Ganachetårta, chokladtårta

Foto: Laura in the Kitchen

Ganachetårta, chokladtårta

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 12

Tårtbotten:

 

Digestivekex choklad

200.0 

gram

Smör rumsvarmt

100.0 

gram

Pajform (22-25 cm) >

 

 

Springform 22-26 cm >

 

 

 

Fyllning:

 

Vispgrädde

2.0 

dl

Smör rumsvarmt

50.0 

gram

Mörk choklad 70%

150.0 

gram

Mjölkchoklad

150.0 

gram

Flingsalt

 

 

 

Tillbehör:

 

Jordgubbar

0.5 

dl

 

Kockskolan:

 

Ganache, chokladkräm >

 

 

Chokladens karaktär >

 

 

Om kladdkaka, brownie >

 

 

Så tempereras choklad >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 534

Kcal / portion: 377

GBR (GI) / port: 2

Recept: 4524 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 42%

Kolhydrater: 35%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 71 gram)

Ingredienser

Visa:
Tårtbotten:

Digestivekex choklad 200.0 gram 22%

Smör rumsvarmt 100.0 gram 16%

Pajform (22-25 cm) > Äts ej

Springform 22-26 cm > Äts ej

 

Fyllning:

Vispgrädde 2.0 dl 16%

Smör rumsvarmt 50.0 gram 8%

Mörk choklad 70% 150.0 gram 19%

Mjölkchoklad 150.0 gram 19%

Flingsalt 0%

 

Tillbehör:

Jordgubbar 0.5 dl 0%

 

Kockskolan:

Ganache, chokladkräm > Äts ej

Chokladens karaktär > Äts ej

Om kladdkaka, brownie > Äts ej

Så tempereras choklad > Äts ej

Tillagning (30 min + 8 tim )

Se film, klicka på "Laura" under bilden ovan.

  1. Sätt ugnen på 175°C. Finhacka choklad och lägg i en bunke.
  2. Tårtbotten: Smöra formens botten och kanter. Ströbröas kanten får man fin rand av ströbröd runt tårtan när den lossas från springform med kniv. 
  3. Mosa kexen. Mixa/blanda med smör till en grynig ganska fast massa. Tryck ut massan i pajformen. Sätt in i ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  4. Ganache: Värm upp grädde och smör så att smöret helt löst upp sig med grädden. Häll detta över chokladen och låt stå cirka 5 minuter utan att röra om. Rör samman chokladblandningen till en jämn och fin smet. Använd gärna stavmixer, men undvik att få in luft i smeten. Lite flingsalt ger fin brytning mot chokladen.
  5. Tårta: Häll smeten på tårtan och ställ in i kylskåpet i 8 timmar eller över natt.
  6. Servera gärna med skivade jordgubbar.

Kockens kommentar

Digestive choklad brukar vara med mjölkchoklad och lite söta. I brist på sådana kan andra kex användas som vanliga digestive, mariekex och liknande. Tillsätt i så fall gärna lite kakao och socker i degen.

Ganache är chokladkräm bestående av choklad och grädde. Lite smör ger krämen glansig yta. Ju mer choklad kontra grädde desto fastare kräm, i detta recept i relation 1,5/1 (300g choklad/200g grädde). Som fyllning i praliner används vanligen en fördelning runt 1/1, det vill säga lika delar = krämigare (läs mer > Ganache, chokladkräm). En simplare variant av chokladtårta är kladdkaka (läs mer > Om kladdkaka, brownie).

Passar till

Ganache, chokladkräm

Fler recept inom Chokladtårtor

Liknande recept som Ganachetårta, chokladtårta