Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 210

Kcal / portion: 710

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2840 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 15%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Köttfärs (blandfärs) 500.0 gram 34%
Smördegsplattor fryst 4.0 styck 45%
Gul lök 1.5 styck 3%
Krossade tomater 400.0 gram 3%
Creme fraiche 1.0 dl 11%
Taco spicemix 1.0 msk 1%
Matfett till stekning 1.0 msk 3%
Stor ugnsform > Äts ej
Kockskolan:
Så lagas matpajer > Äts ej
Om smördegar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 15 min )
- Tina fryst smördeg, men se till att den är kylskåpskall innan tillagning.
- Smöra en ugnssäker form. Fyll form och kanter med smördeg. Ställ in i kylskåpet.
- Förvärm ugnen på 225°C.
- Köttfärs: Skala och hacka lök. Fräs den i matfett på medelvärme, tills glansig och utan att bränna, cirka 3 minuter. Lägg i kastrull.
- Bryn köttfärs i matfett i en panna på medelhög värme tills den fått färg. Finfördela färsen med en trägaffel. Lägg över i kastrullen.
- Tillsätt tomater och crème fraiche. Koka upp och låt småkoka utan lock i cirka 15 minuter, tills nästan all vätska försvunnit. Smaka av med kryddor. Rör om då och då.
- Paj: Ta ut formen ur kylskåpet och häll köttfärsröran i formen. Grädda mitt i ugn i 20-25 minuter.
Kockens kommentar
Smaksätt gärna fyllningen efter egen smak med olika kryddor. För extra kryddstark köttfärspaj tillsätt till exempel sambal oelek, eller het tacosås och skivade jalapenos. Smördegsplattor finns att köpa fryst i livsmedelsbutiker. Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.
Passar till
Fler recept inom Köttpajer
Liknande recept som Frasig köttfärspaj
-
Köttfärspaj
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Frasig köttfärspaj
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Quiche lorraine, klassisk fransk fläskpaj
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Steak and kidney pie, klassisk engelsk kött- och njurpaj
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Italiensk salamipaj
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tacopaj i frasigt skal
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Små smördegspajer med torkad skinka och getost
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lammfärspaj på grekiskt vis
Tid: 40 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Broccoli- och skinkpaj
Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Köttfärspaj med curry
Svårighet: Medel, Receptgivare: