Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 534

Kcal / portion: 377

GBR (GI) / port: 2
Recept: 4524 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 42%
Kolhydrater: 35%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tårtbotten:
Digestivekex choklad 200.0 gram 22%
Smör rumsvarmt 100.0 gram 16%
Pajform (22-25 cm) > Äts ej
Springform 22-26 cm > Äts ej
Fyllning:
Vispgrädde 2.0 dl 16%
Smör rumsvarmt 50.0 gram 8%
Mörk choklad 70% 150.0 gram 19%
Mjölkchoklad 150.0 gram 19%
Flingsalt 0%
Tillbehör:
Jordgubbar 0.5 dl 0%
Kockskolan:
Ganache, chokladkräm > Äts ej
Chokladens karaktär > Äts ej
Om kladdkaka, brownie > Äts ej
Så tempereras choklad > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 8 tim )
Se film, klicka på "Laura" under bilden ovan.
- Sätt ugnen på 175°C. Finhacka choklad och lägg i en bunke.
- Tårtbotten: Smöra formens botten och kanter. Ströbröas kanten får man fin rand av ströbröd runt tårtan när den lossas från springform med kniv.
- Mosa kexen. Mixa/blanda med smör till en grynig ganska fast massa. Tryck ut massan i pajformen. Sätt in i ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Ganache: Värm upp grädde och smör så att smöret helt löst upp sig med grädden. Häll detta över chokladen och låt stå cirka 5 minuter utan att röra om. Rör samman chokladblandningen till en jämn och fin smet. Använd gärna stavmixer, men undvik att få in luft i smeten. Lite flingsalt ger fin brytning mot chokladen.
- Tårta: Häll smeten på tårtan och ställ in i kylskåpet i 8 timmar eller över natt.
- Servera gärna med skivade jordgubbar.
Kockens kommentar
Digestive choklad brukar vara med mjölkchoklad och lite söta. I brist på sådana kan andra kex användas som vanliga digestive, mariekex och liknande. Tillsätt i så fall gärna lite kakao och socker i degen.Ganache är chokladkräm bestående av choklad och grädde. Lite smör ger krämen glansig yta. Ju mer choklad kontra grädde desto fastare kräm, i detta recept i relation 1,5/1 (300g choklad/200g grädde). Som fyllning i praliner används vanligen en fördelning runt 1/1, det vill säga lika delar = krämigare (läs mer > Ganache, chokladkräm). En simplare variant av chokladtårta är kladdkaka (läs mer > Om kladdkaka, brownie).
Passar till
Fler recept inom Chokladtårtor
Liknande recept som Ganachetårta, chokladtårta
-
Glaserad chokladtårta
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Ganachetårta, chokladtårta
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Prinzregententorte, bayersk kronprinstårta
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladmoussetårta med kaffesmak
Tid: 1 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Red velvet cake, röd sammetstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vit chokladmoussetårta med passionsfrukt
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Enkel chokladtårta med bär
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Chokladtårta med ingefära
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Chokladtårta med mintsmak
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan