Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 337

Kcal / portion: 232

GBR (GI) / port: 8
Recept: 8360 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 15%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 17.0 dl 43%
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Mjölk 5.0 dl 4%
Kesella naturell 250.0 gram 5%
Strösocker 1.5 dl 7%
Smör mjukt 100.0 gram 9%
Saffran 2.0 gram 0%
Salt 0.5 tsk 0%
Fyllning:
Mandelmassa färdig 200.0 gram 11%
Smör mjukt 200.0 gram 17%
Kardemumma mald 1.0 tsk Äts ej
Garnering:
Ägg 1.0 styck 1%
Pärlsocker 0.5 dl 2%
Mandelspån 0.5 dl 1%
Kockskolan:
Så bakas vetebröd > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Så formas vetebullar > Äts ej
Om vetebullar > Äts ej
Om saffransbröd > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning (1 tim + 1 tim )
Saffransbullar tillagas som andra vetebullar.
- Rumstemperera smör. Smält smör kan användas, men kräver lite mer mjöl och ger lite torrare bröd. Mandelmassa är lättare att riva om den är kall.
- Deg: Smula ner jäst i en bunke. Lös upp med fingervarm mjölk. Tillsätt sirap eller socker, ägg och smör. Tillsätt mjöl med salt, lite i taget och arbeta samman till en lös deg, hellre lätt kladdig än torr.
- Knåda degen väl på mjölat bakbord (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk minst 30 minuter.
- Kavla ut degen tunt (2-3 mm) till rektangulär platta.
- Fyllning: Bred på mjukt smör. Strö över socker och kanel. Riv över mandelmassa.
- Forma: Rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i 2 cm breda bitar. Lägg i pappersformar på plåt. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 250°C.
- Garnering: Vispa upp ägg. Pensla bullarna med detta. Strö över pärlsocker.
- Grädda i 7-8 minuter tills gyllenbruna. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
- Bullarna kan frysas i tre månader. Tinas helst långsamt och kan värmas upp i ugn, men bäst är de nybakade.
Alternativ
Fler recept inom Saffransbröd
Liknande recept som Saffransbullar, lussebullar med mandelmassa
-
Lussekatter, julgalt, enkel kuse
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Extra fina lussebullar, saffransbullar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Ju(v)liga saffransrutor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lena
-
Saffransbullar, lussebullar med mandelmassa
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Smakrika lussekatter med fördeg (gullvagn eller enkel kuse)
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffransdoftande morotsmuffins
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saffransgifflar med mandelmassa
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Juliga saffranscones
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffransdoftande bröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saffranskorpor med choklad
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan