 12%
Muskot riven 2.0 krm 0%
Tillbehör:
Baguette, bagett 1.0 styck 12%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Pajdeg: Tillred en pâte brisée (fransk pajdeg). Se recept via länk nedan. Sammanfattning: Massera ihop kallt smör skuret i tärningar med mjöl till en smulig massa. Blanda med ägg och hälften av vattnet. Degtesta. Tillsätt mer vatten vid behov. Linda in i plastfilm och lägg 1 timme i kylskåp.
- Sätt ugnen på 180°C.
- Fyllning: Finhacka fläsk och skinka. Lättstek fläsket på medelhög värme i en panna tills det börjar ta lite färg. Låt rinna av på hushållspapper.
- Vispa ägg med crème fraiche. Krydda med muskot och peppar.
- Kavla ut degen och täck en form (enligt pâte brisée).
- Fördela fläsk och skinka i pajformen. Häll över äggblandningen. Riv hårdost över pajen.
- Grädda mitt i ugn cirka 40 minuter. Servera pajen varm.
Kockens kommentar
Lorraine ligger i nordöstra Frankrike intill Champagne och Alsace. Rättens namn efter distriktet och sägs ha skapats av en bagare i Nancy någon gång på 1500- talet. Orginalet är med rökt sidfläsk och utan ost (som smugit sig in senare).
Pajdegsalternativ
Fler recept inom Köttpajer
Liknande recept som Quiche lorraine, klassisk fransk fläskpaj
-
Köttfärspaj
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Frasig köttfärspaj
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Quiche lorraine, klassisk fransk fläskpaj
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Steak and kidney pie, klassisk engelsk kött- och njurpaj
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Italiensk salamipaj
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tacopaj i frasigt skal
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Små smördegspajer med torkad skinka och getost
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lammfärspaj på grekiskt vis
Tid: 40 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Broccoli- och skinkpaj
Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Köttfärspaj med curry
Svårighet: Medel, Receptgivare: