Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 435

Kcal / portion: 564

GBR (GI) / port: 3
Recept: 4512 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 34%
Kolhydrater: 27%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Tårtbotten:
Grahamskex färdig 9.0 styck 13%
Smör rumsvarmt 65.0 gram 10%
Strösocker 0.5 msk 1%
Pajform (22-25 cm) > Äts ej
Fyllning:
Vispgrädde 4.0 dl 32%
Mörk choklad 70% 250.0 gram 32%
Ägg 2.0 styck 3%
Vaniljextrakt konc. 1.0 tsk %
Salt 1.0 tsk 0%
Glasyr:
Vispgrädde 2.0 msk 2%
Mörk choklad 70% 50.0 gram 6%
Majssirap 1.0 tsk 1%
Vatten hett 1.0 msk 0%
Kockskolan:
Så smälts choklad > Äts ej
Om glasyr, glasering > Äts ej
Glasering bakverk > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim 30 min )
- Sätt ugnen på 175°C.
- Tårtbotten: Smula/mixa kexen och blanda med smör och socker. Pressa ut degen i pajformen. Sätt in i ugn cirka 10 minuter tills fast. Ta ut och låt svalna i 15-20 minuter.
- Fyllning: Finhacka choklad och lägg i bunke. Koka upp grädde och häll det över chokladen. Låt stå i 5 minuter. Rör om till jämn smet.
- Vispa samman ägg, vanilj och salt i en skål. Rör ned det i chokladsmeten. Häll smeten i pajformen. Sätt in i ugnen 20-25 minuter tills fyllningen stelnat 7-8 centimeter från kanten, men så att centrum fortfarande är lite lös. Centrum kommer att stelna under viloperioden. Låt stå i sin form cirka 1 timme tills kall.
- Glasyr: Finhacka choklad och lägg i bunke. Koka upp vatten eller använd kranvatten. Koka upp grädde och häll det över chokladen. Låt stå i 5 minuter. Rör om till jämn smet. Rör samman med sirap och sedan varmt vatten. Låt svalna.
- Glasera: När glasyren håller 30-35°C är den klar att användas. Häll glasyren på tårtan och vicka på tårtan så att chokladen täcker hela ytan. Låt stå tills glasyren stelnat, det tar cirka 1 timme.
Kockens kommentar
Tårtan är bäst nybakad, men kan förberedas utan glasyr dagen innan och ställas kallt. Låt tårtan bli rumsvarm innan glasering. Har man inte majssirap kan man ta annan sirap. Lite olja eller annat fett i smält choklad gör smeten lösare (läs mer > Så smälts choklad).Fler recept inom Chokladtårtor
Liknande recept som Glaserad chokladtårta
-
Glaserad chokladtårta
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Ganachetårta, chokladtårta
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Prinzregententorte, bayersk kronprinstårta
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladmoussetårta med kaffesmak
Tid: 1 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Red velvet cake, röd sammetstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vit chokladmoussetårta med passionsfrukt
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Enkel chokladtårta med bär
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Chokladtårta med ingefära
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Chokladtårta med mintsmak
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan