Prinzregententorte, bayersk kronprinstårta

Foto: Film: Kuchenfee, Prinzregententprte

Prinzregententorte, bayersk kronprinstårta

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 16

Tårtbotten:

 

Ägg

8.0 

styck

Strösocker

1.5 

dl

Vetemjöl

140.0 

gram

eller

2.3 

dl

Smör smält

50.0 

gram

Vaniljstång

0.5 

styck

el. vanillinsocker

1.0 

tsk

Bakplåtspapper

 

 

Tårtpalett >

 

 

 

Kräm:

 

Mjölk

4.5 

dl

Vaniljstång

0.5 

styck

el. vanillinsocker

1.0 

tsk

Strösocker

0.5 

dl

Majsstärkelse Maizena

1.0 

dl

Mörk choklad

100.0 

gram

 

Smörkräm:

 

Smör

300.0 

gram

Pudersocker

1.0 

dl

 

Tillval:

 

Rom

 

 

 

Glasyr:

 

Mörk choklad <70%

 

 

Smör

30.0 

gram

Baknougat }

50.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om tårtbottnar >

 

 

Så vispas ägg >

 

 

Så vänder man ner >

 

 

Om smörkräm >

 

 

Så smälts choklad >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 361

Kcal / portion: 377

GBR (GI) / port: 1

Recept: 6027 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 24%

Kolhydrater: 30%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 104 gram)

Ingredienser

Visa:
Tårtbotten:

Ägg 8.0 styck 8%

Strösocker 1.5 dl 9%

Vetemjöl 140.0 gram 8%

eller 2.3 dl %

Smör smält 50.0 gram 6%

Vaniljstång 0.5 styck 0%

el. vanillinsocker 1.0 tsk Äts ej

Bakplåtspapper Äts ej

Tårtpalett > Äts ej

 

Kräm:

Mjölk 4.5 dl 4%

Vaniljstång 0.5 styck 0%

el. vanillinsocker 1.0 tsk Äts ej

Strösocker 0.5 dl 3%

Majsstärkelse Maizena 1.0 dl 3%

Mörk choklad 100.0 gram 9%

 

Smörkräm:

Smör 300.0 gram 36%

Pudersocker 1.0 dl 4%

 

Tillval:

Rom 0%

 

Glasyr:

Mörk choklad <70% 0%

Smör 30.0 gram 4%

Baknougat } 50.0 gram 5%

 

Kockskolan:

Om tårtbottnar > Äts ej

Så vispas ägg > Äts ej

Så vänder man ner > Äts ej

Om smörkräm > Äts ej

Så smälts choklad > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på "Kuchenfee" under bilden.

  1. Förbered: Grovhacka choklad. Smält smör. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut märgen. I filmen tillsätts hälften av märgen i tårtbottnen och resten inklusive stång kokas med i krämen. Alternativt allt i krämen. Vanillinsocker är ett alternativ till vaniljstång.
  2. Rita 7 eller 8 cirklar 26 cm breda på bakplåts­papper. Vänd pappret så att färgen inte smetar av sig på degen.
  3. Förvärm ugnen på 175°C.

Kräm:

  1. Rör ut stärkelsen med lite mjölk till flytande massa.
  2. Koka upp resten av mjölken med vanilj och socker. När mjölken kokar ta bort vaniljskalet och tillsätts stärkelsen. Rör om kontinuerligt tills det kokar upp på nytt. Ta av från värmen.
  3. Tillsätt chokladen och rör om till den löst upp i smeten. Ta av från värmen, täck med plastfilm och låt kallna helt på sval plats.


Tårtbottnar
:


  1. Vispa äggvitan styv (raka toppar) med 3/4-del av sockret tillsatt efter en stund. Läs mer > Så vispas ägg.
  2. Vispa äggulorna med resten av sockret tills blekgult och bildar strängar. Läs mer > Så vispas ägg.
  3. Vänd ner 1/3-del i taget av äggvitan försiktigt i gulorna. Läs mer > Så vänder man ner.
  4. Smet: Sikta över mjöl som vänds ner och sedan flytande avsvalnat smör. Bearbeta smeten så lite som möjligt så att smeten inte faller ihop (framgår inte riktigt i filmen pga. snabbspolning).
  5. Fördela smeten tunt på bakplåtspapprets cirklar med en tårtpalett.
  6. Grädda tårtbottnarna tills ljust gyllenbruna i cirka 10 minuter. Låt svalna och lossa från pappret.

Smörkräm:

  1. Vispa smöret mjukt och luftigt med florsocker tills blekgult. Tillsätt chokladkrämen som inte får vara varm. Klassiskt är att smaksätt krämen med lite rom.

Forma tårta:

  1. Bred ett tunt lager smörkräm på varje tårtbotten med tårtspade och stapla dem på varandra. Ställ in tårtan i kylen i minst 3 timmar.
  2. Jämna till tårtan tills helt rund om så önskas. Smeta överbliven kräm på och runt tårtan.
  3. Glasera (med eller utan nougat): Smält choklad i mikro eller över vattenbad (läs mer > Så smälts choklad). Rör ut smör och nougat i chokladen till flytande smet som inte får vara för varm. Häll smeten över tårtan så att den täcks (se recept > Glasera med tempererad mörk choklad). Ställ in tårtan i kylen för att stelna. 

Kockens kommentar

I Filmen bakas en tårtbotten som i Tyskland kallas Bisquitboden, vilket är en så kallad äggskumsbaserad sockerkaks­botten till skillnad från vanlig sockerkaks­botten som vispas med hela ägg (ty. Rührteigboden). Vanligt sockerkaks­botten kan också användas. Läs mer > Om tårtbottnar.

Prinzregententorte (kronprinstårta): Prinsen i fråga som tårtan tillägnades var Luitpoid Karl Wilhem Ludwig av kungadömet Bayern, kronprins från 1886 och ställföreträdande regent 1886-1912 för sin mentalt sjuke kusin. Tårtan hade ursprungligen 8 lager med sockerkaka och chokladkräm emellan, vilket avsågs reparenterna Bayerns åtta distrikt. Efter Andra Världskriget blev man av med ett distrikt, varvid antalet lager minskades till sju.

Alternativ

Glasera med tempererad mörk choklad

Glasera med ganache spegelglasyr

Fler recept inom Chokladtårtor

Liknande recept som Prinzregententorte, bayersk kronprinstårta