Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Chokladtårta med ingefära
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 439
Kcal / portion: 735
GBR (GI) / port: 4
Recept: 11752 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 30%
Kolhydrater: 36%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tårtbotten:
Smör rumsvarmt 200.0 gram 12%
Muscovadosocker 3.0 dl 7%
Sirap ljus 1.0 dl 4%
Ägg 4.0 styck 2%
Vetemjöl 5.0 dl 9%
Kakaopulver osötad 1.5 dl 2%
Bakpulver 3.0 tsk 0%
Ingefära mald 2.0 tsk 0%
Vaniljsocker 2.0 tsk 0%
Salt 1.0 krm 0%
Vispgrädde 3.0 dl 9%
Mörk choklad 70% 200.0 gram 10%
Tillbehör:
Springform 22-26 cm > 3.0 styck Äts ej
Fyllning:
Vispgrädde 6.0 dl 18%
Mörk choklad 70% 500.0 gram 24%
Smör rumsvarmt 2.0 tsk 1%
Kockskolan:
Tårtspade > Äts ej
Om tårtor > Äts ej
Så vispas ägg > Äts ej
Så smälts choklad > Äts ej
Ganache, chokladkräm > Äts ej
Vattenbadskastrull > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Sätt ugnen på 180ºC.
- Tårtbotten: Vispa smör, socker och sirap krämigt med en elvisp. Separera äggulor från vitan och rör ner gulorna i smeten.
- Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, ingefära, vaniljsocker och salt. Vänd ner detta och grädden i smeten.
- Smält choklad försiktigt i vattenbad (Läs mer > Så smälts choklad). Vänd ner i smeten.
- Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner detta försiktigt i smeten.
- Smöra springformar. Fördela smeten i formarna. Sätt in i ugnen i max 15 minuter. Låt svalna.
- Fyllning (ganache): Finhacka choklad och lägg i en bunke.
- Hetta upp grädde och smör så att smöret helt löst upp sig i grädden. Häll detta över chokladen och låt stå cirka 5 minuter utan att röra om.
- Rör samman chokladblandningen ordentligt till en jämn och fin smet.
- Fördela lite fyllningen mellan tårtbottnar. Smeta ut fyllning även på toppen.
- Garnera gärna tårtan med plastblommor eller ätbara blommor (dock ej riktiga vitsippor för de är giftiga). Ställ tårtan i kylskåp i väntan på servering.
Kockens kommentar
Ganache är en chokladkräm bestående av choklad smält i varm grädde. Mixen choklad-grädde varierar, vilket ger olika konsistens. Läs mer > Om ganache. Se dito recept via länk nedan. Springform = form med löstagbar botten (läs mer > klicka på ingrediensen).
Passar till
Fler recept inom Chokladtårtor
Liknande recept som Chokladtårta med ingefära
-
Glaserad chokladtårta
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Ganachetårta, chokladtårta
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Prinzregententorte, bayersk kronprinstårta
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladmoussetårta med kaffesmak
Tid: 1 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Red velvet cake, röd sammetstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vit chokladmoussetårta med passionsfrukt
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Enkel chokladtårta med bär
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Chokladtårta med ingefära
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Chokladtårta med mintsmak
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan