Red velvet cake, röd sammetstårta

Foto: Film: Home Cooking Adventure, red welvet cake

Red velvet cake, röd sammetstårta

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 10

Vetemjöl

5.0 

dl

Kakaopulver

2.0 

msk

Bakpulver

1.0 

tsk

Smör rumsvarmt

100.0 

gram

Strösocker

3.0 

dl

Ägg

2.0 

styck

Matolja neutral (ej oliv)

2.5 

dl

Vitvinsvinäger

1.0 

tsk

Vaniljextrakt konc.

2.0 

tsk

el. vanillinsocker

 

 

Lättmjölk

2.4 

dl

Springform >

 

 

 

Cream cheese frosting:

 

Philadelphia naturell }

500.0 

gram

Florsocker

2.5 

dl

Vaniljextrakt konc.

2.0 

tsk

el. vanillinsocker

 

 

Vispgrädde

3.0 

dl

Tårtpalett >

 

 

 

Kockskolan:

 

Så vispas grädde >

 

 

Så vänder man ner >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 374

Kcal / portion: 805

GBR (GI) / port: 6

Recept: 8052 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 25%

Kolhydrater: 32%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 215 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 5.0 dl 13%

Kakaopulver 2.0 msk 1%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

Smör rumsvarmt 100.0 gram 9%

Strösocker 3.0 dl 14%

Ägg 2.0 styck 2%

Matolja neutral (ej oliv) 2.5 dl 25%

Vitvinsvinäger 1.0 tsk 0%

Vaniljextrakt konc. 2.0 tsk %

el. vanillinsocker 0%

Lättmjölk 2.4 dl 1%

Springform > Äts ej

 

Cream cheese frosting:

Philadelphia naturell } 500.0 gram 15%

Florsocker 2.5 dl 8%

Vaniljextrakt konc. 2.0 tsk %

el. vanillinsocker 0%

Vispgrädde 3.0 dl 13%

Tårtpalett > Äts ej

 

Kockskolan:

Så vispas grädde > Äts ej

Så vänder man ner > %

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film, klicka på "Home Cooking" under bilden ovan.

  1. Förvärm ugnen på 180°C. Smöra springform.
  2. Smet: Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt.
  3. Vispa smöret smuligt. Tillsätt socker och sedan ett ägg i taget under vispning. Tillsätt olja, vinäger, vanilj och mjölk. Vispa samman till slät smet.
  4. Vispa ner mjölblandningen lite i taget. Vipa till jämn smet. Häll hälften av smeten i springform.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 min. Testa med sticka som skall vara torr för klar kaka.
  6. Ta ut och låt vila 10 minuter. Grädda nästa sats. Skär av lite av kakans ovansida för att få jämnare yta. Avskuren kaka smulas och används till garnering.
  7. Frosting (glasyr): Mixa/vispa philadelphiaost med florsocker och vanilj. Vispa grädden fast (läs mer > Så vispas grädde). Vänd försiktigt ner grädden i ostmixet (läs mer > Så vänder man ner).
  8. Tårta: Bred frosting på den ena kakan, lägg på den andra och bred på frosting på ovansidan och runt om. Använd en tårtpalett. Garnera med smulad kaka.

Kockens kommentar

Tårtan har sitt ursprung från Maryland, USA i början av 2000-talet. En föregångare var "Devils food cake", där skillnaden dem emellan främst är att denna tårta använder kakao i stället för choklad i föregångaren. Under krigs- och depressionsåren användes rödbetor till att färga bakverket. Tårtan var välkänd dessert på Waldorf-Astoria Hotel i New York på den tiden. 

Fler recept inom Chokladtårtor

Liknande recept som Red velvet cake, röd sammetstårta