Chokladtårta med ingefära

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Chokladtårta med ingefära

Lägg till ingredienser

Ant. bitar (16/tårta): 16

Tårtbotten:

 

Smör rumsvarmt

200.0 

gram

Muscovadosocker

3.0 

dl

Sirap ljus

1.0 

dl

Ägg

4.0 

styck

Vetemjöl

5.0 

dl

Kakaopulver osötad

1.5 

dl

Bakpulver

3.0 

tsk

Ingefära mald

2.0 

tsk

Vaniljsocker

2.0 

tsk

Salt

1.0 

krm

Vispgrädde

3.0 

dl

Mörk choklad 70%

200.0 

gram

 

Tillbehör:

 

Springform 22-26 cm >

3.0 

styck

Smör till form

 

 

 

Fyllning:

 

Vispgrädde

6.0 

dl

Mörk choklad 70%

500.0 

gram

Smör rumsvarmt

2.0 

tsk

Ätbara blommor

 

 

 

Kockskolan:

 

Tårtspade >

 

 

Om tårtor >

 

 

Så vispas ägg >

 

 

Så smälts choklad >

 

 

Ganache, chokladkräm >

 

 

Vattenbadskastrull >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 439

Kcal / portion: 735

GBR (GI) / port: 4

Recept: 11752 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 30%

Kolhydrater: 36%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 167 gram)

Ingredienser

Visa:
Tårtbotten:

Smör rumsvarmt 200.0 gram 12%

Muscovadosocker 3.0 dl 7%

Sirap ljus 1.0 dl 4%

Ägg 4.0 styck 2%

Vetemjöl 5.0 dl 9%

Kakaopulver osötad 1.5 dl 2%

Bakpulver 3.0 tsk 0%

Ingefära mald 2.0 tsk 0%

Vaniljsocker 2.0 tsk 0%

Salt 1.0 krm 0%

Vispgrädde 3.0 dl 9%

Mörk choklad 70% 200.0 gram 10%

 

Tillbehör:

Springform 22-26 cm > 3.0 styck Äts ej

Smör till form 0%

 

Fyllning:

Vispgrädde 6.0 dl 18%

Mörk choklad 70% 500.0 gram 24%

Smör rumsvarmt 2.0 tsk 1%

Ätbara blommor %

 

Kockskolan:

Tårtspade > Äts ej

Om tårtor > Äts ej

Så vispas ägg > Äts ej

Så smälts choklad > Äts ej

Ganache, chokladkräm > Äts ej

Vattenbadskastrull > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Sätt ugnen på 180ºC.
  2. Tårtbotten: Vispa smör, socker och sirap krämigt med en elvisp. Separera äggulor från vitan och rör ner gulorna i smeten.
  3. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, ingefära, vaniljsocker och salt. Vänd ner detta och grädden i smeten.
  4. Smält choklad försiktigt i vattenbad (Läs mer > Så smälts choklad). Vänd ner i smeten.
  5. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner detta försiktigt i smeten.
  6. Smöra springformar. Fördela smeten i formarna. Sätt in i ugnen i max 15 minuter. Låt svalna.
  7. Fyllning (ganache): Finhacka choklad och lägg i en bunke.
  8. Hetta upp grädde och smör så att smöret helt löst upp sig i grädden. Häll detta över chokladen och låt stå cirka 5 minuter utan att röra om.
  9. Rör samman chokladblandningen ordentligt till en jämn och fin smet.
  10. Fördela lite fyllningen mellan tårtbottnar. Smeta ut fyllning även på toppen.
  11. Garnera gärna tårtan med plastblommor eller ätbara blommor (dock ej riktiga vitsippor för de är giftiga). Ställ tårtan i kylskåp i väntan på servering.

Kockens kommentar

Ganache är en chokladkräm bestående av choklad smält i varm grädde. Mixen choklad-grädde varierar, vilket ger olika konsistens. Läs mer > Om ganache. Se dito recept via länk nedan. Springform = form med löstagbar botten (läs mer > klicka på ingrediensen).

Passar till

Ganache, chokladkräm

Fler recept inom Chokladtårtor

Liknande recept som Chokladtårta med ingefära