Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 321

Kcal / portion: 291

GBR (GI) / port: 7
Recept: 5821 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 11%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Fördeg:
Vetemjöl 8.5 dl 31%
Mjölk 5.0 dl 5%
Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%
Strösocker 1.0 tsk 0%
Saffran 1.0 gram 0%
Huvuddeg:
Vetemjöl 5.5 dl 20%
Strösocker 2.0 dl 13%
Smör mjukt 200.0 gram 25%
Salt 1.0 tsk 0%
Garnering:
Russin 1.0 dl 3%
Ägg 1.0 styck 1%
Kockskolan:
Om fördeg, raskdeg > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om saffransbröd > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 2 tim )
- Fördeg: Ljumma mjölken fingervarm (37°C). Rör ut socker och saffran i mjölken. Smula jäst i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt mjölet och blanda till en slät deg (5 minuter i maskin med krok). Täck med duk och låt vila i 20 minuter.
- Huvuddeg: Tillsätt ingredienserna och knåda degen väl på bakbord till en elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). I maskin på mellanhastighet tills degen är len, glansig och släpper från kanten. Låt vila under duk i 20-30 minuter.
- Förvärm ugnen på 200-225°C.
- Forma: Dela degen i bitar motsvarande 5 stora bullar (4 bitar per 20 st). Arbeta med en i taget. Dela i 10 lika stora bitar. Rulla till korvar och forma till "s". Lägg ihop två och två i kors som på bilden ovan. Lägg över på plåt med bakplåtspapper (5 per plåt eller 10 enkla kusar). Låt jäsa 1-2 timmar under duk. Förbered nästa sats.
- Garnering: Tryck in ett russin i vardera hörn. Pensla gärna med uppvispad ägg för blank yta.
- Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter tills de är lika gyllene under som ovanpå. Låt svalna under duk.
Kockens kommentar
Fördeg kallas på bagarspråk "indirekt degföring" i motsats till direkt degföring (= utan fördeg). Fördegar ger smakrikare bröd. Läs mer > Om fördegar, raskdeg.Gullvagn och kusar: Lussekatter är vetebröd smaksatt med saffran som kan formas på många sätt med olika namn. Två "s" lagda på varandra som i detta recept kallas klassiskt för gullvagn, julvagn eller julkors. Ett enkelt "s" benämns julgalt eller enkel kuse. Läs mer > Om saffransbröd.
Alternativ
Fler recept inom Saffransbröd
Liknande recept som Smakrika lussekatter med fördeg (gullvagn eller enkel kuse)
-
Lussekatter, julgalt, enkel kuse
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Extra fina lussebullar, saffransbullar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Ju(v)liga saffransrutor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lena
-
Saffransbullar, lussebullar med mandelmassa
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Smakrika lussekatter med fördeg (gullvagn eller enkel kuse)
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffransdoftande morotsmuffins
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saffransgifflar med mandelmassa
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Juliga saffranscones
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffransdoftande bröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saffranskorpor med choklad
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan