Lammfärspaj på grekiskt vis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Lammfärspaj på grekiskt vis

Lägg till ingredienser

Portioner (4/paj): 4

Pajdeg:

 

Vetemjöl

3.0 

dl

Smör normalsaltat

125.0 

gram

Vatten

2.5 

msk

Äggvita

1.0 

styck

 

Fyllning:

 

Lammfärs

250.0 

gram

Olivolja till stekning

2.0 

msk

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Rödlök

0.5 

styck

Oliver svarta avrunna

50.0 

gram

Soltorkade tomater

50.0 

gram

Babyspenat

50.0 

gram

Salt och peppar

 

 

Ägg

2.0 

styck

Mjölk

1.0 

dl

Grädde

1.0 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas matpajer >

 

 

Om osötad pajdeg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Brooklyn East India Pale Ale

Mörk strong ale
Pris: 20 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 305

Kcal / portion: 794

GBR (GI) / port: 5

Recept: 3177 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 23%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 260 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Vetemjöl 3.0 dl 20%

Smör normalsaltat 125.0 gram 29%

Vatten 2.5 msk 0%

Äggvita 1.0 styck 0%

 

Fyllning:

Lammfärs 250.0 gram 19%

Olivolja till stekning 2.0 msk 7%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Rödlök 0.5 styck 1%

Oliver svarta avrunna 50.0 gram 2%

Soltorkade tomater 50.0 gram 3%

Babyspenat 50.0 gram 0%

Salt och peppar 0%

Ägg 2.0 styck 4%

Mjölk 1.0 dl 2%

Grädde 1.0 dl 11%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas matpajer > %

Om osötad pajdeg > Äts ej

Tillagning (40 min + 2 tim )

  1. Pajdeg: Blanda kylskåpskallt tärnat smör med mjöl till en smulig massa. Blanda med iskallt vatten. Tryck ut degen i en smörad pajform. Picka många hål med gaffel. Ställ pajformen i kylskåp 1 timme. För frasig pajskal, se via länk nedan > Proffsets frasiga pajskal.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Förgrädda pajskalet cirka 15 minuter. Tag ut och pensla med äggvita. Låt svalna.
  4. Sänk ugnsvärmen till 175°C.
  5. Fyllning: Skala och finhacka vitlök. Skala rödlök och skär i tunna strimlor.
  6. Hetta upp olja i stekpanna. Lägg i färs, lök och vitlök. Salta och peppra. Stek tills färsen blivit brun. Finfördela med en trägaffel.
  7. Hacka oliver och soltorkade tomater. Blanda detta och spenat i färsen.
  8. Fördela färsen i pajskalet. Häll på äggsmeten.
  9. Grädda: Sätt in i ugnen i 20 minuter.

Kockens kommentar

Pajskalet skall helst vara krispigt och bör tillagas på proffsets vis. Tillagningstid 45 minuter plus minst 1,5 timmars extra vilotid. Se recept via länk nedan. Läs mer > Så lagas matpajer.

Alternativa pajrecept

Proffsets frasiga pajskal

Klassisk svensk pajdeg

Pâte brisée - fransk pajdeg

Fler recept inom Köttpajer

Liknande recept som Lammfärspaj på grekiskt vis