Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 245

Kcal / portion: 1224

GBR (GI) / port: 66
Recept: 4897 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 5%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Mjölk 0.5 liter 6%
Saffran 0,5 gram 1.0 förp. 0%
Citron juice+fruktkött 2.0 styck 2%
Salt 1.5 msk 0%
Strösocker 2.0 msk 2%
Äpple utan skal 1.0 styck 1%
Vetemjöl 1.5 liter 65%
Mjöl till utbakning 2.0 dl 9%
Brödformar > Äts ej
Garnering:
Ägg till pensling 1.0 styck 1%
Sötmandel hackad 2.0 dl 12%
Kockskolan:
Om saffransbröd > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Riv gult citronskal. Kärna ur och riv äpple. Värm mjölk fingervarmt (37ºC).
- Deg: Smula jäst i en stor bunke. Tillsätt mjölken och rör ut jästen.
- Tillsätt citronskal, äpple, saffran, socker och salt. Blanda med mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
- Forma: Häll mjöl på bakbord och bearbeta degen en kort stund. Fördela degen i formar. Låt jäsa under duk i 20 minuter.
- Förvärm ugnen på 175ºC.
- Garnera: Grovhacka mandel. Vispa upp ägg i en kopp med gaffel. Pensla bröden med äggvisp. Strö över mandel.
- Grädda i ugn i cirka 30 minuter.
Kockens kommentar
Det finns vackra engångsformar av tunnt trä som kan sättas in i ugnen. De kan vara svåra att få tag på. Fråga på bagerier om de har sådana. Halvstora metallformar är lättare att få tag på. Eller så lagar man två stora bröd som vanligt.
Alternativ
Fler recept inom Saffransbröd
Liknande recept som Saffransdoftande bröd
-
Lussekatter, julgalt, enkel kuse
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Extra fina lussebullar, saffransbullar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Ju(v)liga saffransrutor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lena
-
Saffransbullar, lussebullar med mandelmassa
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Smakrika lussekatter med fördeg (gullvagn eller enkel kuse)
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffransdoftande morotsmuffins
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saffransgifflar med mandelmassa
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Juliga saffranscones
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffransdoftande bröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saffranskorpor med choklad
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan